Ahojte. Mam taku dilemu. Zila som 10 rokov v zahranici, v poslednom case som citila, ze sa chcem vratit domov. Som na Slovensku 3 mesiace, mam problem najst si pracu. Pritom myslim, ze mam co ponuknut. Ovladam AJ a NJ aktivne, FJ pokročilo, samozrejme ovladam Excel perfektne, mam kurzy JAVA, programovanie. V zahranici som pracovala v banke. Odkedy som tu na Slovensku, teda 3 mesiace, nedari sa mi najst pracu. Posielam zivotopisy snad vsade, naposledy som bola na pohovore minuly tyzden, bolo to do banky, no ponukli mi plat okolo 600 euro. Tiez som bola na pohovore ako asistentka do medzinarodnej firmy, poziadavky mali teda vysoke ale opat ponukli velmi mizerny zarobok, tiez okolo 600 eur. Tiez uz rozmyslam usadit sa na slovensku, kupit si byt, teda musim sa zamestnat a vziat si hypoteku. No trochu ma desia tie platy. Je mozne sa tu niekde zamestnat za vyssi plat, tak 1000 euro?
Návrat zo zahraničia
Mám vysokú školu, pracujem v kancelárií, plat 740 eur hrubého. Takže vysoká škola nezaručuje, že budete zarábať veľké peniaze, je to skôr o tej šikovnosti. Brat má len učňovku, je vyučený murár, tu ho zaplatiť nevedeli tak odišiel do zahraničia. Momentálne je už živnostník, zarába krásne peniaze aj bez vysokej školy. Ak vieš jazyky, hľadaj ďalej, aj keď asi to chce aj kus šťastia, tu na slovensku sa ozaj ťažko hľadá dobre platená práca.
ahoj modralalia len ti chcem napisat ze ta uplne chapem. Je hrozne ze pri dnesnych cenách a výdavkoch co ma aj obycajny clovek firmy este stale ponukaju 2-3 eura na hodinu. Aby clovek robil od rana do vecera, vedel jazyky, mal vysokolskolske vzdelanie kurzy, ovladal programy ale plat ma na urovni cloveka co ma ledva zakladku . Ja sa uz ozaj necudujem ze nasi ludia idu do zahranicia zberat jablka,jahody, robia v skladoch alebo opatrovatelky. Lebo skor ci nesko kazdy pochopi ze bez penazi sa zit neda titul netitul. Pokial na Slovensku nebudu vediet ocenit kvalitného odbornika za par rokov tu vsetko pouteka . Ved uz teraz tu chybaju lekari, sestricky, opatrovatelky nechcu robit za 400 eur 12 hodinove smeny .Obycajne profesie su tu priserne ohodnotene a dochodky 270 eur za cely odpracovany zivot. A este niekto v tejto teme poviete ze sme nenazrany. Sa spamätajte ked s tym nieco neurobime toto caka aj vase deti a vas tiez!
Nechajme sa prekvapiť :D
Až takto si sa nám tu nemusela odhaliť. Aj keď píšeš o sebe, som zvedavá, či ťa admin za ten vulgarizmus zabanuje.
Zaútočíš na mňa a ja ti to tu mám vysvetľovať? Omyl, drahá! Nič nebude, to by si sa musela od začiatku správať inak.
Ak autorka nebude niečo chápať a zvolí primeraný slovník, tak tej som to ochotná vysvetliť. Bay, bay...
zena a čo konkrétne nechápem? V čom nemám pravdu?
Drahá Alica, jediná kto tu "trepe nezmysly" si ty sama. Nad tvojimi myšlienkovými pochodmi žasnem. Problémy s chápaním? Veľké! Ako to chodí na ÚP nemáš ani šajnu. Inak doma všetci zdraví???
P.S. Staraj sa láskavo o svoju "karmu"! ; )
pre uzivatelku zena:
Také ako Ty mám najradšej. A Ty čo si myslíš? Že s VŠ sa zarába majland? Vysokoškoláci pracujú za 600 eur, čo ja viem aj za minimálku tak tu netrep nezmysly. Najdôležitejšia je predsa znalosť jazykov a to si ju vyskúšajú, nepotrebuje žiadne papiere. A inak Ty si zlý človek? Keď píšeš, že môže skončiť na ulici? Aj Ty tam môžeš skončiť... nezabúdaj, že karma je zdarma, čo praješ druhým, stane sa Tebe.
Tak ja ti teda neviem, čo by si chcela a kde by si chcela robiť, keď 600 eur v čistom ti je málo a nemáš VŠ a štátnice z proklamovaných jazykov. Nakoniec to môžeš prešpekulovať a ocitnúť sa v pásovej výrobe alebo na ulici.
modralalia: nevyhanam ta, som rad, ked sa ludia chcú vrátiť, ide len o to, ze v zahranici dostanes viac a ked si zvyknuta na isty obnos, tak je asi tazke robit za menej. Snazim sa na to len pozerat realisticky.