Ako to máte Vy? Chodíte radi do práce? Ja prácu neznášam, nenávidím tam chodiť, nerád pracujem s ľuďmi a úplne najviac nenávidím prácu vo fabrike na smeny. Rozmýšľam, že prestanem pracovať, mám malú chatku ktorú som kúpil za pár euro, nie je tam elektrina, ale je mi to jedno. Veď toto nie je život, chodiť každý deň do práce a zarábať tak žalostne málo,, počúvať ten primitívny slovenský manažment, stále len po nás kričia, cítim sa ako otrok. Vlastné bývanie v dnešnej dobe? Jedine tak na hypotéku a aj na tú už musíte mať nejaké našetrené peniaze, už nedostať 100% hypotéku. Odkiaľ mám našetriť tých 20% čo potrebujem? Z toho žobráckeho platu? Viem, budete mi tu určite nadávať, že som sa mal lepšie učiť a podobné "motivačné" reči, ale ja som na učenie nikdy nebol. Makať viem, ale nechcem makať pre nikoho. Nechcem byť do konca života otrok čo chodí do práce lebo musí, lebo inú možnosť nemá ak chce prežiť. Nenávidím túto dobu, na všetko treba peniaze, už sa ani nevy...rieš keď nemáš peniaze. Založiť si rodinu? Ako ju uživím? Z tých 700 eur čo zarobím? Premýšľam, že radšej budem bezdomovec ako otrok vo fabrike.
Nehcce sa mi pracovať
Nie každý má tu možnosť zarábať dobre na SK. Nech si hovorí kto chce-čo chce, na SK je to hlavne otázka známosti a rodinkárstva. Rozhoduj sa len podľa seba, Ty najlepšie vieš ako to v živote máš, nikto iný za Teba Tvoj život nežije, len Ty si strojcom svojho šťastia. Nie je zbabelosť odísť preč, ale ak máš drieť ako otrok za pár euro, píšeš, že sa nechceš zadĺžiť na veľa rokov a že ani nemáš ako dosiahnuť na hypotéku tak odíď. Kdekoľvek v zahraničí zarobíš za tú istú prácu podstatne viac ako na Slovensku. A ako som Ti už písala, keď nebudeš míňať na hlúposti aj ušetríš. Ja som to tak urobila s manželom a urobilo to xy ľudí pred nami a aj po nás. Niektorí ľudia na SK sa majú dobre, majú živnosť ale pracujú v nejakej super firme a tí bude sväto-sväte prisahať ako je na SK dobre, to len Ty si ten neschopný čo sa nevie predať. Nie je to tak. Moja sestranica študovala 6 rokov za doktorku, vieš aký ma plat? Na zaplakanie. O pár rokov nebudeme mať doktorov, zdravotné sestry, všetko čo má ruky nohy a v hlavne všetko v poriadku uteká preč. Preč od biedy.
ten plat v amazone by ma zaujimal, naozaj nejaka minimalka?
v Nemecku by si si rychlo zvykol, na lepsie sa rychlo zvyka, netreba byt taky pokakany zo sveta, brat cely svet ako domov :)
Tiež ma to štve, tiež by som chcel ostať doma :( ale nič sa nedá robiť, keďže je tu šialená vláda a funguje tu skvele rodinkárstvo a korupcia, tak sa treba stade pratať.
Práca v zahraničí je nejaké riešenie? Prečo nemôžeme aj doma zarobiť dosť na to aby sme sa dokázali uživiť? Prečo by sme mali utekať preč? Bohužiaľ aj ja vidím, že čoraz viac ľudí a aj z môjho okolia odchádza preč. Môj najlepší kamarát odišiel spolu s manželkou a synom do Nemecka za prácou, aj ma volal aby som prišiel za ním. Nemecky hovorím, učil som sa nemecky v škole nehovorím síce perfektne ale dohovorím sa. Mám Slovensko rád preto nechcem odísť, chcem pracovať tu u nás, ale nezarobím nikde toľko, koľko treba na dôstojný život. IT ma nezaujíma, nemám k tomu vzťah. Čo iné môžem robiť? Teraz som dostal ponuku do Amazonu v Seredi, tam je to hrozné, čo tam robia s ľuďmi... A o plate pomlčím.
Úplne Ťa chápem. Po mature som tiež začala pracovať pre kórejských otrokov, konkrétne v spoločnosti Samsung. Bola to nočná mora, nepriala by som to skutočne nikomu, to čo sa tam dialo... nerozumiem, že ľudia nezavolali inšpektorát práce. V roku 2013 po dlhých dvoch rokov otrockej práce,života u rodičov a v depresiách som sa vydala do anglicka za prácou. Spolu s manželom sme si povedali, že na slovensku a ani v česku (manžel je čech( nikdy na vlastný byt či domček nenasporíme. Pracovali sme v Anglicku 6 rokov a za ten čas sme našetrili krásne peniažky, vrátili sme sa do Čiech a kúpili si byt. Ak Ti môžem poradiť, ak máš pracovať na SK niekde vo fabrike, nestrácaj čas. Choď do zahraničia, nie je to tam žiadny med, ale rozhodne nebudeš ľutovať. Tam aj z minimálnej mzdy krásne vyžiješ a ak nebudeš míňať na hlúposti, aj ušetríš. S manželom žijeme v Prahe, máme vlastný byt, je to fakt oslobodzujúci pocit, že máš strechu nad hlavou za ktorú nemusíš platiť ďalších 30 rokov. Obaja teraz pracujeme v Prahe, ja na čiastočný úväzok a je to fajn. Nechcem kydať na Slovensko, ale bohužiaľ na Slovensku dobre nebolo a ani nebude, preto toľko ľudí odtiaľ uteká. Možno manažéri, IT pracovníci, remeselníci sa majú dobre, ale ostatní ľudia nie. Občas prídem domov, pozrieť rodinu no nevidím, že by sa niečo zmenilo. Sem-tam sa pozriem na stránku profesia.sk ale tie platy... to je žobračenka, na zaplakanie. Ja na Tvojom mieste idem do zahraničia.
Ja síce ešte nechodím do práce na plný úväzok, ale aj tak si uvedomujem tieto veci... Tiež by som mohol okašľať otročiť pre nejakého zlodejského pseudopodnikateľa, ktorý ťaží neskutočné zisky na úkor otrockej práce... Peniaze sú najdôležitejšie na svete, žiaľ je to tak a kto tvrdí niečo iné, klame sám seba. Ale predsa len trebalo by sa naučiť aspoň jeden cudzí jazyk a skúsiť šťastie v zahraničí, tu na Slovensku nemá zmysel sa snažiť, okrem IT nikde poriadne mzdy nedávajú.