Práca ZŤP

Príspevok v téme: Práca ZŤP
miki25

Dobrý deň, som na invalidnom dôchodku. Ako to je so ZŤP zamestnaním. Dá sa niečo nájsť? Čo by ste vyskúšali? Uvítam akékoľvek vaše pracovné skúsenosti. Vzhľadom na svoje zdravotné obmedzenia som na nič neprišiel. Malo by ísť o prácu, v ktorej nie je žiaden stres ani tlak na výkony, pretože dôjde ku zhoršeniu stavu. Tiež malo by ísť o prácu max. na 4 hodiny. Chránené dielne v okolí sú problém, keďže vyžadujú také výkony ako od zdravých ľudí. Ja nie som vďaka slabej koncentrácii manuálne zručný. Na nič také som neprišiel, možno práca v administratíve, ale v administratíve chce pracovať každý.

miki25

Tak o invalidných dôchodcov sa nebijú firmy veľmi. Problém je s tým, že tie ťažšie diagnózy sú neuplatniteľné. Firmy sú opatrné, čo sledujem, lebo keď si niekoho vyberú tak už ho nemôžu vyhodiť.

petulienka12

Podľa mňa v dnešnej dobe už dosť veľa firiem zamestnáva aj zťp ľudí, takže treba len hľadať a veriť, že takú prácu nájdeš, ktorá ti bude vyhovovať!

miki25

Ja som sa rozhodol, že budem sa venovať koníčkom. Jednoducho sa im odovzdám naplno. Aj keď je problém v tom, že niektoré sa nedajú ešte robiť pre koronu. Peniaze nie sú problém, mám ich až priveľa. Nepijem, nefajčím, nedrogujem tak sa mi kopia každý mesiac...

Almarinos

Ano, nejaky pc kurz urobit, to by nebola zla vec. Ale zase u teba je to zle ucenie sa. Neviem ci by si to zvladol.
Ja som sa dostal do podobnej situacie ako ty. ....zly zdravot. stav a problemy rozneho druhu sa nakopili. Tiez som si daval otazku kde zarobit peniaze. Zistil som, ze takmer nikde. Su urcite specificke pozicie, lenze nenasiel som na to inzeraty. Tak som si polozil inu otazku- "Ako sa dostat k peniazom?" a to bol u mna prelom,lebo mi to zmenilo pozeranie sa na veci. Samozrejme legalne, bez podvodov a tak. Vyhod si z hlavy zarabanie penazi. Tu istu otazku si asi budes musiet polozit v tvojej situacii aj ty. Vyhladaj vsetky mozne sposoby, ako sa dostat k peniazom. Vystudoval si ekonomiku, mas (mal by si mat) k tomu blizko co sa tyka vseob. informacii. Rozanalyzuj dopodrobna tieto sposoby a zvaz do akej miery by ti to vynieslo.
Mozno ta to ani neucili a teraz sa musis ucit sam. Ber to ako vlastnu skolu.

Poriadne sa zamysli, je toho mozno viac nez si myslis. Zalezi tiez, ci si na sk, alebo zahranici. Nic konkretne ti radit nebudem, ale iba tolko, ze momentalne je aj tu moznost dostat sa k nejakym peniazom. Nie sice k drobnym, ani velkym, ale k zaujimavejsim nez rozdavanie letakov.

O niecom aj viem, ale nic nebudem sypat do eteru. Treba pouzit aj hlavu (netvrdim ze ju nepouzivas). Samozrejme, nase moznosti su vzdy obmedzene. Cize nestaci len nieco vediet, ale treba mat schopnost to robit.

Neviem ako si s tym IQ(mozno to ani nehra rolu), ale v podstate musis mat schopnost pozriet sa na veci z vela uhlov pohladu. Aj z takych z akych sa na to ini ludia nepozeraju, alebo nie su schopni pozriet. Je ich tu vacsina a mozno si zial medzi nimi...

Dalsia vec je chut k novym napadom. A mozno sa aj narobit a mozno robit aj veci, ktore nie su prijemne. Ale budu z toho peniaze.
V niecom si mozno dobry, mozes poskytnut nejake sluzby inym ludom.Ja osobne mam nejake napady, ktore by som aj vedel ciastocne spenazit, ale nie su peniaze a podmienky na ich realizaciu.

Mozes si dokonca napisat aj sam inzerat a informovat o sebe coho si schopny a ake mas problemy. Zo skusenosti vem, ze su tu ludia, ktori pomozu cloveku v nudzi.

Vela ludi si u neveri a mozno aj preto sa nikam nedostanu.

Tiez ked ti daju aj tu almuznu (socialne davky), skus sa poriadne zamyslet, kolko by si aj z toho mala mohol usetrit, keby si skrtol nejake vydavky. Lebo tento stat ti nic nedaruje. Vela ludi tu zije ozaj z minima.

Dalsia vec je tvoja choroba. Prestuduj si co najviac o nej na internete. Lekari ti nedaju vsetky info. Ja napr. viem, ze ked clovek ma tu paranoidnu schizofr., tak na to pomoze (aj nemusi) niacinamid vo vysokych davkach. Tusim 5000mg denne a postupne znizovat podla zlepsujuceho sa stavu. A tusim ze to aj zlepsuje pamat. Zisti.

Stretol som 10 dni dozadu 1 chlapa. Povedal, ze ho pustili z basy a ze sa nevie zamestnat. A k tomu musi platit na dceru 50 eur mesacne. Povedal som mu, ze tak to si v haji. On- "Ale kdeze, pojdem k Tescu a za hodinu mam 100 eur. " Pytam sa ze jak. On ze dojdem za niekym, poviem aky mam problem a hned mam peniaze". Netvrdim ze mas robit toto, ale chlapik sa tiez sam seba pytal, kde zozenie peniaze (lebo ich nema kde zarobit) a nasiel ten sposob. Ja osobne proti zobraniu nie som.

(No a zdodou okolností som raz v meste stretol jedno dievca cca 25r. kde pytala od ludi peniaze na ulici a ked som sa opytal co ma povedala ze schizofreniu :). Vtedy som ani nevedel co to je a zlakol som sa :). Ale ako bezny clovek nechapal som ako moze komplikovat cloveku zivot )

Cize moja rada spociva v zmene myslenia a mozno sa nieco podari najst.

No a na zaver peniaze su jeden z najvacsich nezmyslov na tomto svete. Dufam, ze vas to ucili m.youtube.com.
Nestotoznujem sa ale so vsetkymi nazormi vo videu.

Clovek Neznamy

Ja som napr. čiastočný invalidný dôchodca (rýchla unaviteľnosť, problémy so sustredením, urologicke problemy a s tym suviciace problemy so spaním atd) - snažím sa to riešiť, že si snažím spraviť kurzy na veci ako PHP a podobne....

miki25

Myslím si, že v porovnaní s inými ľuďmi som celkom zdatný a viem hrať šachy obstojne. Herne hrávam šachy na 2. výkonnostnú triedu, rating je však nižší, lebo som hral šachy aj počas zdravotných problémov a prišiel som 200 ELO bodov, ale idem aj s ním hore pomaly. V súčasnosti aj výkonnosť je dobra. Napr. s hráčmi do 1700 ELO som prehral minulý rok len 2x. S hráčmi nad 1700 ELO som uhral 50%, čo je na šachy viac ako solídne.

Almarinos

To IQ som si muel pozriet na stupnici.
Ja mam podla 1 testu cca 120 a viac. Ale zas nie si az tak blby :) Kazdopadne to ze si isiel na vysoku uz volaco znamena. Ja by som sa asi nedostal kvoli koncentracii.
Este sa opytam co tie sachy? Hravas ich? Aky si v tom dobry, priemerny? Ja to viem hrat, ale kedze mam problemy s vydrzou v mysleni= koncentraciou, zvladnem maximalne 2-3 tahy dipredu. Ako si na tom ty?

Este ti chcem potom bud. tyzden odpisat nieco k tomu na co sa pytas.