Ahojte.Chcem sa opýtať pár vecí, a dúfam, že sa nájde niekto, kto mi bude vedieť odpovedať na moje otázky, lebo už som zúfalá. Ukončila som štúdium na strednej škole v druhom ročníku, zo zdravotných dôvodov. Išla som sa dať zapísať na úrad práce, ale keďže som im povedala, že som ukončila štúdium a mám zdravotné problémy, povedali mi, aby som išla na PN. Na PN som už zo dva mesiace a môj stav sa nezlepšil. Mám nárok na nejaké peniaze z úradu práce a invalidný dôchodok? Moje diagnózy sú atypická mentálna anorexia a sec.sociálna fóbia, plus mám celiakiu.Nedokážem chodiť do školy, do práce, do obchodu pomaly,.. von s kamošmi.. Mám 18 rokov. Vopred ďakujem za vaše odpovede, snáď sa už niečo pohne.
nikto mi nevie pomôcť
Pomoc v hmotnej nudzi
www.upsvr.gov.sk
Vidim, ze viaceri ste v soku z platnosti nasich zakonov :-) Pokojne sa vsak informujte na urade prace.
Swistica, dufam, ze veris pravnickemu vykladu... ak nie, nemame sa o com bavit.
ficek.sk
swistica- to je hlúposť..mi vysvetli kde si toto zobrala.. Rodičia sú povinní živiť svoje deti dovtedy pokým nemôžu pracovať resp. pokiaľ maju status nezaopatrene dieťa čiže logicky stoho vyplyva že len pokiaľ študuješ.Pokial nestudujes rodičia ta živiť nemusia.Nešir take dezinformacie
Social - nema to nic spolocne so vzdelavanim, ale cisto len s vekom. To, ze tebe a ani mne sa taky zakon nepaci, neznamena ze neplati.
nepoznáš, ale hádať sa budeš. Swistica, Mate majú pravdu. V ojedinelých prípadoch aj dlhšie.
Swistica, iba pokial sa sustavne vzdelavaju a pripravuju na svoje povolanie, inak nie. V 15 opustim skolu, ked dokoncim povinnu 10 rocnu skolsku dochadzku a budem sa flakat s kamosmi do 26 a rodicia ma budu musiet zo zakona podla teba podporovat???
Ale ano, zakladna bunka je rodina a ta sa ma predovsetkym postarat o jej clenov, takto si to zlahcil stat, cize ona musi preukazat, ze ani rodiciacsa o nu nevedia financne postarat, resp. ze ma s nimi nenavratne naruseny vztah. Ale nesmie ist ani o podporu v zahalani, to tiez sud uzna ako nezmysel.
Možno až do 26, nie som si celkom istý.
Social - do veku 25 r. su povinni rodicia financovat svoje deti, takze ona nedostane nic
Treba ist na urad socialnych veci a rodiny a poziadat o socialne minimum a davky v hmotnej nudzi. Stat nenecha nikoho umriet od hladu, to by bol medzinarodny skandal, ze v dnesnej dobe a v strede Europy by sa take nieco stalo. Len musis fakt ukazat, ze nemas z coho zit a vlastnymi silami si nedokazes zabezpecit obzivu.