Problém so šoférovaním

Príspevok v téme: Problém so šoférovaním
MrkvovyDzus

Ahojte.

Týmto príspevkom by som chcel poprosiť o radu, prípadne o skúsenosti, ak ste sa stretli s niečím podobným. Bol by som rád, ak by mi napísali hlavne muži, nakoľko mi táto téma ako mužovi značne podkopáva sebavedomie.

Ide o to, že i napriek tomu, že mám niekoľko rokov vodičák, nejazdím často, čo je zapríčinené aj tým, že si za volantom neverím, cítim sa za tým neohrabane a čo je jeden z najväčších problémov, zdá sa mi, akoby som nemal orientáciu. Jednoducho, ak som napr. v meste, po niekoľkých odbočkách vpravo a vľavo si už nepamätám, ako som sa tam dostal. A potom mám problém sa samostatne pohybovať. Taktiež nevravím o parkovaní v preplnenom meste, uprostred premávky, kde za mnou ostatní netrpezlivo čakajú.

Stretli ste sa už s niečím takým, že človek si jednoducho nepamätá cestu? Prečo to tak je? Keď idem ako spolujazdec, tak je to ešte horšie, hneď sa rozptýlim, začnem rozmýšľať, pozerám sa z okna a ľahko sa stratím v tom, kadiaľ sme išli.

Celé mi to lezie na nervy, pretože mi to enormne komplikuje situáciu ohľadom práce. Mám stresy, ak práca vyžaduje šoférovanie, pretože mám strach, že s autom nabúram, zablúdim, zraním niekoho a podobne. A už sa mi stalo, že to bolo čiastočným dôvodom, že som pracovnú ponuku odmietol, príp. dal výpoveď.

A ešte k tomu som muž, od ktorého sa šoférovanie tak povediac očakáva. Veľakrát si vravím, keď mám nervy, že radšej by som bol ženou a napr. navrhoval oblečenie :D (Teraz tak rozmýšľam, že by mi v tomto asi viac vyhovovali časy stredoveku, kde sa jazdilo na koňoch :) )

Viete mi, prosím, nejako poradiť? Niekedy sa zamýšľam, či nemám určitý stupeň napr. autizmu alebo niečoho podobného, že niekde mám viac pridané a niekde, v takejto banálnej veci, odobraté - viete, trochu ako tí rôzni intelektuáli z filmov, ktorí sú v niečom nadaní ale nemôžete ich niekam pustiť samých :D

majko1995

pozri sa.. niekomu to problém robí a niekomu nie, proste sme ľudia a každý sme iný... nehľadaj spôsoby u ostatných.. bojíš sa šoférovať? choď šoférovať.. bojíš sa plávať? choď plávať..

kates33

Ahojte. Ja osobne takýto problém nemám orientácia v premávke a v cudzom meste je úplná ultimátna nakoľko som bola v Žiline a v živote som tam nebola a aj tak som trafila kam som potrebovala a to bez použitia GPS. Dôležité je všímať si okolie terén, čo je vo vašom okolí nerozptyľovať sa rozprávaním sa so spolujazdcom. Ale je dosť možne že je to spôsobené absenciou častého šoférovania a ja priam žijem v aute. Jem aj pijem ( samozrejme nealko), už som aj bola nútená spať. Podľa mňa je to spôsobené buď vekom že človek zabúda alebo rozptýleniami počas jazdy. Ja keď niekam idem tak vždy viem trafiť späť bez nejakých problémov. Veľa kamarátov mi túto funkciu môjho tela závidí, lebo niektorí sú totálne stratený nedokážu sa orientovať pomocou značiek lebo sa spoliehajú na GPS to je také iste ako keď zabudnete rýchlo písať na klávesnici je to len tým, že to netrénujete alebo ste si zvykli na telefón, poprípade hlasové správy, tak isto ľudia si zvykli zapnúť GPS aj kvôli funkciám, ako je hlásenie policajných hliadok gps aj bez zapnutého navigovania priamo do cieľa.:)

ovomaltine

Jazdim nie moc casto, takze zlepsenie nie. Ale urcite caste jazdenie pomaha, je to ako so vsetkym.
Ten zoznam mozem rozsirovat donekonecna, neznasam preradovanie z pruhu do pruhu, hlavne ked ta nechcu pustit. Je prilis vela aut na cestach. Inak, mas manualnu prevodovku? Ja ano. S automatickou ani neviem jazdit.

blueberryNN

Chcel povedat, ze si mas najst informacie, ako sa to da zlepsit. Pouzivanie navigacie nie je dobry napad. Tak to chapem ja.

MrkvovyDzus

blueberryNN: Rozumiem. Na druhej strane, za služobné vozidlo môže byť osobná zodpovednosť - čo ak spôsobím kvôli mojim amatérskym zručnostiam kolíziu a nebudem mať na jej finančné pokrytie? )

skrent: no ak som tvoje príspevky správne pochopil, tak vravíš, že je to priestorová orientácia a že nájsť článok, ako si ju zlepšiť, (nie) je dobrý nápad?

blueberryNN

Mrkvovy dzus, ja som sa naucila soferovat na firemnom aute, ked ma prave posielali na sluzobky cez pol slovenska aj do miest, kde som v zivote predtym nebola. Ked musis, tak musis. Najlepsie terenne auto je predsa sluzobne auto, to znesie :)) na tom sa fakt najlepsie uci. A je to iba o zvyku. Ked si na soferovanie zvyknes, nebudes nad tym tolko rozmyslat. Moja priestorova orientacia nie je najlepsia. Ked som kamsi isla, nepouzivala som navigaciu, to ta niekedy viac popletie ako pomoze. Vytlacila som si mapy tych ulic, cez ktore som mala ist, a ked som sa stratila, tak som niekde odparkovala, kym som sa zorientovala. Ked sa aj stratis, vzdy mozes niekde zaparkovat. Stale si na planete Zem, takze ziadne obavy! Najlepsie bolo, ked som sa ocitla mimo mapky, ktoru som si vytlacila. Ale aj tak som sa vzdy nasla. Mozno teda sluzobky na firemnom aute by boli riesenim aj pre teba.

Najčítanejšie články