V restauraciach je brokolica pekna zelena a ja ked ju uvarim, je taka scvrknuta a zltohneda :(
a neviete ci si uchovava v sebe aj po uvareni vitaminy ? diky
Neviete ako sa spravne pripravuje brokolica?
vcelari odporucaju nedavat med do napojov s teplotou viac ako 40°C! vzdy vravim, ak si niekto sladi vriaci caj alebo kavu medom a mysli si pritom, ze nieco robi pre svoje zdravie, mohol si kludne osladit rafinovanym cukrom.
Suhlasit mozem len z Lizankou, napolovicu.
Totiz, Tak, ako pri mede (a to vam kazdy medar povie), ak teplota pri spracovani zeleniny presiahne 65 (alebo 56?) stupnov, je znicenych mnozstvo vitaminov a hlavne enzymov. Uz pri zapareni brokolice sa vacsina vitaminov a vsetky enzymy znicia. Brokolica, a ani ziadna ina zelenina, ktoru je mozne hryzt za surova, sa NEMA nijako tepelne upravovat. Ak mozewte hryzt tvrde jablka, orechy a pod., preco nemozete hryzt brokolicu, aku ju hryziem ja, moja priatelka a mnohi iny, ktory ju hryzu. Je vyborna a ziadnu inu by som nezjedol. Mna odmalicka nechutila verane zelenina.
dikes, uz budem vediet :)
veveve1x- ako tu už bolo písané brokolica sa varí krátko- asi tak krátko že počkáš kým prejde varom- do vody nedávaj soľ- bude krásne zelená a nestratí ani vitamíny. čím dlhšie varíš tým horšie. Inak brokolicu milujem a je veľmi zdravá
:)koho z nej nafukuje alebo z karfiolu, zaujímavé zistenie, nafukuje iba z "nožičiek"- z toho tvrdého, to nejedzte a nebude vás nadúvať.
vzdy som si myslela ze zelenina ako priloha sa dava surova, alebo robena len na pare, varena mi nechuti. aj ja to robim na tej kovovej mriezke.
ja brokolicu varim vo vode, "hlavou dole" vo vacsom hrnci, staci takych 5- 10 minut, ak si nebudes ista ci uz je hotova, pichni do nej vidlickou, ked uz bude taka maksia, mozes ju vybrat, aby sa nerozvarila... zostane aj pekna zelena
5 minút na pare a bude krásne zelená a chutná
aha, diky, nevedela som ze staci varit tak kratko. Nie je potom tvrda?