nikto mi nevie pomôcť

Príspevok v téme: nikto mi nevie pomôcť
martinez

Ahojte.Chcem sa opýtať pár vecí, a dúfam, že sa nájde niekto, kto mi bude vedieť odpovedať na moje otázky, lebo už som zúfalá. Ukončila som štúdium na strednej škole v druhom ročníku, zo zdravotných dôvodov. Išla som sa dať zapísať na úrad práce, ale keďže som im povedala, že som ukončila štúdium a mám zdravotné problémy, povedali mi, aby som išla na PN. Na PN som už zo dva mesiace a môj stav sa nezlepšil. Mám nárok na nejaké peniaze z úradu práce a invalidný dôchodok? Moje diagnózy sú atypická mentálna anorexia a sec.sociálna fóbia, plus mám celiakiu.Nedokážem chodiť do školy, do práce, do obchodu pomaly,.. von s kamošmi.. Mám 18 rokov. Vopred ďakujem za vaše odpovede, snáď sa už niečo pohne.

Zuzka8

Nj, záleží na tej dg. Ospravedlňujem sa za dezinformáciu, a tak Martinez aspoň vidíš ako to je, máš lepší prehľad. Hlavné je keď sa opýtaš tej lekárky.

Jj, sú jednoznačné poškodenia kedy Ti dajú hneď ID. Tam sa vlastne nedá premýšľať, iné je to, pri tých och., čo sa nevie prognóza. Tam asi aj čakajú. ...

ahjajjaj

teda konkrétne ide o to, že mám zničené centrum rovnováhy v pravom vnútornom uchu a čiastočne aj v mozočku. Funkciu prebralo ľavé vnútorné ucho, ale nedokonale. A poobede sa dostavuje mozgová únava, preto si musím častejšie ľahnúť, aby som sa dostala sama na toaletu, ale keď ma nebolí hlava, tak napriek závratu viem ísť s chodítkom na prechádzku s deťmi. Oni sa idú korčuľovať, ja sa len prechádzam a občas si mi sadnú na chodítko a veziem ich. So svalmi problém nemám, ja sa len musím držať, aby som nespadla. A sama bez doprovodu neviem ísť poobede nikam, lebo sa sústreďujem na to, aby som sa držala a išla a nedokážem vnímať, kam ísť a orientovať sa. Proste kde som bola tisíckrát predtým, odtiaľ by som trafila domov len s veľkými ťažkosťami a bol by to pre mňa obrovský stres, kebyže sa nachádzam čo len kilometer od domu, bola by som zmätená. Ráno je všetko v poriadku a problém mám len, keď otočím hlavu, vtedy padám, alebo keď je niekde viac ľudí, napr. v práci, mám vedľa niekoho prejsť alebo uhnúť, tak sa musím pridržať steny, alebo toho človeka a chvíľu sa držať, kým sa zorientujem, ktorým smerom je vlastne kancelária či cieľ, kam som chcela ísť.

ahjajjaj

nie, nezáleží tak od dĺžky PN, mne lekár povedal, že záleží od diagnózy. Ja som po zápale mozgu ostala telesne postihnutá a neviem pracovať na plný úväzok, tak som po 4 mesiacoch nastúpila na polovičný a ono je to tak, že pracujem od rána do obeda. Na obed mi je zle, kolegyne mi pomôžu po schodoch a konateľ ma odvezie domov.
Poobede musím asi 3 krát odpočívať - aby som vládala chodiť a aby som nemala záchvat a bolesti sa nestupňovali. Lekárky som sa spýtala, či by som podľa nej mala nárok na invalidný dôchodok, a ona že rozhodne áno, veď mám trvalé poškodenie mozgu a možno by to mohol byť aj celý invalidný dôchodok, nielen polovičný, veď od obeda som odkázaná na starostlivosť iných ľudí, inak sa na iné, ako na ležanie nezmáham, všade iba s doprovodom.

Zuzka8

Hej Martinez, až po roku PN sa zvažuje priznanie invalidného. Ale prvý krok je popýtať sa toho lekára viac, on Ti bude vedieť povedať.

99domima

Môžeš sa spýtať na invalidný ale až po roku čo budeš pn, respektíve už keď budeš pol roka pn a bude jasné, že sa to jednoducho nezlepšuje tak si to môžeš začať pomaličky riešiť lebo to je beh na dlhé trate ale aj tak naň môžeš nastúpiť až po roku pn

Zuzka8

A kto Ti diagnostikoval anorexiu? Tej osoby sa popýtaj, že na akú diagnózu Ti dajú invalidný. Ak sa Ti stav dlhodobejšie nelepší, tak je to k veci zvážiť.

A vonku prečo teda nechodíš?

martinez

swistica - skúsim ten invalidný

Zuzka8 - mala som individualny, ale ani to som nezvládala

Tomas12345 - odmala málo jem ,ale začalo sa to riešiť tsk riadne až v 2017, kedy som bola hospitalizovaná kvoli nízkej váhe, a tam mi diagnostikovali atypicku mentalnu anorexiu