Vyrovnanie po rozchode

Príspevok v téme: Vyrovnanie po rozchode
Lepo

Dobry den zil som z exmanzelkou v spolocnom byte (sme uz 4 roky po rozvode) na ktory mame hypoteku ktoru som pocas 15 mesiacov platil z 90 % ja zo sumy 350 € som platil 300 ja a ona mi 50 € prispievala..... Teraz sme sa rozisli a ona sa odstahovala k mame. Ide o to ze chcem prevziat celu hypoteku na seba aby som bol jediny majitel aj na katastry pretože sme tam vedeny zatial ako spolumajitelia. Chcem sa opytat ci ma narok na nejake vyplatenie z toho bytu ked je nan hypoteka ktoru budem platit ja a ktoru som doteraz zvetsej casti aj tak platil. Dakujem za radu

SofiaElla

ok, z tejto info vyplýva, že by ste mali byť podieloví spoluvlastníci. Tak by to malo byť zapísané aj na LV. Čo sa týka hypo - brali ste ju spolu, takže ste spoločne a nerozdielne dĺžnici voči banke. Ešte jedna vec, v skutočnosti ste vlastníkom nehnuteľnosti vy dvaja, nie banka, - tá má len záložné právo na vašu nehnuteľnosť, čo znamená, že ak nebudete platiť riadne a včas (tak ako to zákon vyžaduje), banka má právo na to, aby vašu nehnuteľnosť speňažila a tak uspokojila svoju pohľadávku.
Ako podielový spoluvlastník Vy (ty) máš predkupné právo na druhú polovicu nehnuteľnosti v prípade, že by ju podielová spoluvlastníčka chcela predať.
V prípade, že spoludlžník nesplácal toľko ako ty, môžeš sa s ňou mimosúdne dohodnúť, že celý záväzok prevezmeš ty aj ho budeš splácať, ak ona prepíše svoj podiel na teba. S tým asi ale súhlasiť nebude. (Tie dohody sú však otvorené a je to lepšia alternatíva ako súd)
Potom máš možnosť obrátiť sa na súd so všetkými relevantnými účtami a plateniami, kde vieš dokázať, že si platil ty viac a žiadať od nej, aby ti túto sumu uhradila. To samotné však tvoj problém nevyrieši - resp. mohlo by, lebo, ak to vieš dokázať a budeš v spore úspešný, a ona ťa nebude vedieť vyplatiť, tak možno ten svoj podiel prepíše na teba. Samotný spor sa však bude týkať len tej časti preplatenia tvojho záväzku, v akej výške si ho splácal vo väčšej miere.
Napadla ma ešte jedna vec - ak nebude chcieť nič platiť ani prepísať, môžeš jej kľudne povedať, že na celé splácanie financie nemáš, prestaneš splácať a tým pádom budete obaja vedení v registri dĺžnikov, čo znamená, že ona si minimálne (pokiaľ svoj dlh neuhradí) nebude môcť vziať žiadnu pôžičku 5 rokov (je to síce psychologický ťah, ale možno by to zabralo).

Lepo

Tak aby to bolo presne rozvod bol 12.2.2015..... Bsm sme neriešili pretože sme nemali ziadny majetok..... Hypo sme vybavili uz ako rozvedeny a na list vlastníctva sa zapisovalo niekedy vo februari 2018 takze asi tak..... Dobreuz presne si ma pochopil ?

SofiaElla

Hraac, je tu veľa príspevkov, neviem, v ktorom to písal. 50% nie je pre mňa postačujúca info, 50 môže byť aj BSM aj spolupodielové - takže stále neviem, inak sa to totiž rieši.

Hracc

SofiaElla: staci si precitat jeho az druhy prispevok a zistis, ze ako to je. Zbytocne otazky. Maju obaja rovnocennych 50% z podielu...

SofiaElla

Lepo, nečítala som všetky príspevky (niečo áno, ale pre istotu), takže sa možno budem pýtať to, čo sa už niekto pýtal.
- nehnuteľnosť ste nadobudli počas manželstva? (nepýtam sa na vybavovanie hypotéky, ale konkrétny zápis na LV - list vlastníctva)
- ako ste na LV uvedení ako vlastníci? Ako BSM či podieloví spoluvlastníci?
- došlo pred/počas/po rozvode k vyrovnaniu BSM alebo ste BSM neriešili?

Lepo

Ludia ale ako ja jej mozem vyplatit polovicu z ceny bytu ked na ten byt je vlastne dlzoba 76000€ to jej mam ako vylatit polovicu dlzoby ktora je aj na nu este zaplatit celych zvysnych 76 000..... Ved to nema logiku.... Jedine co mozem podla mna je prevziat na seba jej polovicu dlhu 38 0000 ktoru zaplatim a to je vsetko. My sme hypo nebrali ako manzelia ale ako partnery nezosobaseny. Este tak max tych 15x50 € ale ani to nema ako dokazat kedze mi peniaze davala na ruku a splatka isla z mojho uctu. A ked sa nebude chciet vzdat spoluvlastníctva tak nech plati polovicu ale pochybujem ze bude platit za byt kde nebyva.... Najhorsi pripad ze to prestaneme platit obaja ale to bude uverovy register a 5 rokov ti nedaju ani pracku na splatky a to si 2x rozmyslí si myslim

Neo 40

Ahoj Lepo.
Nehnuteľnosť ste si kupili pocas manzelstva?
Vsetko, co ste ziskali pocas manzelstva, patri do bezpodieloveho spoluvlastnictva manzelov a Tvoja exmanzelka ma pravo na 50% z celeho majetku, t. j. aj z nehnutelnosti.
Viem, ze sa Ti to nezda fer, ale zial, taky je zakon.
Podrobnejsie mas o BSM pisane v Obcianskom zakonniku.

Zlaticko3

Nie, ze mozno. Vy ste tu akoze kompletni? Vy by ste, len tak niekomu dali, prispeli niekomu na hypoteku s tym, ze on vam tie peniaze nevrati? Tomu sa hovori kradez.
Pokial je zapis na katastry ma narok aj na tych 50% nehnutelnosti.