Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

alexis ____

blackhorsehu: ahoj ... no a co sa ma vlastne pytas? :D som nepochopila.. ci mi to pomohlo? nie nepomohlo, ale je to velmi zaujimava metoda. Mozno, ze som niekde spravila chybu. A to s tou skolou chpapem... Ja ked som vedela, ze spoluziacku ktore boli moje kamosky nepridu do skoly, lebo su chore a pod. uplne som sa niekedy strachovala, ze s kym budem cely den a pod... No hruza. Ale teraz na VS je to ine :) Teraz je v podstate kazdy s kazdym :)) Takze v tomto smere je to o to lepsie.

blackhorsehu

ahojte:)pridavam sa do klubu:( ALEXIS____chcem sa ta spytat co si pisala vtedy tej sickman ze veris ze ti to pomoze a ze jej to napises na mail pls??? ja to mam tiez v skole hrozne. som v stvrtom teraz budem maturovat a straasne sa bojim. vzdy mi robilo problemy vystupovat stale som sa bala ze sa strapnim ruky sa mi triasli strasne rychlo a nezrozumitelne som hovorila bilo mi srdce jak sialene a tak dalej.teraz je to trocha lepsie chodim aj k cvokarke ale pomoct si moze clovek len sam. strasne sa bojim lebo koli mojej utiahnutosti mi dobre ze nehovoria ze som autistka alebo ze zijem v bubline .bohuzial nechapu co pre mna je len prist rano do triedy. vzdy sa bojim ze tam budem sama s niekym.dnes su uz ludia strasne svine.vzdy som bola skor introvert.ja si casto predstavujem ze je secko v pohode a vselico ale bohuzial ked vidim ako je to naozaj...:(

tu-tu

ano momentane uzivam skoro rok ad ale hovorim je to sucast osobnosti treba sa s tym naucit zit je to choroba ako kazda ina treba ju prijat ....

tu-tu

ja mam uz pomaly 40 rokov a tieto problemy mam uz od zakladnej skoly je to strasne vycerpavajuce ked sa mi uz zda ze som sa niakej uzkosti - strachu zbavila tak zase vyskoci inde a tak stale... SF je taka nezelana priatelka na cely zivot

fobicka

ludia viete kolkokrat soms i to ja vravela, ze uz chcem zit normalny zivot a bola som odhodlana bojovat s tym, ale potom to zas prislo a ja som spadla na hubu..alexis, ja som tiez tretiacka :) a s tou hlavou to mavam aj ja, ustne skusky su pre mna horor..drzim ti palce nech tu skusku teraz spravis v klude a na A :)

george78

ahojte vsetci.alexis,fobicka:drzim palce,urcite to zvladnete!ale chapem ze sa bojite vonkajsich prejavov fobie,aby to druhy nevidel.ja som bol na pohovore a zacala sa mi triast ruka,po prichode domov mi bolo na vracanie.takzko je sa zapojit do zivota a vyjst zo svojej bezpecnej ulity,ale asi je to tak ze ina moznost nieje.treba sa vystavovat presne tym situaciam ktore nam robia potiaze a to je na tom to naj...

alexis ____

ahojte :)
No pre mna zial jedenie a pitie niesu malickosti, lebo som tomu vystavena denne v skole. Stale ked mame volno, tak spoluziaci idu sadnut na caj, pivo... a ja za kazdym odmietam, lebo proste nevladzem sa kazdodenne stresovat :( Takze pre mna to nieje vobec malickost... Ja uz chodim na VS treti rok :) a taisto ma cakaju statnice...a mame to o to horsie , ze pred statnicami mame povinnu SVOK co je prezentovanie tej temy, ktoru mame na statnice ab sme si to nacvicili ... akoze prezivat ten stres 2x to mi daju fakt zabrat... Ja som sa rozhodla, ze si jednoznacne budem musiet uhnut, lebo inak nemam sancu... Ani slovo by zo mna nedostalia nieto sa este na nich pozriet...asi by som odtial utiekla :D

george:
no momentalne to nieje az take zle... ucim sa na tazku skusku, ktora ma caka. Len niekedy nemozem vecer spat ked na to myslim... dufam, ze to nejako zvladnem. Pravdepodobne si budem musiet dat frtana, lebo to je ustna a budem sediet oprati profesorki, to bude hruza. Na minulej ustnej skuske sa mi normalne zacala triast hlava, ked sa na mna profesor pozeral... to uz NIKDY nechcem zazit... strasne ponizujuce

fobicka

alexis - to fotenie a jedenie su take "malickosti" ktore su pre inych normalne a pre nas problemom. Ja nechodim ku ziadnej psychologicke ani psychoterapeuticke, chcela by som ist, ale nejdem uz len z toho dovodu, ze sa hanbim povedat svojej obvodnej na co tam chcem ist..pozna ma od detstva a aj mojich surodencov. To mas fajn, ze o tom vedia aspon blizki. A ti ti neradili zajst za odbornikom? Neplanujes s tym bojovat? A ozaj ides na VS? alebo chces ist pracovat? inac s tym co si pisala, ze nerozumies ako ti moze pomoct niekto kto to nema tak podla to musia robit len velmi empaticki a ludski ludia s pochopenim pre trapenie druheho a su predsa studovani, vedia ako maju s takym clovekom zaobchadzat, kam ho nasmerovat a taktiez maju iste skusenosti s takymito pripadmi kedze si myslim, ze v dnesnej rychlej dobe a dobe krasy, dokonalosti rastie pocet ludi s SF.
george - dari sa celkom fajn, ako som uz vravela, teraz je "hluche" obdobie a nie som vystavovana tym veciam, ktore mi robia problem. ale cakaju ma onedlho statnice takze to si zas znicim par nervov..