Nechcem ubližovať

Príspevok v téme: Nechcem ubližovať
fmfiain1234

Dobrý deň,
potreboval by som poradiť. Znova na mňa prichádzajú myšlienky, že ubližujem druhým ľuďom. Kedysi stačilo sa ospravedlniť, ale teraz je to horšie. Napadá ma, že ak sa zabijem, nikomu tím neublížim. Možno, že aj pomôžem. Možno, že ak sa s toho vyrozprávam, tak mi to pomôže.

Ďakujem za odpoveď a ochotu, že v tom nie som sám.

Omen

Fmfiain, ahoj!

@ Čo si o tom myslím je na dlhú debatu, záleží od toho, čo dotyčný napíše, na koho to napíše... Zákon poznám a strach nemám. Je to negatívna emócia a ak si ju človek vpustí do svojho vnútra, potom sám nesie zodpovednosť za následky, ktoré vyvolá. Nepostrehla som u teba, žeby si písal nepravdy, navádzal na protiprávne konanie, dával rady, ktoré poškodzujú zdravie... Ak človek nemá pod kontrolou svoj strach, či myšlienky, potom má problém. NIE ony majú ovládať človeka. Je to človek, ktorý musí získať nad nimi moc, on ich musí ovládať, lebo ony tu stále s nami budú.

@ Film to je vynikajúci, ale ja som o ňom nepísala, hoci je tu istá paralela. Písala som o tebe, o tvojom vnútre.
Čistý = čestný, úprimný, statočný...
Duša = človek, jeho vnútorný svet...
Názov filmu Čistá duša odzrkadľuje statočný boj duševne chorého človeka - génia pasujúceho sa so svojím životom.

Miky a jeho pesničky, ktoré máme radi. "Ak nechceš priveľa,
tak dôjdeš do cieľa" - pravdivé slová so skrytým zmyslom. Človek by mal poznať svoje hranice a nestrácať život tým, že ho premárni zbytočným bojom s veternými mlynmi. Mal by svoj život žiť... Ak mám byť úprimná, potom doktorandské štúdium nie je pre teba.Ty máš v tomto živote inú úlohu - vzdelávať sa, veľa čítať a dopĺňať si slovnú zásobu, naučiť sa chápať, rozvíjať logiku a analytické myslenie. Spoznať sa, vyznať sa sám v sebe, chápať, čo je pre teba a tvoje zdravie dôležité - robiť malé kroky, nechcieť "priveľa"... Si ešte mladá duša, raz to dosiahneš, ale nie v tomto živote. Čím skôr sa s tým vyrovnáš, tým skôr sa môžeš pohnúť ďalej (dosiahnuť niečo iné), lebo teraz sa točíš v kruhu a nedokážeš z neho vykročiť. Napriek tomu ako človek máš čistú dušu.

@ Tvoja triedna ťa povzbudzovala, čo je správne, ale nedokázala ťa prečítať. Živila v tebe márne nádeje, čo je nesprávne. Ak človek na niečo nemá, NEDOSIAHNE to, aj keď sa bude pripravovať 10 rokov.
Zober si pero, papier a do jedného stĺpca napíš, prečo chceš doktorát, čo ti to prinesie - všetko PRE a do druhého stĺpca všetko PROTI. Snáď ti to pomôže.

fmfiain123

Dobrý deň snejty,
aby som vysvetlil ten strach, tak na VŠ ma najviac karhali, ak som nemal iniciatívu. Mať iniciatívu znamená, že nenecháš prácu riadiť teba ale ty vedieš svoju prácu.

fmfiain123

Dobrý deň snejty,
v živote som pochopil to, že ak mám strach znamená to, že na to ešte nie som pripravený. A ja mám strach z takej práce.
Keď ťa vyhodia (je jedno či z doktorandského štúdiu alebo z SAV) vždy to bolí. A tak ako pri ohni aj tu platí, že keď sa popáliš, začneš byť o mnoho viac opatrný.
Určite do ničoho nepôjdem bezhlavo.
Napíšem ti, čoho sa nebojím: Študujem najrôznejšie vedecké články z počítačovej grafiky a časom by som chcel publikovať svoj vlastný vedecký článok. A ak by to aj nevyšlo, tak publikujem niečo iné. To je vec, na ktorú sa cítim byť pripravený.

snejty

Zacat sa da aj ako dobrovolnik. Mozes si pozriet organizaciu AJTYVIT a napisat im, ze by si rad bol dobrovolnikom a viedol kurz grafiky. Ak budes mat skusenost, mozes skusit hladat aj platene miesto. S lektormi je to tak, ze musia zaujat studentov (kedze studenti si to zväcsa platia). Cize aj toto moze byt jedna z ciest.

fmfiain123

Dobrý deň snejty,
nad lektorom som nikdy nerozmýšľal. Ale tipujem, že stať sa dobrým lektorom je rovnako ťažké ako stať sa doktorandom.
Ja, keď som dokončil Mgr. z Aplikovanej informatiky, zamestnal som sa na Ústave informatiky Slovenskej akadémie vied a tam mi po dvoch mesiacoch povedali, že na takúto prácu vedomostne nemám. A ukončili so mnou pracovný pomer.
To je dôvod, prečo sa sústredím, iba na do doktorandské štúdium a úzko sa profilujem, iba na túto prácu a iba na jeden smer (počítačová grafika) a iba iba u jedného školiteľa, lebo každý žiada niečo iné.
Pre porovnanie: Na SAV u mňa žiadali vedomosti z Paralelného spracovania údajov a môj školiteľ na VŠ odo mňa žiada reálne vyzerajúce animácie a tvorbu grafických aplikácii ako je napríklad blender.

snejty

Zvlastny pristup, ale akceptujem.

Ak to takto beries, mozes viest rozne kurzy a stat sa lektorom. Tam si tiez obsah urcujes sam a PhD k tomu tiez nepotrebujes.

fmfiain123

Dobrý deň snejty,
ono totiž učitelia na ZŠ a SŠ majú presne predpísané čo majú učiť, ale na VŠ môžeš učiť čokoľvek, čo ti garant študijného programu schváli. Na ZŠ a SŠ by som sa cítil ako v klietke, zatiaľ čo na VŠ by som mohol učiť veci, na ktoré by som bol hrdý.

fmfiain123

Dobrý deň snejty,
ak chceš učiť počítačovú grafiku na VŠ, musíš byť minimálne študent doktorandského štúdia.
To iba učiteľom ZŠ a SŠ stačí Mgr. Aj keď poznám človeka, ktorý učil na SŠ, keď ešte bol iba v prvom ročníku na VŠ. Mohol učiť, ale nemohol by triedny učiteľ.

fmfiain1234

Dobrý deň snejty,
neviem, či prijali niekoho namiesto mňa. Možno áno, ale ja som to nezisťoval.
A prečo tento cieľ: Ja ani neviem. Do konca šiestej triedy na ZS som chodil von zahrať si futbal každý deň. Začiatkom siedmej triedy som zostal doma a von som už nechodil (a ani mi to nechýbalo). Začal som sa venovať knihám a štúdiu. Lákalo ma to viac ako futbal.
Na SŠ som sa prihlásil do mestskej knižnice a čítal som knihy ako Z kukučieho hniezda, Dom v strání, atď. Ďalej knihy z oblasti elektrotechniky a fyziky. A moja veľká láska bola psychológia.
V tom čase som prvýkrát pocítil potrebu stať sa učiteľom.
Moji kolegovia zo SŠ už v treťom ročníku vedeli, že zo mňa bude učiteľ.
Pred príjmačkami na VŠ mi učarovala počítačová grafika (PC hry, animované filmy atď.). Tak som sa prihlásil na Aplikovanú informatiku, kde sa toto učilo.
V prvom roku magisterského štúdia som išiel za svojim školiteľom a povedal som mu, že chcem ísť aj na doktorandské štúdium. A od tých čias mi je jasné, že musím byť aspoň to PhD.