Návrat zo zahraničia

Príspevok v téme: Návrat zo zahraničia
modralalia

Ahojte. Mam taku dilemu. Zila som 10 rokov v zahranici, v poslednom case som citila, ze sa chcem vratit domov. Som na Slovensku 3 mesiace, mam problem najst si pracu. Pritom myslim, ze mam co ponuknut. Ovladam AJ a NJ aktivne, FJ pokročilo, samozrejme ovladam Excel perfektne, mam kurzy JAVA, programovanie. V zahranici som pracovala v banke. Odkedy som tu na Slovensku, teda 3 mesiace, nedari sa mi najst pracu. Posielam zivotopisy snad vsade, naposledy som bola na pohovore minuly tyzden, bolo to do banky, no ponukli mi plat okolo 600 euro. Tiez som bola na pohovore ako asistentka do medzinarodnej firmy, poziadavky mali teda vysoke ale opat ponukli velmi mizerny zarobok, tiez okolo 600 eur. Tiez uz rozmyslam usadit sa na slovensku, kupit si byt, teda musim sa zamestnat a vziat si hypoteku. No trochu ma desia tie platy. Je mozne sa tu niekde zamestnat za vyssi plat, tak 1000 euro?

alica111

modralalia to ale niektorým nevysvetlíš :D Myslia si, že v zahraničí zarábaš milióny. Nechápu, že aj tam sa musíš vypracovať a to trvá roky. Ja by som na Tvojom mieste ešte skúsila osloviť nejaké firmy zahraničné, na to by som sa skôr orientovala. Na profesii ani nehľadaj, tam také ponuky nenájdeš. Telefonuj a pýtaj sa na voľné miesta.

modralalia

Áno, napriek tomu, že som žila 10 rokov mimo slovenska rozmýšľam nad hypotékou. V zahraničí tiež nepadajú pečené holuby do pusy a nepracovala som hneď v banke. Začala som podobne ako mnoho iných mladých ľudí a s minimálnou mzdou. Samozrejme som si našetrila peniaze, ale stále potrebujem úver na bývanie cca 20 000 - 30 000 eur. Nevidím na tom nič divné ani smiešne.

wildRose

Zase sa tu niektori vyznamenali. 600 eur je strasne malo a je uplne jedno a aku pracu ide. Uz davno mala byt minimalna mzda okolo 1000 eur vzhladom na dnesne ceny. Zo 600 eur sa dostojne zit neda, mozno ak ste dvaja a obaja zarabate ale samemu sa zo 600 eur zije velmi tazko. Hypoteku si pri takom prijme ani neber, to by bol privelky risk. Skus, ak vies jazky, zahranicne firmy napriklad Dell, Henkel.. Neviem celkom dovod pre ktory si sa vratila na SK? Ja som bola tiez vonku 6 rokov, no musela som sa vratit na 6 mesiacov a mala som dost. Takze som zase vonku. Inak kde si zila, v akej krajine? Ja som v Dansku. Mozno by som Ti vedela pomoct s pracou tu v Dansku...

Nekonecnik

Ja zarabam cez 1000 v hrubom a to viem mizerne nemecky. Tvoj problém možno spočíva v osobných predpokladoch ... ináč čo čakáš od nástupného ... teplé papuče a kakao ráno do postele?

rodinaSk

Treba sa vydať, manžel ti dá celú výplatu. Potom otehotnieš a budeš sa starať o deti. Toto máš riešiť pri návrate na Slovensko. V zahraničí si si bola zarobaiť na bývanie.

Bohatier

zena! Vies ze som dnes na teba myslel! Prisiel som domov a riady neumyte! Izby nepovysavane! A to najhorsie ze nebolo co pod zub si dat! A Ty tu popritom mas este cas sa na fore vykecavat! :)) :P

No ked uz tu teda si.. tak ma napada taka hypoteticka otazka. Aku pribliznu sumu by si teda navrhovala vyplacat mesacne za standartne odrobene hodiny tak aby bola spravodliva pre kazdeho vo svete? A zahrnme sem ze by tu vobedz nejestvovalo energeticke upirstvo ci parazitectvo? : ))

Kalgan1

Vysoka skola je pre mnohych len predlzene detstvo lebo do 26 nemusia platit odvody a slopu na intrakoch. Jasne, ze ked ides na technicke smery, je to ine, lebo technika je buducnost, ale ludia, co chodia na socialnu prácu, masmedialnu komunikaciu, politologiu a pod. tam chodia len preto, ze chcu titul, alebo budu robiť po skole daco uplne ine ako vystudovali. Ja som napr. bol ma politológii 2 roky a realne v odbore chcelo pracovať tak 5 ludi z 32. To boli ludia, čo robili výskum, stazovali na ministerstve zahranicnych veci, v Bruseli a pod. Ostatní chceli len titul. Nic v zlom, sto ludi sto chuti, ale mne to pripadalo ako strata casu.