Vyrovnanie po rozchode

Príspevok v téme: Vyrovnanie po rozchode
Lepo

Dobry den zil som z exmanzelkou v spolocnom byte (sme uz 4 roky po rozvode) na ktory mame hypoteku ktoru som pocas 15 mesiacov platil z 90 % ja zo sumy 350 € som platil 300 ja a ona mi 50 € prispievala..... Teraz sme sa rozisli a ona sa odstahovala k mame. Ide o to ze chcem prevziat celu hypoteku na seba aby som bol jediny majitel aj na katastry pretože sme tam vedeny zatial ako spolumajitelia. Chcem sa opytat ci ma narok na nejake vyplatenie z toho bytu ked je nan hypoteka ktoru budem platit ja a ktoru som doteraz zvetsej casti aj tak platil. Dakujem za radu

Lepo

Mohla by si tych 50 eur x 15 mesiacov narokovat ale tie mi davala na ruku a splatka odchadzala cisto z mojho uctu takze toto ja mozem preukazat.... Do zariadenia neinvestovala nic.... Chcel som len vediet ci je tu moznost ze by som ju mal vyplatit 38 000 eur z polovice bytu ale tiez si myslim ze pokial je tam hypoteka a zalozne pravo tak majitelom je zatial banka.... Nemozem ju predsa vyplacat z dlhu ktory ma platit aj ona.... Takze prepisem celu hypoteku na seba a a na katastri ju vyskrtnem ako spolumajitela kedze dlh budem platit uz len ja... Dakujem za rady len som sa chcel uistit ci je to tak

swistica

oki, takze bavime sa tu o sume 350 eur * 15 mesiacov, eventualne este ak ste nieco platili v hotovosti, tak plus tato suma.

Spravodlive riesenie je dat byvalej partnerke sumu 50 eur * 15 mesiacov, eventualne ak nieco prispela v hotovosti tak plus tuto sumu a prevziat celu hypoteku a aj vlastnictvo na seba. Ci by tam este boli vo vyslednej sume nejake mensie odchylky navysene o nejake poplatky, to by uz asi povedala konkretna banka.

Vzhladom na situaciu, ze v katastri mate podiel 50 % a 50 % moze nastat situacia, ze byvala partnerka si bude narokovat sumu 175 eur * 15 mesiacov. Pravne by na to mala narok.

Angelika3

Ahoj, tak osobnú skúsenosť našťastie nemám, ale tak ako manželia máte bezpodielové spoluvlastníctvo, no keďže byt máte na hypotéku, teda ho vo svojej podstate vlastní banka, tak pochybujem, že by si ju mal z niečoho vyplácať, možno by mohol byť problém, ak prispela na bývanie pred tým ako ste dostali hypotéku, teda ak ste len nemali hypotéku 100 percentnú, tam by mohla mať nárok na vrátenie niečoho.

Asi by bolo najrozumnejšie, ak by si nechal byt aj s hypotékou napísať na seba so súhlasom bývalej a v banke nahlásil, že už si dlžníkom iba ty. Treba tiež zistiť, ako je to v prípade úmrtia, na hypotéky býva automaticky poistenie, že ak by si napr. umrel, byt by dostala tvoja žena, aj keď pochybujem, že to platí po vašom rozvode. No majetok zatiaľ vysporiadaný nemáte.

Lepo

Na katastri sme 50 na 50..... Ako chapem ze asi tych 50 eur co platila ten rok a pol tak to ano ale polovicu z ceny bytu co je 38 000 asi nie ked na byt je vlastne hypoteka

swistica

Aha, takze tam potom bude este dolezita informacia ako je byt napisany na katastri. Tiez tak ze 90 % vlastnis ty a 10 % ona?

Lepo

V case kupi bytu a vybavenia hypotéky sme boli uz rozvedeny takze bsm tu uz neplati..... Byt sa predat tiez nemoze lebo ho mame rok a pol a tym padom by sa musela platit 30% dan

swistica

Bolo by dobre, ak by si spresnil kedy ste boli manzelia a kedy uz exmanzelia vo vztahu k hypoteke. Z prispevku mi to nejako nie je jasne, kedze ju rovno nazyvas uz ako exmanzelka.
Kazdopadne v case ked ste boli manzelia ste mali bezpodielove spoluvlastnictvo, cize tam by bolo bezpredpemente riesit kto daval 300 € a kto 50 €. V case manzelstva mate obaja narok na 50 % splatenej sumy hypoteky.
Po rozvode by mala narok uz len na tu cast, ktoru prispela - cize tych 50 € mesacne. Treba vsak preukazat kolko si platil ty a kolko ona.