Latkove plienky pre deti

Príspevok v téme: Latkove plienky pre deti
EkoIog

Prave som isiel okolo smetiaka plneho detskych pouzitych plienok. Je zname, ze tie absorbcne vlakna a cele to zlozenie plienky je velmi neekologicke a tazko sa likviduje. Preco maju mamicky plne usta reci o bio pre deticky, eko, aby vyrastali v cistom prostredi a produkuju takyto zbytocny odpad? My sme plienky poctivo prali a vyvarali. Preco je to teraz tak? Ja viem, ze to setri cas a namahu, ale na druhej strane to strasne zamoruje zivotne prostredie. Viete si predstavit, kolko deti denne spotrebuje tieto plienky? Urcite sa to hybe v stovkach tisic. Preco su mamicky lenive to robit ako kedysi, ked sa tym nezamorovalo zivotne pristredie? Ved dnes mate same bezobalove veci, bicykluje sa, auta musia plnit emisne limity, triedi sa odpad a zrazu takato vec, ktora sa da lahko riesit, ze sa iba vrati v case a zacnu sa pouzivat bavlnene plienky?! Preco???

pettroneta

pozri ekológ, naše matere na tom boli tak, že keď sa narodilo decko, bývali sme aj s nimi, vybrali si dovolenku a s deckom a domácnosťou pomáhali. Tu som ja napr. mala dve deti po sebe, a manžel mal problémy v práci, tak som si vzala do opatery tretie dieťa, ktorého matka je lekárka a nemohla ostať toľko na materskej, potom som sa ešte starala aj o nevládneho suseda a upratovala 2 vchody. To všetko ako doplnok zárobku na materskej. Takže pri staršom synovi som starostlivo 3 mesiace prala a žehlila látkové plienky. POtom mesiac ich iba prala a už nežehlila, a keď mal 4 mesiace a nebolo ho treba baliť naširoko, som prešla na druhotriedne plienky, ktoré som mu prelepovala lepiacou páskou aby držali.
Mama mi hovorila, že keď mu nestačia dve plienky, decká sa balia aj do štyroch, aby sa to nepremočilo. Tak do štyroch to ani pre to decko nie je pohodlné, aj keď sa to predtým tak robilo. Logicky, novorodenec nemá taký močový mechúr, ako 4 mesačný malý valibuk. Takže pre decko je to lepšie.
To je tak, ako spomínala ahjaj tie dámske vložky. Odkedy tam pridali umelú hmotu - teda tú fóliu, žena nie je premočená a cíti sa komfortnejšie. Tak ako žena viem povedať, kedy sa cítim komfortnejšie. Bábätko rozprávať nevie, vie len plakať. Pri textilných plienkach okamžite plakalo, keď sa pocikalo, do jednorázových neplače, lebo to tak necíti.
To by si si vedel porovnať, kebyže si žena a používaš vložky. Tiež nie je jedno, že by si si dal vložku a kopy vaty, ktorá by sa na Teba lepila, alebo vložku s fóliou. Vedel by si to porovnať aj kebyže si bábätko a potrebuješ plienky. Ale čiastočne aj, keby si mal na starosti také dieťa 2 týždne s bavlnenými plienkami a 2 týždne s jednorazovými a porovnal by si si. Príklad: ideš s bábom do mesta, potrebuješ toto a hento vybaviť, nakúpiť. Naobliekaš ho, a kým vyrazíte, malé sa pociká do bavlnených a začne plakať. Môžeš vyzliekať a prebaľovať, potom sa to stane v meste a znova spustí plač. Alebo mu dáš jednorazovú, ideš do mesta, vybavíš, decko je v pohode, a prebalíš ho, až keď sa vrátite domov. Viem o čom píšem, keď som nemala práve kúpenú jednorazovú, dala som bavlnenú, takže som používala aj také, aj také. Ekologickejšie to bude, dávať malé častejšie na nočník, aby sa redukovala spotreba plienok. Možno sa tým nenaučí skôr byť čistotné. K tomu potrebuje nejak dozrieť aj nervová sústava. Ale znížia sa náklady na plienky a ich spotreba.

EkoIog

Ahjajjaj, kompostovanie za kazdu cenu nie je dobre. Hnilobne a rozkladne procesy produkuju vela CO2 a metanu ako sklenikovych plynov. Preto by sa malo kompostovat najviac priemyselne, kde sa tieto plyny odsavaju z tohto procesu a CO2 sa pouziva na sytenie bublinkovych napojov a metan na vyrobu elektriny jeho spalovanim. Radsej si kup drticku a posli to do cistiarne odpadovych vod, vyzivis tym dobre bakterie v cisticke a tie su potom odolnejsie voci Savam, ustnym vodam a inym silne dezinfekcnym veciam, ktore ludia pustaju do odpadu.
Skoda, ze ludia su iba pseudoekologovia. Dnes som na ruzinovskych hodoch musel poucit ludi, ktori instruovali navstevnikov, kam vhodit odpad do akej nadoby. Pan mal citronadu s kuskami citronu v plastovom pohari a slecna, ze do zltej nadoby. Tak som sa do nej pustil, ze a co tie kusky citronu, ze tie treba do ciernej nadoby a samozrejme mi musela dat zahanbene za pravdu a vytiahla ten pohar, vysypala citrony a az potom vhodila do zltej.
Ludia chcu triedit iba pokial sa to nedotkne ich lenivosti ako tieto plienky, kedysi s nimi nase matere nemali problem, to len nase krehotinky nezvladaju. Ked si aj kvoli nim zasereme celu planetu, tak budu spokojne a ich deti uz nikdy nezaziju uplne cistu prirodu.

ahjajjaj

Anonym: vieš, príroda má do istej miery slúžiť ľuďom a nie naopak. Mám skúsenosti s bavlnenými plienkami, no bola s nimi fakt oštara. Robila som si počas materskej, keď som už mala dve deti prvú kvalifikačnú skúšku, a tam sa raz dva všetko premočilo. Nie zákaz jednorazových plienok by to mal vyriešiť, ale skôr lepšia technika na rozloženie takéhoto odpadu, alebo výroba z iných látok. Potom aj tie podložky pod chorých, alebo aj dámske vložky sú málo ekologické.
A poobede som vešala prádlo a niektoré štipce sa zlomili. Tak som sa zamyslela, čo prinášajú umelé štipce. Áno zlomia sa, ale sú čisté. kým tie drevené premoknú, a špinia prádlo. Darmo sú ekologickejšie.
Potom okrem jednorázových plienok je veľa domácností, kde nie sú malé deti, a bývajú v činžiaku. Čo robia s kuchynským odpadom? V rodinných domoch je to ok, kompostuje sa. Ale v činžiaku? Koľko odpadu by sa tým ušetrilo? Uvažovala som o vermikompostéri. Na trhu podávajú ovocie v sáčku z umelej hmoty. Uvažovala som, do akej miery je možné ho nahradiť papierovými vreckami.

EkoIog

Pettroneta, pranie je omnoho menej ekologickou zatazou, ako rozklad tychto jednorazovych plienok. Potom sa kazdy cuduje, ze mame v pitnej vide mikroplasty a musime to pit, lebo to vodarne nedokazu odfiltrovat zo spodnych vod, ktore su tym zamorene. Viete co je rizklad plastov? Nuz delenie na coraz mensie casti, az vzniknu mikrocasti a tie napokon skoncia v nas a uz sa tak deje, kazdy ma zatial par mikroplastov v sebe, ale budu pribudat. Ta absorbcna cast v plienke je horsia ako milion plastovych flias, lebo sa chemicky viaze na bunicite vlakna, ktore sa moc nechcu rozkladat, lebo musia vydrzat precikane dieta. Jedine okamzity zakaz jednorazovych plienok vyriesi tento akutny problem, najma ke je alternativa navratu. Opakujem, miliardy ludi na tom vyrastali a tu sme, tak preco sa nevratit k dlhymi rokmi overenej klasike?