Problém so šoférovaním

Príspevok v téme: Problém so šoférovaním
MrkvovyDzus

Ahojte.

Týmto príspevkom by som chcel poprosiť o radu, prípadne o skúsenosti, ak ste sa stretli s niečím podobným. Bol by som rád, ak by mi napísali hlavne muži, nakoľko mi táto téma ako mužovi značne podkopáva sebavedomie.

Ide o to, že i napriek tomu, že mám niekoľko rokov vodičák, nejazdím často, čo je zapríčinené aj tým, že si za volantom neverím, cítim sa za tým neohrabane a čo je jeden z najväčších problémov, zdá sa mi, akoby som nemal orientáciu. Jednoducho, ak som napr. v meste, po niekoľkých odbočkách vpravo a vľavo si už nepamätám, ako som sa tam dostal. A potom mám problém sa samostatne pohybovať. Taktiež nevravím o parkovaní v preplnenom meste, uprostred premávky, kde za mnou ostatní netrpezlivo čakajú.

Stretli ste sa už s niečím takým, že človek si jednoducho nepamätá cestu? Prečo to tak je? Keď idem ako spolujazdec, tak je to ešte horšie, hneď sa rozptýlim, začnem rozmýšľať, pozerám sa z okna a ľahko sa stratím v tom, kadiaľ sme išli.

Celé mi to lezie na nervy, pretože mi to enormne komplikuje situáciu ohľadom práce. Mám stresy, ak práca vyžaduje šoférovanie, pretože mám strach, že s autom nabúram, zablúdim, zraním niekoho a podobne. A už sa mi stalo, že to bolo čiastočným dôvodom, že som pracovnú ponuku odmietol, príp. dal výpoveď.

A ešte k tomu som muž, od ktorého sa šoférovanie tak povediac očakáva. Veľakrát si vravím, keď mám nervy, že radšej by som bol ženou a napr. navrhoval oblečenie :D (Teraz tak rozmýšľam, že by mi v tomto asi viac vyhovovali časy stredoveku, kde sa jazdilo na koňoch :) )

Viete mi, prosím, nejako poradiť? Niekedy sa zamýšľam, či nemám určitý stupeň napr. autizmu alebo niečoho podobného, že niekde mám viac pridané a niekde, v takejto banálnej veci, odobraté - viete, trochu ako tí rôzni intelektuáli z filmov, ktorí sú v niečom nadaní ale nemôžete ich niekam pustiť samých :D

MrkvovyDzus

Znova vám ďakujem za odpovede.

Čiže, predsa je to problém s priestorovou orientáciou? Na bicykli v meste nechodím, ale tak je to s ním ľahšie, keďže s ním človek môže ísť smerom, ktorým sa mu takpovediac zachce, nemusí sa tak riadiť obmedzeniami a značeniami ako šofér auta + dá sa kombinovať aj chodník.

Áno, tiež si myslím, že prax by to hodne zlepšila. Už len vymyslieť spôsob, aby to bolo pre mňa vhodné, nakoľko nemám vlastné auto. Pretože si nie som istý, či je vhodné praxovať spôsobom nájdenia si práce, kde ma budú posielať cez polku Slovenska.

ovomaltine: trochu mi to príde známe, to, čo si popísala. Našla si za ten čas nejaké tipy, ako často jazdíš, pozoruješ u seba postupné zlepšovanie?

zuzicela

kazdy, kto ma taketo problemy so soferovanim, vobec nepatri za volant. co ak sa vam to vymkne spod kontroly? ohrozujete nie len seba, ale aj ostatnych.

ovomaltine

Mrkvovy dzusik, ja to mam tiez tak. Po znamych trasach a kratkych, este ano, inak nie. Tiez si nic nepamatam. Pride tma, zase problem dokonca aj po znamej trati prejdem ciel. Ja si ale nepamatam ani pesi v cudzom meste, ani na bicykli. Minule som sa doslova ucila jednu trasu pomocou google maps a orientacne body k tomu. :D Tazsie trasy su problem ale je fajn si ich s niekym prejst, ked tam mas chodit castejsie. Spolujazdcov vacsinou nemam moc rada, hlavne ked ma rozptyluju. Parkovanie v podzemnej garazi, zase problem.

matka88

je to veru zvlastna situacia. ja si zase trasy pamatam, aj sa viem orientovat, ale bojim sa soferovat :D ja ale nemam nejak potrebu to riesit, rada chodim peso ci cestujem vlakom/autobusom :D vobec mi to nevadi :D

daniela2

ahoj, neskúmaj či sa vieš alebo nevieš orientovať v priestore. Bicyklom by si vedel ísť?
Jednoducho si zožeň navigačku a hotovo. Okrem toho je potrebné chodiť po tých istých trasách. Zaveď si rutinu, kam budeš jazdiť. Nejaký cieľ. Napr. každý deň do tej istej reštaurácie na obedové menu. Alebo tou istou trasou do práce a späť. A keď budeš častejšie jazdiť, aj orientácia sa zlepší.

MrkvovyDzus

Ďakujem vám za rady.

ovomalitne: prepáč, nezareagoval som správne. Tvoja poznámka o priestorovej inteligencii je prínosná. Môže to mať niečo s tým spoločné.

Na druhej strane, nemyslím si, že si nejako neviem predstavovať veci v priestore atď. Skôr mám problém zapamätať si trasu. Možno by som to prirovnal k situácii, kde človeka posadia do sedačky na lane, rozhojdajú do rôznych strán, zatočia... a na konci takejto jazdy mu povedia, aby nakreslil trajektóriu jazdy, ešte k tomu odzadu (keď sa človek na aute vracia späť, tak ide zrkadlovo). Ten proces zapamätávania si trasy sa mi zdá akosi zložitý, a pritom si nemyslím, že mám nejaký problém s učením. A je mi z toho trápne, keď niekam idem, napr. ako spolujazdec, a potom neviem zreferovať, kadiaľ sme išli, pretože mi to celé príde ako: doprava, doľava, doľava, myšlienkové okno, zrazu sme na nejakej križovatke, doľava, doprava... chápete? :) A aj bez tých myšlienkových okien mi to príde náročné.

Najčítanejšie články