Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

george78

skoda ze ludia ktori nemaju ziadne skusenosti s sf reaguju na nas obcas az posmesne.zislo by sa,aby ludia mali trosku viac tolerancie a pochopenia,proste ludskosti

george78

ono to je naozaj svinstvo ta sf.aj vo svojom blizkom okoli som stretol ludi ktori maju sf a to bez toho aby som ich vyhladal.zial je nast naozaj dost,ale z druhej strany je fajn ze v tom clovek neni sam

alexis ____

fobicka: fuha, aj ja by som raz chcela aby sa mi podarilo zvladay to jedenie a pitie. Len absolutne neviem ako na to. Deju sa mi take veci, ze si prilozim pohar k ustam a ked sa na mna niekto pozrie(je to strasny pocit ked citim na sebe ten pohlad) tak pride do mna taky akokeby sok a stane sa mi to. A este som si spomenula, ze mi robi dokonca problem aj ked ma fotia....napr. ked ma fotili na oznamko... to bola hotova katastrofa... hrozne ksichty som hadzala neprirodzene, uz nevedeli co maju so mnou robit :( Moji rodickia o tom vedia aj moja sestra... Pravdepodobne som to zdedila po mamke, ale ja to mam vo vacsej miere.. u psychologicky som nebola a neviem sa nakopnut... Najradsej by som isla k takej, ktora je zamerana konkretne ns SF. A tvoja psychoterap. vie o tej SF nieco vobec? Inak neviem ako myn s tym ma pomoct cl,ovek, ktory to nezazil. Ved vobec nemoze vediet co sa mi v hlave prebieha a ako na to...

george78

ahoj fobicka.no dari sa mi tak vselijak hadam to dobre dopadne.si totiz hladam pracu,takze musim z ulity von... A tebe sa ako dari?dufam ze je to v poho

fobicka

chudatko.. ja taktiez nemozem robit prezentaciu v skole, vyhybam sa ako sa len da..raz sa ale nedalo a ja som sa sla zblaznit od stresov, nemohla som spat, jest..s tym jedenim na verejnosti som mala problem aj ja,vlastne tak moja SF zacala a ja som si myslela, ze mi sibe.ruky s mi triasli ked som si mala dat susto do ust.ale potom sa to akosi zlepsilo a uz sa najem celkom normalne. niekedy si na to sice spomeniem a trosku zacnem mam stresy, ale snazim sa to zahnat, objednam si vinko, aby som sa uvolnila.mozno treba chodit castejsie do spolocnosti, aby si si zvykla a hlavne s ludmi, ktorym doverujes a pri ktorych sa nebojis, snaz sa mysliet pozitivne, s kamaratmi sa smejte, bavte. ja viem, vravi sa to lahko..ale musime s tym nejak bojovat. no a u psychologicky si nebola? a tvoji blizki vedia o tom co ti je?

alexis ____

fobicka: no u mna je to podobne a mozno, ze este horsie. Taktiez mam problem s verejnym vystupovanim...to je hotova katastrofa...totalne sa tomu vyhybam, ale nie vzdy sa da... Mam problem s jedenim a pitim na verejnosti, neda sa to nejako naucit a to ma trapi najviac so vsetkeho. Ked vidim chlapca co sa mi paci, nedokazem sa tvarit prirodzene, nohy sa mi podlamuju :( no jednoducho des. Prezentacie v skole taktiez nezvladam. Neviem tancovat, ked som v spolocnosti, lebo som uplne drevena... Nedokazem sa uvolnit v podnikoch...a je toho velmi vela...

fobicka

ked mam nieco vraviet pred vacsou skupinkou ludi,nedajboze vystupovat.. hlavne kde ich nepoznam az tak osobne je to problem alebo mam tie stavy ked sa mam rozpravat s dakou autoritou, napr ucitel, cudzi lekar, sef nejakej firmy, to vravim ako priklady..alebo citat pred viacerymi nieco..takze tak..a u teba je to ako? ty sa liecis?