pozri ekológ, naše matere na tom boli tak, že keď sa narodilo decko, bývali sme aj s nimi, vybrali si dovolenku a s deckom a domácnosťou pomáhali. Tu som ja napr. mala dve deti po sebe, a manžel mal problémy v práci, tak som si vzala do opatery tretie dieťa, ktorého matka je lekárka a nemohla ostať toľko na materskej, potom som sa ešte starala aj o nevládneho suseda a upratovala 2 vchody. To všetko ako doplnok zárobku na materskej. Takže pri staršom synovi som starostlivo 3 mesiace prala a žehlila látkové plienky. POtom mesiac ich iba prala a už nežehlila, a keď mal 4 mesiace a nebolo ho treba baliť naširoko, som prešla na druhotriedne plienky, ktoré som mu prelepovala lepiacou páskou aby držali.
Mama mi hovorila, že keď mu nestačia dve plienky, decká sa balia aj do štyroch, aby sa to nepremočilo. Tak do štyroch to ani pre to decko nie je pohodlné, aj keď sa to predtým tak robilo. Logicky, novorodenec nemá taký močový mechúr, ako 4 mesačný malý valibuk. Takže pre decko je to lepšie.
To je tak, ako spomínala ahjaj tie dámske vložky. Odkedy tam pridali umelú hmotu - teda tú fóliu, žena nie je premočená a cíti sa komfortnejšie. Tak ako žena viem povedať, kedy sa cítim komfortnejšie. Bábätko rozprávať nevie, vie len plakať. Pri textilných plienkach okamžite plakalo, keď sa pocikalo, do jednorázových neplače, lebo to tak necíti.
To by si si vedel porovnať, kebyže si žena a používaš vložky. Tiež nie je jedno, že by si si dal vložku a kopy vaty, ktorá by sa na Teba lepila, alebo vložku s fóliou. Vedel by si to porovnať aj kebyže si bábätko a potrebuješ plienky. Ale čiastočne aj, keby si mal na starosti také dieťa 2 týždne s bavlnenými plienkami a 2 týždne s jednorazovými a porovnal by si si. Príklad: ideš s bábom do mesta, potrebuješ toto a hento vybaviť, nakúpiť. Naobliekaš ho, a kým vyrazíte, malé sa pociká do bavlnených a začne plakať. Môžeš vyzliekať a prebaľovať, potom sa to stane v meste a znova spustí plač. Alebo mu dáš jednorazovú, ideš do mesta, vybavíš, decko je v pohode, a prebalíš ho, až keď sa vrátite domov. Viem o čom píšem, keď som nemala práve kúpenú jednorazovú, dala som bavlnenú, takže som používala aj také, aj také. Ekologickejšie to bude, dávať malé častejšie na nočník, aby sa redukovala spotreba plienok. Možno sa tým nenaučí skôr byť čistotné. K tomu potrebuje nejak dozrieť aj nervová sústava. Ale znížia sa náklady na plienky a ich spotreba.