Hernia disku - vysunutá platnička

Príspevok v téme: Hernia disku - vysunutá platnička
orgovan13@centrum.sk

Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena

Alternativa

Ahoj Adriana,
doverne zname - diagnoza aj bolesti. Ja som bola hospitalizovana 6 tyzdnov, 54 infuzii a skoro ziadne zlepsenie. Dala som sa na vlastnu ziadost prepustit a vypisat do prace - je to o tom wokrholizme. A v zapati som si zlomila nohu, asi to tak muselo byt :D. Cize fakt pokoj na lozku, potom obmedzeny pohyb so sadrou a pochopila som, ze platnicka potrebuje pokoj. Pomaly som menila sposob zivota, cvicenie je potrebne, ale primerane diagnoze. Odporucam kupelnu liecbu, porad sa s lekarom, kedy by bola vhodna. Mna postavili na nohy Piestany. Drzim palce a nemaj strach, do prace sa vratis urcite. A akupunkturu skus tiez.

adriana

Čaute spolutrpitelia!
Hlásim sa k vám do "klubu platničkárov". 25.7. 2007 som v noci v spánku z ničoho nič dostala strašné bolesti v krížovej oblasti chrbtice vystreľujúce do ľavej nohy a bolo mi na odpadnutie. Odviezla ma RZP s tým, že je to asi pricviknutý nerv, dajú mi infúziu a pôjdem domov. Ale žiaľ po infúzii mi bolo ešte horšie, tak ma hospitalizovali. Nasadili mi konzervatívnu liečbu analgetikami- nezabralo. Bolesti boli neopísateľné akoby som nala po celej nohe otvorené rany a niekto sa mi v nich vŕtal. Tak mi dali obstreky - nič.Diagnostikovali mi herniu disku S1/L5(prasknutá platnička a vytečená na korene miechy). Bola som na vozíku, nemohla som si nájsť polohu. V tých najväčších bolestiach mi pichali obstek priamo do postihnutej platničky - to mi pomohlo od bolesti. Bola som v nemocnici 17 dní, bolo to z toho som 14 dní a nocí vôbec nespala, ale porobili mi všetky vyšetrenia za krátky čas a bolesť ustúpila,začala som chodiť, ale blok ostal aj trpnutie ľavej nohy od lýtka dolu. Keď spom išla domov kúpila som si TENS (elektrická nervová stimulácia) a špeciálnu podušku na sedenie. To bola fáza, keď som bola rada, že nemám bolesti. Ale teraz som vo fáze, že mám byť na PN - ke niekoľko mesiacov, dobre zmierila som sa s tým, lebo hoci som workoholička chcem v každom prípade vyhnúť operácii.Moja mamina je po dvoch operáciách platničiek a má sa stále horšie a horšie.Ozonterapiu mi na neurochirurgii neodporučili, lebo že v mojom prípade mi to nepomôže. A teraz uvažujem, čo keď budem polroka doma, pri chrbticovej disciplíne, ale to nevyrieši do budúcna môj problém. Čo vôbec môžem robiť, aby som mohla fungovať? Vždy som bola športový typ, zdravo som sa stravovala atď.. lekár mi povedal, že telo do 30-tky maskuje, potom už vyberáte podľa toho čo ste vy vádzali svoju daň. Vie mi niekto povedať, či existuje medicinská alebo nemedicínska metóda, ktorá zaberie a ja sa budem môcť hýbať?

lea

je to fakt strasna diagnoza, ani ten ozon nakoniec v konecnom dosledku nepomohol. a dost mi vadi aj okolie, vidia ze chodim, tak mi nic nie je podla nich. a tie strasne bolesti ischiatickeho nervu si nevedia ani predstavit..

dada

tak som tu po 5 mesiacoch, dosť vás pribudlo. súhlasím s názorom, že bolesť nie je primeraná veľkosti vysunutia alebo prasknutia platničky. nesúhlasím s dedičnými faktormi, nejde ani o športovcov či nešportovcov, nejde o vek (moje problémy s krížovou chrbticou začali v 11 rokoch) ani o váhu (poznám 45kg ženu po 3 operáciách). Proste tá platnička praskne, vytečie a tlačí na nerv, čo spôsobuje ochrnutie, resp. třpnutie, mravenčenie ap.Po čase sa vysuší a tým sa scvrkne, čo má za následok ustúpenie ťažkostí a mylný dojem, že ste vyliečení(tiež som najskôr 3 mesiace maródila, 6 mesiacov robila, 2 týždne vôbec nechodila, potom už len čakala 5 mesiacov na operáciu). No ak to raz začne, málokedy to prestane, aj keď rýchla a včasná operácia by tomu mohla pomôcť možno celkom, pokiaľ nepríde neskoro, takže zlým držaním tela od bolesti máte zdeformované všetko v okolí pol metra od kúska tej platničky. neviem, čo je ozónoterapia, no vyskúšala som všetko iné: facetove blokády pod CT, Iné aplikácie pod CT, obstreky SI zhybov (medzi krížovou kosťou a panvou), vpichy priamo do dier v zrastenej krížovej kosti. pri všetkých týchto zákrokoch sa len aplikujú protizápalové lieky, analgetiká, mesocain (na miestne znecitlivenie) ap. Včetko síce pomohlo, ale nie na veky. Lieky prestanú účinkovať, dáte telu zabrať dlhším státim, predklonom, chladom, otrasmi, stresmi, zlou posteľou, zlou obuvou (ženy, zabudnite na lodičky!)a ste opäť boľaví. no ak ste po operácii, za každých okolností chodíte, netŕpnu vám nohy ani lýtka, máte len ubolené a stuhnuté svalstvo okolo a keď ho rozhýbete, fungujete zase ďalej. operovali ma v 2001, no už 4 roky to zvládam bez CTčiek, vpichov a liekov. dávam si pozor na chlad, jednotvárny pohyb, nedvíhať ťažké, najmä sa nestresovať. v mojom prípade je stres to najhoršie na chrbát takže odporúčam optimizmus, práca počká a všetko zlé sa na dobré obáti. všetkým veľa šťastia

denisa

Ahojte vsetci. Ako tu tak citam Vase stavy pri hernii disku su trochu ine ako moje. Ako byvaly vrcholovy sportovec som nikdy nemala problemy s chrbticou a okrem meniskou ma ani nikdy nic netrapilo :-))
Az 5.7.2007 mi zacali moje utrapy. Po prudkom predklone ma seklo v krizoch a na pohotovosti mi pani doktorka spravila klasicky obstrek - lumbalne. Kedze sa mi stav nezlepsil - skor zhorsil - kedze pred ostrekom som mala iba seknute v krizoch a z pohotovosti som uz odchadzala s ochrnutou lavou nohou, zacala som chodit k regulernemu neurologovi. Vysledky CT zaznamenali rozsiahli nalez - 2 vyskocene platniucky, hernia disku atd... zacala som terapiu - kedze som z lekarskej rodiny odmietla som hospitalizaciu, lebo sa ma mal o mna kdo starat - 2 x denne infuzie, tony liekov , neskor rehabilitacia ....
Povodne silne bolesti ktore som uz od navstevy pohotovosti nemala v krizoch, ale na zadnej strane zadku a stehna, mi po cca 2 - 2,5 tyzdnoch uplne presli. Ale ja som mohla lezat ba aj chodit - teda krivkat, ale bolest som mala iba pri sedeni.
Priblizne po 4 tyzdnoch som uz zacala pracovat( cca 6 hod. denne )a soferovat ( nie viac ako 10km denne ) a dnes t.j. 7 tyzdnov som uplne bez bolesti, ale co ma velmi trapi a robi depresie je stale ochrnuta noha - aj ked uz iba chodidla, ale uplne odtstaveny sedaci sval na laves strane, co mi zapricinuje krivanie a zamedzuje viacere pohyby napr. statie na spickach, rychla chodza atd. ....
Viete mi poradit pri vasich skusenostiach ci sa to da spontanne do poriadku , alebo mam radsej volit ozonoterapiu?
Lekar mi radi aspon tyzdnovu hospitalizaciu, ktorej sa neviem preco, ale stasne stranim ( ospravedlnujem si tzo tym, ze lezat mozem aj doma, infuzky mi moze pichat sestra a cvicit mozem s tetou ...)- myslite ze by som mala ist do nemocnice ?
Dakujem Vam za pomoc. Denisa

tomino

Ahojte,vie niekto kolko trva rehabilitacia po ozon terapii a ako sa treba spravat-pripadne ako cvicit,budem vdacny za vsetky informacie.Dakujem

lea

Prosimvas, vedeli by ste mi povedat, ako dlho ste boli praceneschopni pri tejto diagnoze, bez operacie? lebo ja som bola doma 3 mesiace, ale este stale to nie je v poriadku, tak vaham, ci uz nastupit do prace. mam sedave zamestnanie

amybeag

Ahojte všetci,
mám podobný problém vlečúci sa a zhoršujúci sa už roky, samozrejme pod dohľadom lekárov....Vždy som si bola istá, že na operáciu nepôjdem, že musí existovať iná cesta k vyliečeniu. Často som hľadala odpoveď na otázku: Prečo došlo a dochádza k poškodeniu platničky, prečo je to svalstvo stuhnuté, prečo nemám správne držanie tela....? Veď nie všetci majú správne držanie tela, nie všetci cvičia a posiľujú chrbtové svalstvo, pravidelne plávajú, mnohí prechladnú.. a majú bedrovú chrbticu O.K. Verím, že som odpoveď už našla. Každý z nás má genetickú predispozíciu na rôzne ochorenia. Ak svojou životosprávou podporí vznik podmienok pre prejavenie sa týchto ochorení, tak ich má. Tiež verím, že ľudské telo má úžasnú schopnosť samoliečenia a regenerácie, keď mu poskytneme všetky potrebné zložky/výživa, voda, kyslík, vitamíny, minerály, pohyb../, aby sa mohlo \"spamätať\" a začať dávať do optimálneho stavu. Ľudské telo je zásadité-alkalické/aj plodová voda, more...pH krvi je 7,345/ a bude optimálne fungovať, keď mu budeme dávať denne min.80% zásadité potraviny/čerstvá
zelenina.../ a 3-4litre vody-začne sa detoxikovať.
Ja som začala túto zmenu svojho doterajšieho spôsobu stravovania 5.5.2007. Začala som lepšie spávať, lieky proti bolestiam beriem len výnimočne/cca 1tab.za 2 týždne/. Začínam pomaly cvičiť. Tŕpnutie a mravenčenie ešte pretrváva, aj bolesť, ale je to čoraz lepšie. Už si celkom normálne dokážem zaviazať šnúrky na teniskách (:O). Viem, že si svoje platničky nedám do poriadku za niekoľko dní, že to budú mesiace. Prajem všetkým zdravie a život bez bolesti. Každý z nás si však musí uvedomiť, že je na jeho zodpovednosti, aby s tým začal niečo robiť. Pasívne prijímanie liekov, terapií...nevyrieši príčinu, len utlmí prejav problému. Rozhodnite sa prosím, držím všetkým palce!

ado

Ahojte,

na operácie chrbtice, medzistavcových platničiek je jednoznačne najlepšia Vojenská nemocnica v Ružomberku. Na klinike neurochirurgie sú profesionálny lekári, pre ktorých je skôr dôležité ako sa cíti pacient než to čo vypluje nejaká magnetická rezonancia či CT. Pretože ako tvrdia niekomu môže spôsobovať problémy minimálny nález viac ako niekomu, čo má nález väčší. Ja som bol operovaný v roku 2004 klasickou metódou, teda rezaním. Odvtedy som bol po roku ešte na facetovej blokácii (streknutie steroidov priamo pri miešny koreň), nehovorím, že som úplne fit, ale oveľa, oveľa lepšie ako to bolo pred tým. Teda vrelo odporúčam túto nemocnicu, pretože je fakt dobrá, aj personál super a celková nálada tam vládne taká rodinná.