28.november2006 ako stale mal som futbalovy zapas ked tu zrazu som odpadol z nicoho nic v case mojej najlepsej kondicie ..prebral som sa az o tri dni v nemocnici na samych hadickach a tych somarinach:( tri dni co som stravil v kome uz boli pre moju rodinu dost silnym zaszitkom ale ked potom prisla diagnoza - zhubny nador na mozgu- najviac 3mesiace zivota myslel som ze ma porazi....lekari ani len neskusali nador odstranit lebo bola viac nez 90ˇ% sanca zeby som uplne ochrnul a tak nasledovali mesaice a mesaice v nemocniach na vselijakych terapiach (rádioterapia, chemoterapia, hormonálna liečba) nejako sa moj zivot rozbehol a dnes uz zijem 9mesiac s tou svinou v hlave....ale posledne tyzdne sa moj stav dost zhorsil niekdy pcoas dna si ani nedokazem ovladat ruky , nohy jednoducho si ich vobec necitim, neviem ovladat svoje spravanie ale vraj sa to uz neda zastavit je to pravda?? uz mi fakt nic nepomzoe len smrT?
Rakovina - fakt sa to uz neda zastavit?
martinmlm, iste, sme vystaveni mnohym skodlivym faktorom, to je pravda.Mnohe z nich nam fakt aj skodia Ale Hodgkin a ani ine nadorove ochorenia nevznikli v tomto storoci, boli tu aj v minulosti, pri vzniku tychto ochoreni hra velmi vela faktorov ulohu, a s niektorymi tymi faktormi sme sa uz narodili.
a.oll rad by som reagoval na tvoju otazku dole. zabudli ste na černobil-radioaktivita, chemko-stražske roky vyrabalo latku z ktorej kapali ryby vo finsku, pestycídy-chemickou bojovou látkou konzervujeme jablčka, pomaranče... , očkovanie-ortut a iné svinstvo, smog a stres...stačí?
No ked berie clovek chemoterapiu a ma znicenu sliznicu, tak asi aj tak nic z toho, co zje nestravi. Je uplne jedno, co je.
a.oll, ty si skutocne taky typicky pripad, s akym sa stretavame. Pribuzni s tym najlepsim umyslom nutia ludi, co sa liecia chemoterapiou jest veci, o ktorych sa docitali, ze su zdrave, ze su dobre na krvinky a podobne - brokolica, stava z cervenej repy a mohla by som menovat este dlho. Pritom si myslim, ze by pacientovi niekedy pomohlo aj to, keby sa slova ako jest,jedlo, pit a pod. prestali vobec vyslovovat. Najlepsie je, ak si dotycny najde nieco, co mu spravi dobre, z coho sa nasyti a nestresuje sa zbytocne tym ci to je alebo nie je zdrave. Tomuto ale rozumia asi len ti, co tym sami presli.
a to je presne ono,svokra ma nutila jest brokolicu,lebo to niekde citala.ja sam som zvladal chemosky viac menej dobre,bol som spavy a vecne unaveny,ale aj napriek tomu chut do jedla na bode mrazu,vadil mi zapach jedla,to obdobie som prezil na studenej slepacej polievke a nutridrinkoch,lebo posledna vec,co som chcel bolo jest.je tazke dodrzat akykolvek rezim,niekedy to jedlo do seba jednoducho nedostanete!
Vies Ivka1, problem ludi, ktori sa liecia na nadorove ochorenia je, ze dostavaju chemoterapiu, kortikoidy, su ozarovani, su po roznych operaciach a podobne. To su vsetko faktory ktore vyznamne ovlyvnuju chut do jedla, sliznice, chut ci nechut na urcite potraviny. Je velmi tazke odporucat tymto ludom aby jedli nieco, co je mozno zdrave, ale je im z toho na vracanie alebo ich to pali v ustach a podobne. Niekedy je puding ci mlieko to jedine, co mozu dat do ust, niekedy maju strasnu chut na nieco sladke, potom zase na slane a presalaju jedla, lebo maju narusene citenie chuti. Musim povedat, ze im nic nezakazujeme a neprikazujeme.Hlavne nech nieco zjedia a nesposobuje im to neprijemne pocity ci bolest
no ved pockajte,ja sa ani nikam este nechystam!mma klasicky nodularny hodgkin,viem,ze je dobre liecitelny,ale priznam sa,ze ziadne specialne diety ani pitne kury som nikkdy nedrzal,kozie mlieko ano-som nan zvyknuty od mala a pocul som aj ja,ze je velmi zdrave.ale nalievat tu niekomu do hlavy plane nadeje vo forme diet atd sa mi zda pritiahnute za vlasy.treba sa stym naucit zit.