ADHD-hyperaktivita a Strattera

Príspevok v téme: ADHD-hyperaktivita a Strattera
moniebi

Ahoj,potrebujem poradit! Mam 12 rocneho syna s diagnozou ADHD ( lahka mozgova disfunkcia - hyperaktivita s poruchou pozornosti) a uz sme v koncoch. Je to dieta s vysokou inteligenciou a nesmiernym talentom, v nasom pripade ma syn hudobny talent, ale v skole je to katastrofa. Tym, ze vyrusuje a skace do reci, je impulzivny a nesustredeny narusa skolsky poriadok co ma za nasledok znizenu znamku zo spravania a nie je to uz len dvojka... Nasli sme psychiatra, ktory odporuca Stratteru. No zatial este zvazujeme pre a proti davat synovi "lieky na hlavu". Nasiel by sa niekto kto s tymto vyrobkom ma skusenost u svojho dietata s ADHD?

ahjajjaj

one and only: odporúčam terapiu EEG biofeedbackom. Na hlavu sa Ti pripevnia elektródy a koncentráciou mozgu bez rušivých elementov usmerňuješ počítačovú hru. Učí to schopnosti koncentrácie, ale aj deliť pozornosť a ovládať sa. Výsledný efekt je doživotný. Ďalším benefitom by bol šport, konkrétne pravidelné plávanie, ktoré pomáha zbaviť sa napätia a pôsobením cvičenia vyžadujúceho spoluprácu dvoch hemisfér sa posilňujú transféry medzi nimi, ktoré bývajú pri ADHD mierne narušené. Z liekov antistress B komplex, žen-šenové výťažky, prípadne MagneB6.

Almarinos

Keby si nahodou chcel napis mi na moj mail almarinos@azet.sk. Mam tie iste priznaky. Ibaze nie som ADHD ale ADD pravdepodobne. Budem rad. Mam 33 r. a byvam pri Trnave. Ja nie som hyperaktivny ale hypoaktivny na rozdiel od teba.

OneAndOnly

ludia s tymto ochorenim sa pocas dospievania ucia potlacat viditelne prejavy co vytvara dojem, ze z ADHD sa da vyrast. No neda. Ja mam pomaly 40 rokov a stale na sebe vidim, ako zabudam, nedokoncujem kazdodenne ukony, robim x cinnosti z ktorych ziadnu nedokoncim. Najma v praci musi po mne casto veci dokoncovat kolega.

Zabudanie na dennom poriadku. Netyka sa to iba beznych veci ako klucov, penazenky alebo udice s rybarskym naradim, ked sa ide na rybacku ( Skutocne nezartujem ) . Ked je v praci rozrobenych 10 veci, na polovicu zabudnem uplne a zvysne su bud nedokoncene alebo urobene lajdacky. Po skontrolovani ci su vsetky dane ukony splnene sa k tym nedokoncenym vraciam extremne nerad. Nebavi ma totiz jednu vec robit dlhsie, nez niekolko minut lebo sa na nu potom neda sustredit.

Udrzat pozornost je hotova veda. Plati to aj pri soferovani, sekundu sa sustredim, dalsie sekundy mi prebehne hlavou x dalsich veci. Je to ako jazda s telefonom v ruke. Jazdit sa da, najma dlhsie cesty dokazu byt velmi narocne.

To len na margo tych, ktori hovoria o vyrastani z ADHD a tak, co je uz z principu nezmysel lebo ADHD je poskodenie v mozgu a nie chripka ktora pride a odide. Dospely clovek s touto chorobou vie ako sa ma spravat a nauci sa pocas dospievania potlacat viditelne prejavy typu emocionalnych vybuchov, ale problemy si so sebou nesie cely zivot

KecaaLdes

@aladin, napiste mi prosim na email kecaaldes@gmail.com. Hooodne ste ma zaujali Vasim prispevkom. Pracujem s viacerymi ADHD detmi a rad by som viac informacii. Dufam, ze po 4 rokoch ste tu este aktivny :D :D

mitik

Dobrý večer.Aladin mohli by Ste mi prosím napísať Váš mail?Mám hyperaktívneho 9 ročného syna a potrebovala by som poradiť,ak by sa dalo.Ďakujem pekne.

aladin

Dospelosť. Samozrejme niečo sa ureguluje, upraví. Dospelák vuie lepšie maskovať nepokoj, pobiehanie prerobí na podupkávanie pod stolom, aj ten čas sa naučí vnímať... Vraví sa, že u dospeláka sa ADHD najčastejšie zbadá podľa dezorganizovanosti. Ale nie je problém žiť normálny, dokonca viac než plnohodnotný život, keď sa človek púrenesie cez to, čím musle prejsť a ako mu ubližovali a smiali sa kvôli niečomu, za čo naozaj nemôže. Viac než... som spomenul preto, lebo napríklad vďaka rýchlejšie fungujúcemu mozgu a inému, obrazovému vnímaniu sveta a spracovani uinformácií sa totiž dá očakávať tvorivosť, rýchle čítanie s domýšľaním nie slov, ale viet a odstavcov umožní naštudovať za pár mesiacov to, čo iní nestihnú za celé roky... Je toho veľa.
S tými učiteľkami je to tak, že keď použijú ten argument, čo zaznel, že má detí 30 a nemôže... znamená, žýe v skutočnosti NECHCE. Počuli sme to. A inde to šlo. Je to oo ochote. Nie je pootrebné s deckom sedieť a predčítať mu učivo, sú to jednoduché triky - upútanie pozornosti, umožnenie stáť pri odpovedi v lavici, ak dieťa má problém odpovedať pred triedou, skúšať písomne, ak má problém hovoriť, neznervózňovať úmyselne poklepávaním ceruzkou, zamestnať ťažšími úlohami, ak už látku ovláda, ale hlavne nesnažiť sa ho víťazoslávne načapať, že nedáva pozor (hoci to naskrze nemusí byť pravda a neschopnosť pokračovať môže byť len odmietavou reakciou a ponižujúci útok), ale napr. netrestať dieťa okamžite len preto, lebo "niečo vyviedlo". Tie deti bývajú častým terčom podlých útokov spolužiakov - TICHÝCH útokov práve aby boli potrestané. Lebo sú takí, ktorým to pripadá ohromne vtipné. Potom je dobré zistiť, či náhodou dieťa nebolo napadnuté a nebráni sa - a potrestať vinníkov, namiesto dieťaťa, ktoré vykríklo, pichnuté kružidlom... Lenže to je o odhodení zdania vševedúcnosti, povinnej autority a ja neviem čoho všetkého. A názoru, že veď je to chalan a tí hnevajú, lebo sú proste zlí (sorry za opakovanie sa). Zažil som naozaj rôznych pedagógov aj "pedagógov" na svojej ceste cez 3 zákaldky, gymnázium a univerzitu a pochádzam z učiteľskej rodiny, poznám aj pozadie, preto si dobrých kantorov vážim, ale sú takí, čo by sa k žiadnemu dieťaťu nemali priblížiť na menej než 3 metre a aj to len s páskou cez ústa.
Každopádne hoci ADHD deti vyzerajú niekedy ako hlupáčikovia, bývajú nad priemerom - aj IQ, aj šikovnosti... Ale potrebujú sa nájsť v správnom povolaní omnoho viac než ostatní ľudia - vyhýbať sa práci, ktorá vyžaduje biflenie holých faktov, pretože majú schopnopsť a potrebu chápať dôvody, pprincípôy, príčiny a dovidia na koniec, na dôsledky - niekedy to vyzerá, akoby vedeli veštiť :-D
Treba len zmeniť nazeranie - nie je to porucha a nedá sa liečiť, ale veľa sa "znormalizuje" a veľa sa dá skryť. Ale na druhej strane nie všeetko je zlé. To je ako to, že cieľavedomosť je tá naša skvelá vlastnosť, ktorú u podriadených nazývame tvrdohlavosťou. Takže fantazírovanie a uvravenosť im umožní stať sa úžasnými lektormi, bavičmi alebo trebárs ionvatívnymi konštruktérmi, výtvarníkmi (Robin Williams, Mike Phelps, Kurt Cobain, Jim Carrey, Jack Nicholson, JF Kennedy, Picasso...)
Nie je sa prečo o tieto deti báť - leda by ich niekto zlomil. Cobain umrel na následky užívania liekov, ktoré bral od detstva a zničili mu žalúdok, ktorý mu spôsoboval neznesiteľné bolesti. A že bral drogy? Od detstva bral predsa ako "liek" metylfenidát, príbuzný amfetamínu a kokaínu...

netehulka

S ADHD mam aj ja skusenosti, trenovala som tenis chlapcov s touto diagnozou. Nie je to jednoduche zvladnut take dieta, pretoze ono je to tak, ze ako by ten mozog prepol na inu frekvenciu a aj ked dieta vie, ze robi zle, nedokaze to zastavit. Chvilu je dobre, ale potom sa to pokazi. Aj ked mu clovek da viac uloh, sice to pomoze, ale verim, ze pre pedagogov je narocne udrzat pozornost takehoto dietata dlhsie. Samozrejme, ze je nevhodne, davat znamky zo sprava takymto detom, celkovo si myslim, ze davat znamky zo spravania je blbost. V zahranici to tak nefunguje, teda aspon v tych normalnejsich krajinach.

Rodic, stazujuci sa, ze ucitel sa dietatu s touto diagnozou nevenuje, tak ako ma, by si mal uvedomit, ze ked ma v triede 20-30 deti, tak je to dost komplikovane, mat tam ziaka s ADHD, nedajboze, ak je ich viac a venovat sa mu viac ako ostatnym. Taky ziak si vyzaduje viac pozornosti, vacsinou vyrusuje aj ostatnych a ti sa potom k jeho nezbedam pridaju.

Mna by skor zaujimalo, ze ako sa takymto ludom dari v dospelosti, ci z toho ciastocne vyrastu, alebo ako sa to u nich prejavuje.

aladin

Narazil som na toto forum a ako na kazdom, hned sa pise o medikamentoch. V zivote som ziadne nebral, ani moje deti. Myslim, ze je tazke vyliecit nieco, co nie je chorobou. ADHD je proste iny sposob fungovania mozgu. Clovek neobsedi, vyrusuje, ma problemy doddrziavat zakladne normy a pravidla, este aj tie plienky MOZE dlhsie potrebovat, pretoze jeho vyvoj byva zvycajne zaostavajuci za ostatnymi - ale NEZNAMENA zaostalost. Naopak, ludia s ADHD byvaju vysoko inteligentni a sikovni a maju kopu fajn nezvycajnych vlastnosti. Len ich treba skusit chapat, nie NIE "normalizovat". Iste, ako som tu cital, aj ja som zakusil exkomunikaciu z kolektivov a skupiniek, pokial som sa aj do nejakych snazil dostat, uzil som si samoty - a ziskal rozhlad v mnohych sferach, mal som cas citat.
ADHD je svinstvo v tom zmyslem, ze je to skor problem okkolia nez dietata. Zazili sme to so synom, ktory mal v skole obrovske problemy, ale ked sme ho konecne dali na inu (a nebola to osobitna!!!), zrazu akoby ho vymenili. Decko chodilo do skoly rado a podstatne sa zlepsilo. A dostal sa vdaka talentu na vyberovu strednu, kde prosperuje. Ono je ot o porozumeni a malych trikoch. Ibaze ucitelky beru chalanov (3/4 deti s ADHD su chlapci) ako princiopialne hnevavych a odmietaju nejake (AKEKOLVEK) specialne postupy, ake kedysi byvali normalne - decko neobsedi? Poslem ho vyzbierat zosity alebo pre mapu. Vyrusuje? Zamestnam ho niecim pre neho zaujimavym. Carbe si? Preverim, ci ma nahodou popri tom aj nesleduje - a asi sleduje. Lenze ak sa ho ucitelka snazi nachytat ako nedava pozor, podari sa jej to. Zdanlivo. Pretoze agresivne atakovane dieta sa zasekne a nevie as ani pohnut, nerozmysla - takze akoby en davalo pozor. Ale je to inak - len to nevie povedat. A rodicia tiez - dieta neudrzi pozornost pri ulohach? Odpracem hracky, vypnem telku (tu by z dobrych dovodov velmi nemali pozerat), vyhnem sa oblepeniu priestoru stola pestrymi nalepkami. Potrebuje este plienky? Spomaleny vyvoj? NIE! Spomalene hodinky organizmu. Decko "dorastie" tych "normalnych", ale dlho bude vyzerat neuveritelne mlado. A asi nielen vyzerat.
Je toho velmi vela, co sa da pri ADHD urobit bez "liekov", ktore uz ponukaju aj u zubara v cakarni. Len treba na dieta pozerat nie ako na nezvladnutelne, ale ako na NEPOCHOPENE a skusit sa trocha zamysliet, preco jedna tak, ako jedna - napriklad vybuch nad rozbitim sklennej gulocky nie je neadekvatny, ked pochopite, ze vzacna zbierka je ochdobnena o kusok, bez ktoreho nie je kompletna a stratila hodnotu. Nie penaznu, ale hodnotu pre dieta. A to dieta ma kopu problemov samo so sebou aj s neprajnym okolim, ku ktorym nevhodny pristup rodicov a surodencov dokaze pridat tu poslednu kvapku. Pritom za ne nemoze a trpi kvoli nim. Treba mu pomoct. Napriklad s ignorovanim casu, ktore je typicke. Alebo s neuveritelne rychlym myslenim a schoponostou kombinovat. Mna podozrievali, ze na matike podvadzam, ale ja naozaj nemozem za to, ze som proste vysledok zrazu mal v hlave. Neodpovedal som na medziotazku a rovno som vyhrkol vysledok - ale to nebola spravna odpoved na otazku - a dostal som gulu.
A ADHD sa da sposobom POCHOPENIA dietata a naucenia par trikov pomoct aj na dialku, mam skusenosti. Musel som pomoct ja, pretoze vlastni rodicia brali svoje decko za zaostale, nevychovane a tvrdohlave. Pritom jeden z nich mal tiez ADHD, dalo by sa cakat, ze to pozna. Su metody pomoci, ale chce to spoluprace rodicov, skoly, okolia, pribuznych. A z nespratneho hajzlika, v skutocnosti utrapeneho a ukrivdeneho nestastnika sa moze stat uzasna osobnost. A k tomu nam pomahaj kto mozes :-D