Aky je vas nazor na tuto temu?
Sex az po svadbe
spravne
ako si si mozes byt isty na 100% ze to bude potom tvoja zena.Moze sa stat vselico.Tak to bolo aj u mna mali sme pred svadbou uz sme si ju pekne planovali ked ja som si to rozmyslela a vztah som ukoncila.Mali sme par krat spolu sex lebo sme to brali tak ako aj ty: ved sa budeme brat.No stat sa moze vselico.Takze myslim ze aj to je smilstvo
Pozri. Este sme sa nevzali. je jasne napisane, ze ked som slobodny, tak som slobodny. A buduca manzelka? Ju nemozem nijako podvadzat, lebo este nieje moja manzelka.
Ja som uznal za vhodne, ze je to tak, ako to je, dobre. Mam jednu jedinu a stalu partnerku, s ktorou chcem zit. Ci uz manzelstvo uzavriem dnes, o rok, o 5 rokov, alebo niekedy v buducnosti, na tom uz nezalezi.
Moj nazor je moj, a kazdy ma ine hodnoty. Pre mna je dolezite, ze nechodim vyhladavat lahke zeny, lebo to by bolo naozaj vazne.
tak asi tak.
Pozri spytko:To,co si napisal,je dobre,ale preco si myslis,ze predmanzelsky sex je spravny??ved je to tiez smilstvo!!Si nevereny svojej buducej manzelke a to je podla mna smilstvo!neber to osobne,ja som pisal vseobecne - nie o Tebe : (
preco "rozdelujem" stary a novy zakon?
Pretoze stary zakon plati pre zidov, ktori neprijali Jezisa Krista. Hlavna zmena bola vo vykupeni Jeho krvou, teda ludia uz nemuseli obetovat zvierata, ked sa dopustili hriechu.
a co sa tyka manzelstvy v novom zakone(niezeby som stary zakon odsudzoval):
Prvý list apoštola Pavla Korintským, 7. kapitola
Manželstvo
1 O com ste [mi] písali - dobre by bolo, keby sa clovek nedotýkal ženy. 2 Ale aby sa vyhlo smilstvu, nech má každý svoju ženu a každá vlastného muža. 3 Nech muž plní svoje povinnosti k žene, podobne aj žena k mužovi. 4 Žena nevládne svojím telom, ale (jej) muž; podobne ani muž nevládne svojím telom, ale (jeho) žena. 5 Neodopierajte si manželské povinnosti, len ak so spolocným súhlasom na cas, aby ste sa venovali modlitbe, a zase sa zídte, aby vás nepokúšal satan pre vašu nezdržanlivost. 6 Toto vám uvádzam ako možnost, nie ako rozkaz. 7 Rád by som bol, keby všetci ludia boli, ako som ja; lenže každý má svoj zvláštny dar od Boha, jeden tak, druhý inak.
Slobodní, vdovy
a miešané manželstvo
8 Neženatým a vdovám hovorím: dobre urobia, ked zostanú tak, ako som ja; 9 ale ak sa nevedia zdržat, nech vstúpia do manželstva, lebo lepšie je žit v manželstve, ako horiet vášnou. 10 Manželom však prikazujem - vlastne nie ja, ale Pán: nech žena neodchádza od muža - 11 a ak by aj odišla, nech ostane nevydatá, alebo nech sa zmieri s mužom. A muž nech neprepúšta ženu!
12 Ostatným hovorím ja, nie Pán: ak niektorý brat má neveriacu ženu a ona chce žit s ním, nech ju neprepúšta. 13 A ak niektorá žena má neveriaceho muža a on chce žit s nou, nech neopúšta muža. 14 Lebo neveriaci muž sa posväcuje v žene a neveriaca žena posväcuje sa v bratovi; veï inác vaše deti boli by necisté, a predsa sú sväté . 15 Ak sa však neveriaci chce rozviest, nech sa rozvedie; v takých prípadoch brat alebo sestra nie sú otrocky viazaní, Boh vás povolal ku pokoju. 16 Ci ty, žena, vieš, ci zachrániš muža? Alebo ci ty, muž, vieš, ci zachrániš ženu?
tolko na zamyslenie...
ano mildred, su to biblicke nazory, lebo vacsina ludi ich aj tak nepozna, zrejme sa im hnusi citat bibliu...asi maju strach...obavy...nechut...
cudzolozstvo je porusenie manzelskeho zvezku jednym partnerom, ktory spi s inou/inym - cudzim clovekom...
smilstvo je da sa povedat dnesna prostitucia...caste striedanie partnerov...
ale predmanzelsky sex s buducim zivotnym partnerom si nemyslim, ze by bol zly...a v kezdom pripade nejde "len" o sex.
dakujem, za reakcie :-)
Myslim, ze je to vec sukromna, tykajuca sa len tych dvoch. Ved ak niekto caka so sexom az po svadbe. Je to jeho vec. Dolezity je vzah k Bohu, Alahovi ... a vztah k bliznym.
Chcela som tym len povedat, ze biblia a cirkevne zakony, zvyklosti, ktore sa za tie ca. 2 tisicrocia az neuveritelne menili - menia, nie su to iste. Ved inak by neexistovali tolke rozlicne cirkvy, z rozlicnym vykladom biblie.
to je nazor za alebo proti?
z dialky to posobi velmi kreativne.krajsie napisany prispevok tu nevidat.
Dufam, ze nenudim, ale dostalo sa mi to do ruky:
Prvá kniha Mojžišova - Genesis, 16. kapitola
Hagar
1 Ale Abrámovi jeho žena Sáraj nerodila. Mala však egyptskú slúžku menom Hagar. 2 Sáraj povedala Abrámovi: H¾a, Hospodin mi zabránil rodi. Vojdi teda k mojej slúžke, azda by som sa z nej mohla doži syna. A Abrám poslúchol Sáraju. 3 Vtedy Sáraj, žena Abrámova, vzala svoju slúžku, Egypanku Hagaru - bolo to desa rokov po tom, èo sa Abrám usadil v Kanaáne - a dala ju svojmu mužovi Abrámovi za ženu. 4 Vošiel teda k Hagare, a tá poèala. Keï zbadala, že poèala, s opovrhnutím h¾adela na svoju paniu. 5 Vtedy Sáraj povedala Abrámovi: Zodpovednos za moju krivdu padá na teba. Sama som ti dala svoju slúžku do náruèia, ale teraz, keï vidí, že poèala, som opovrhnutá v jej oèiach. Nech Hospodin rozsúdi medzi mnou a tebou! 6 Abrám však povedal Sáraji: Svoju slúžku máš vo svojej moci, urob s òou, èo sa ti páèi. Keï potom Sáraj s òou tvrdo nakladala, tá ušla od nej. 7 Tu ju stretol anjel Hospodinov pri žriedle vody na púšti, pri žriedle na ceste do Šúru, 8 a riekol: Hagar, slúžka Sárajina, odkia¾ prichádzaš a kam ideš? Ona povedala: Utekám pred svojou paòou Sárajou. 9 Vtedy jej riekol anjel Hospodinov: Vrá sa ku svojej panej a pokor sa pod jej ruku! 10 A ïalej jej anjel Hospodinov hovoril: Ve¾mi rozmnožím tvoje potomstvo, takže ho pre množstvo nebude možné ani spoèíta. 11 A anjel Hospodinov pokraèoval v reèi:
Ajh¾a, poèala si
i porodíš syna a dáš mu meno
Izmael .
lebo poèul Hospodin o tvojom trápení.
12 Bude to èlovek ako divý osol;
jeho ruka bude proti všetkým
a ruky všetkých budú proti nemu;
bude naprotiveò všetkým bratom.
13 Vtedy nazvala Hospodina, ktorý s òou hovorí: Ty si Él Róí , lebo povedala: Vskutku som sa dívala na toho, ktorý ma vidí. 14 Preto sa táto studòa volá Beér Lachaj Róí ; leží medzi Kádešom a Beredom. 15 Hagar porodila Abrámovi syna a Abrám pomenoval syna, ktorého mu Hagar porodila, Izmaelom. 16 Abrám bol osemdesiatšesroèný, keï mu Hagar porodila Izmaela.