Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

Arweena

broken ked neratam medzi ludi, čo ma maju radi moju matku, tak sa nikto iny nenajde, chapes:) a ona sa aj tak pričinila o nas rozchod, nech to znie akokolvek morbidne..ale to je dlha story a nejdem to tu rozoberat

katty19

no, čo človek uznáva či nie, sú to len presvedčenia, ktoré si získala doteraz, možno v nasledujúcich dňoch prídeš k iným presvedčeniam a pochopíš, že pauza bola nutná, keď to musím tak nazvať, že pauza, podľa mňa je to odstup a ten čas od času potrebujeme všetci

Arweena

ale sa mu nečudujem, keby on spravil mne to čo ja jemu, nevaham ani minutu:( Ale ked ja si zivot bez neho nedokažem predstaviť a stale verim, ze sa vrati..aj ked nam nikto nepraje

brokeninside

niet za kym... ten pocit mam aj ja a stale, ale predsa aspon 1 clovek co ta respektuje mozno ma rad urcite existuje... zachvilu sa dostanes do stavu, ze bude vsetko super, ale rano pride depka. mna po chlaste nebolieva ani hlava ani zle mi neni, nech vypijem hocikolko, ale vzdy pride depka... potom si spomen na moje slova... a najme, ked to citam, dostavam chut tiez si naliat...

katty19

Drahý Mário Fazekas, beriem, stáva sa, ale pokiaľ tomu človek neprepadne a o tom možme uvažovať po dlhom čase, veď vieš:) tak v podstate nič nehrozí, je doma a píše na počítači a ešte celkom súvislo, keď prestane, sama ju pošlem spať. A je to dosť normálne, v prvý deň po rozchode, takže o nič nejde:)

Arweena

katty ja sa ale neviem s tym zmieriť..viem že zivot ide dalej. Ale neuznavam pauzy vo vztahu. dnes som ho pol dna prosila, aby sa vratil..pripadam si fakt prišerne

katty19

ale budeš, budeš, neboj sa, rozchodíš to, trocha budeš zo začiatku krívať, ale potom už budeš aj utekať:)