Málo peňazí na darčeky

Príspevok v téme: Málo peňazí na darčeky
alica111

Ahojte,
blížia sa Vianoce a ja som v strese a v depresiách. Nemám dosť peňazí na darčeky pre blízkych. Moja rodina si asi dosť zvykla, že vždy odo mňa dostali pekné a drahé darčeky. Nebol to pre mňa problém, keďže som pracovala v zahraničí a dobre som zarábala. Vrátila som sa na Slovensko a zo zarobených a ušetrených peňazí som si kúpila byt, takže tam išli všetky moje úspory. Všetko by bolo v pohode keby neboli Vianoce.
Mám rodinu, kde si každý nadiktuje čo by chcel, mama mi volala, že sa jej strašne páči parfém Chanel, ale viete koľko stojí? 100 ml stojí okolo 150 eur ! Trošku drahé a navyše už v zahraničí nepracujem, takže si nemôžem dovoliť kupovať drahé darčeky ako predtým. Oni mi nikdy nič extra nedávali, otec darčeky nikdy a nikomu nekupoval, spoliehal sa že to vybaví mama. Mám dvoch bratov a to je iná "liga". Jeden čo nikdy nepracoval a nepracuje, ten mi nedal nikdy nič, druhý brat pracuje, ale nikdy ho ani len nenapadlo kúpiť darček mne, mame alebo otcovi.
Ja sa snažím vždy každému urobiť radosť, ale tento rok to nepôjde. A ja viem, akí sú natešení, že dostanú darčeky a pritom ja na to nemám. Mám priateľa, nie je lakomý, dá mi všetko, čo mi na očiach vidí a ten je tiež dosť náročný. Na prvé narodeniny som mu kúpila parfém Chanel, pracovala som vtedy v zahraničí, takže to nebol problém. V marci mal narodeniny, tak som mu ho kúpila znova, ale v menšom balení 50 ml, keďže bol drahý a keď otvoril darček, veľmi sa potešil, ale neodpustil si poznámku "Menšie balenie už nemali?" Naštvalo ma to.
Docela na štve, že stále niekomu niečo platím, stále musím niekomu prispievať. Brat mal v lete narodeniny, nepracuje, len sa doma fláka a mama mi zavolala, či by som mu neprispela na IPhone 100 euro. Aj keď som nechcela, sľúbila som,že áno. Potom zase babke som kupovala náušnice zlaté 120eur, stôl do záhrady 100 eur , skrátka stále niekomu niečo kupujem. Chápem, že babka je na dôchodku a ten dôchodok je taký aký je, ale preboha okrem mňa má ešte 7 vnúčat a len ja prispievam. Teda neviem, či len ja. Stále niekto niečo chce, už ma to nebaví.
Tieto Vianoce neviem ako to poriešiť s darčekmi, nemám toľko peňazí aby som potešila všetkých. Som len v strese a len rozmýšľam ako to vyriešiť. Mám pocit, že sa nikomu ničím nezavďačím, každý chce len parfémy.

lujziara

Tak ako si zvykla tá rodina, tak si aj odvykne.
Podľa mňa to vôbec nie je o tomto, o darčekoch, je to o tej blízkosti, o rodine o tom byť spolu :)

asurajka

Tak toto je moc aj na mňa a to ma len tak niečo nevytočí. Urobili si z Teba otrokyňu, čo im musí plniť ich priania a len Ty to môžeš zaraziť. Oni Ti nič hodnotné nekupujú a Ty máš robiť Santa Clausa celej rodine? A babke? A načo jej budú náušnice? Ja sa čudujem, že im to nie je blbé. A takisto ten priateľ, kúpiš mu darček a ešte má poznámky? Poslala by som ho tam, kde slnko nesvieti. A pekne všetkých, rad za radom. Parfém za 150 euro, môj Bože, toľké peniaze. Veď keď ho chcú, nech si ho kúpia.
Ty kúp každému maličkosť do pár euro a vybavené. Priateľovi to isté. Nech si zvykajú. A keď budú mať blbé kecy, budeš vedieť na čom si a za čo Ťa majú. Je mi to ľúto, že máš takúto rodinu, ale žiaľ, rodinu si nevyberáme. Ale zmenu máš v rukách len Ty.

Colorka

nechas so sebou manipulovat. mama ti zavolat, ze chce na vianoce drahy parfem a ty uz len premyslas kde nan zoberies lebo mas malo penazi. kazdy nromalny clovek by hned v tom momente mame povedal, ze tento rok proste nie lebo tvoja financna situacia sa zmenila. pochopila by to, je to tvoja mama a tak isto aj zvysok rodiny

Buna

Ale ved to je úplne chore ..Veď im povedz úprimne , že žiaľ , tento rok nemáš tolko peňazí , že žiaľ darceky nebudú , dohodnite sa že si nebudete dávať darceky a pripomeň im všetkým , ze ved ani oni nemusia nic kupovať (aj ked ti nekupovali ) vysvetli im všetkým o čom sú Vianoce.
A keď sa urazia , tak nech si trhnú..zvyknú si..
Zmysel zivota nie je v drahych darčekoch.
Chybu si spravila Ty , ze si si ich tak vymaznala

EMMMAA

Cauko, ked uz tak vela nezarabas, tak normalne to povedz svojim blizkym. My si napriklad medzi sebou uz dlho nekupujeme darceky, iba detom kupujeme. Ved je to zbytocne vyhadzovanie penazi. Vianoce su o niecom inom a nie len o darcekoch!..

Tomaas 12345

Lenže Vianoce sú o úplne o niečom inom než o drahých darčekoch. Vianoce sú o tom aby sa rodina stretla, a aby sa pomáhalo chudobným. Vianoce sú kresťanským sviatkom, a darčeky treba dávať bezdomovcom a chudobným, oni tie darčeky v podobe penazí, jedla, pitia, odevu skutočne potrebujú.