Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
ahoj,mne pomohli obstreky pod CT,teraz aj keď cítim,že ma to začína bolieť,dám si kapsicínovú alebo čínsku náplasť -zatiaľ pomáha.Tiež uvažovali o operácii,ale zatiaľ to prešlo...
Tiež mám herniu disku L5-S1 s vyklenutím o
5 mm a som objednaný do Žiliny na Ozón.
Neurochirulg mi povedal, že vzhľadom na
veľkosť je operácia nevyhnutná, ale každý
chce asi riešiť operáciu ako to posledné. Mám
bolesti v kĺbe a ide mi to až do lýtka a každú chvíľu cítim chlad na nohách aj rukach. Nadmerne sa mi pod chvíľou potia nohy aj ruky. Začiatkom júna idem na zákrok, tak potom napíšem aký bude výsledok. Prajem všetkým skoré uzdravenie.
Tiež mam herniu disku L4/L5.Ustavične sa mi vracaju bolesti lýtka a ked nebolí lýtko,tak panvový klb.Chrbat ma nejako moc nebolieva,len ked vela chodim bolest mi vystreluje do nohy.Užívam Meloxan 15mg.Som z Pov. Bystrice.Neviete mi poradit čo dalej?Premyšlam o ozone.Vraj v žiline su odbornici.Neviete mi poradit,čo to všetko obnáša?Starám sa o brata sám a nemožem si dovolit ist na nejaku operaciu a potom premarodit pol roka alebo viac a to este s nejasným vysledkom.
AHOJTE,ozón je super vec,mám herniu dysku L4-5,každý vravel operácia,mala som ukrutné bolesti,nemohla som sedieť,ležať,spať,KAžDý deň som bola nadopovaná liekmy a chodila som v predklone.V Dun.Str.je výborný neuoradiológ,DOPORUČUJEM mne pomohol hneď 1-dávka ozónu.
no caute vsetci.. aj ja mam herniu disko L4-L5,mam s tym uz problem niekolko rokov a stale sa to zhorsuje bol som aj na ozone dvakrat v ZA a DS. no noha boli stale, zvlastne je ze ma krize vobec nebolia,len noha..neviete poradit nejaku inu metodu na liecenie. operaciu lekari nedoporucuju, ale co s tou nohou??neviem ako dalej je to unavne.
ahoj ruženka,neskúsila si ešte liečenie?ja mám tiež problémy s chrbticou,protrúziu disku,stav po Scheuermann...ja som bola na liečení velmi mi to pomohlo a samozrejme si dávam pozor na chlad.Tak skús a uvidíš.
Pokial mozem aj ja prispiet svojou troskou do mlyna a trosku poradit,tak to rada urobim.Ja som bola operovana na herniu disku L4/L5 pred 14 rokmi na Bratislavskych Kramaroch.Mala som vtedy 32 rokov a 2 male deti.Po prvej konzultacii som este chcela pokracovat v medikamentoznej liecbe,tak ma po 2-mesacnom pobyte na neurologii prepustili domov-presne pred Vianocami.Take sviatky neprajem nikomu,kto prezil tie bolesti tak vie o com hovorim.Hned 2.januara som ich isla sama prosit,aby ma operovali co najskor.Po operacii som nesmela 10dni vstat z postele a aj najmensie drcnutie do postele mi sposobovalo velke bolesti.Ale ked sa teraz nad tym zamyslim,tak vzdy pridem k zaveru,ze som sa rozhodla spravne a moj zivot je opat plnohodnotny.Mozno patrim k tym malo stastlivcom,ale ja sa naozaj citim" primerane k mojej diagnoze" dobre.A aj si zalyzujem ked mam chut-a je dost snehu.Samozrejme ze si musim davat velky pozor na prechladnutie a hlavne prievan-ten je moj velky nepriatel.A kupele ma vzdy postavili na nohy,lenze teraz je to uz otazka penazi.Takze Ti drzim palce a rozhodni sa spravne.
čo sa týka klasickej operacie, nebola by som az taka optimistická. do 2 -5 rokov sa problémy objavia znova. ak už nie je čo vybrať(platnička je už cela odstránená)vložia tam titánovú alebo "nič" a chrbtica sa stava v tom mieste neohybná. moje bolesti nezmizli úplne, stale mi vyraza bolesť do bedrového kĺbu, ale dokážem s tym žiť. nemám síce ešte deti, tak neviem čo to urobí, ale operáciu odmietam. pokiaľ dokážem sedieť, ležať a spávať bez bolesti, operovať sa nedám. moja neurologička ma ubezpečila, že ak by došlo k posunutiu náhodným pádom, tak sa nemusím báť ochrnutia, lebo pri L5/S1 už nie je miecha, len nervové ukončenia. neurochirurgovia sú ako chirurgovia, hneď by všetko rezali a vyberali. bola som na dvoch konzultáciách v Nových Zámkoch, samozrejme, že nález mám vhodný na operáciu, ale mala som šťastie na vyšetrujúceho lekára, ktorý mi povedal že všetko záleží len a len na mne. ak sa cítim v pohode, nie je problém s tým odžiť celý život. a rozhodne nemôžem byť na PN po operácii 5-6mesiacov. takže cvičiť, cvičiť, dávať si pozor na prechladnutie, nerobiť úkony v preklone(aj šnúrky na topánke si zavazujte pri kľaknutí), určite aj zmeniť štýl života a zmieriť sa s tým, že už nemôžete všetko ako predtým. treba vydržať!!!
dada-svalstvo netuhne samo od seba,ale tuhne po nachladnutí (môže ísť o kombinácie chlad vietor,vlhko a pod.)Ak sa chceme vyliečiť,musíme tento chlad odtiaľ dostať preč,lebo chlad sťahuje,zmenšuje svalstvo a tieto ťahy cítime ako bolesť a keď je ťah do strany,tak sval ťahá za sebou aj stavec na ktorom je uchytenýa tým vzniká ešte väčšia bolesť ba až krče.Preto je vhoné tieto bolesti(chlad) odstrániť akupunktúrou a až ak by stav bol v e ľ m i kritický voliť operáciu.Toto moje dporučenie potvrdzuje správa z lekáskej odbornej literatúry,že zo 100 indikovaných operácií chrbtice sú iba tri opodstatnené a 97 je zbytočných-a teda sú aj zbytočne vystaveý pooperačným komplikáciam
Ak Vám lekár povie, že nie je iné riešenie, dajte sa operovať. Ja som bola vo voj. nemocnici v ružomberku, perfektná opatera, žiadne bolesti, na druhý deň som už stála na nohách, učila som sa sedieť po 10 sekundách, na 8. deň som išla domov. Teraz bývajú bolesti, ale s tým pred oper. sa to nedá porovnať, na jednotvárne pohyby si musím dávať pozor, ale zapríčinila som si to tým, že som to odkladala, a zlým držaním tela som si už zdeformovala stavce a mám na nich výrastky. Ale operačne by som to riešila znovu, aj keď narkózy sa veľmi bojím, Veľa šťastia všetkým