Váš názor - morálna a právna otázka

Príspevok v téme: Váš názor - morálna a právna otázka
ahjaj

16. apríla sa mi skončil pracovný pomer na dobu určitú. Pred chorobou som pracovala z home officu z firemného počítača. Konateľ ma požiadal, že má problémy a musí znížiť náklady na mzdy, a či by som dočasne nemohla mať na papieri minimálnu mzdu a zvyšok by mi doplatil na ruku. Keď som sa dostala do nemocnice, a vrátila som sa koncom 3. februárového týždňa, pýtala som si doplatok januárovej výplaty, ktorý na papieri nebol, iba ústna dohoda. Vyplatil mi ju s tým, že ale februárový doplatok nedostanem, pokiaľ nebudem mať predaj inzercií za 4,500 eúr. Logicky som nemohla mať, veď som pre chorobu nemohla pracovať. Dostala som zákonom predpísané nemocenské, ale za februárový týždeň, ktorý som pracovala iba minimálnu mzdu, ktorú mám na papieri. Z úst si spravil anál, slovo nedodržal a oznámil mi to až dodatočne.
Teraz si pýta späť firemný počítač. Nedostala som žiadny papier o tom, že si ho beriem domov. Čo si myslíte o tom, že by som si ho nechala?
Ako mi konateľ za to môže uškodiť? Ja som nemala na papieri doplatok mzdy, ani mi ju nedal a spravil si z úst anál. Ja nemám na papieri, že som prevzala počítač, tak musím vrátiť?
Nedovolil mi vlani vyčerpať dovolenku, tak mi ju preplatí, len to, čo je na papieri, takže ako minimálnu mzdu. Celý firemný počítač je menej, ako to, čo by mi mal byť dlžný.
Teda
Ešte mám dostať z firmy preplatenú dovolenku, ktorú som nestihla vyčerpať. Môžu mi tie peniaze nevyplatiť, ak počítač nevrátim?
Nejde mi tu o nečestné jednanie ako také, ale aké Pán Boh daj, také Pán Boh zaplať. Možno ho hegne, že veď aj on bol sviňa.

nahnevanask1

zamestnavatelia na Slovensku su banda vsivava ja pracujem uz roky v zahranici a nemienim sa sem vratit najradsej by na Sk len minimalne mzdy vsade by tlacili ludom a tvaria sa ako bohovia este...pokial tu nemas zavazky normalne sa zober a najdi si pracu v zahranici.. tu nikdy lepsie nebude to som tiez pochopila. Mala som taku istu sefku ako tvoj sef sluby sluby a plat stale klesal..

Bubliii

Urcite by som pocitac vratila..u nas v robote sa zapisuje vsetko takto dane zamestnancom, neverim, ze neexistuje zaznam, kde by nebolo napisane u koho sa pc nachadza. Mne by to za tie nervy nestalo, proste vratit, ukoncit vztahy a urobit hrubu ciaru za tym vsetkym. Naco by ti aj bol, nemas vlastny, ci?
Co sa tyka tych 400e nevyplatenych, nemozes oslovit pravnika, ako by si ich mohla vymahat? Ono niekedy stačí ked pravnik dotycneho postrasi dobre formulovanym listom a peniaze sa zazracne objavia. Ale neplati to samozrejme na kazdeho.

ahjaj

doťahovačky nebudú. Personalistka a grafička a jediná osoba, ktorá ešte ostala vo firme mi napísala, že mám zavolať konateľovi a dohodnúť sa s ním, kedy mi vyhovuje, aby prišiel pre pc. Tak som si povedala, že ten pc chce on a nie ja, takže mu volať nebudem. A možno sa bude hrať na príliš veľkého pána na to, aby zavolal on.
Pripadá mi jednoducho nepredstaviteľné, že ma vyhľadá doma, aby si vypýtal počítač, alebo aby mi volal. Ak sa stane, budem riešiť vtedy. A nie, nepoviem mu, že najprv nech mi vráti čo mi je dlžný. Na takúto komunikáciu potrebuje človek energiu. Energiu na jalový konflikt. A tú ja nemám. Kebyže nie som chorá, je to iné. Ale fakt nevládzem a je mi nanič na to myslieť. Nevadí mi, že ten počítač mi bude pripomínať firmu. V tej firme som prežila aj dobré a užitočné veci, spoznala som fajn a aj menej fajn ľudí a veľa som sa naučila. Neľutujem, že som v nej pracovala.

swistica

daniela - to je jeden pohlad, no ak bude mat pc doma moze jej pripominat sefa, nehovoriac ze tie dotahovacky o vratenie by skor ci neskor prisli. Ked ho vrati, zbavi sa ho, bude to moct uzavriet. Nakoniec ak by sa s nim nechcela/nemohla stretnut, moze pc odovzdat i iny clen rodiny.

daniela2

ahjaj
niekedy nie je dôležité, čo Ti niekto hovorí, ale kto je ten niekto. Ak sa tu kladie otázka svedomia, pýtam sa: aké svedomie a voči komu? Možno by som ani ja nevrátila. Ani nie preto, že by som si ho chcela nechať, len aby som sa s ním nemusela stretnúť, keď mu ho odovzdávam.

mirec411

ahjaj... myslím, že to nie je otázkou právnej a morálnej záležitosti, ale otázkou svedomia. Právo je pokrútené ako paragraf, morálku si každý vysvetľuje po svojom... - a preto karmu nezaujíma nič z toho.
Ukrivdené bolo tebe - to je jasné..., a spravodlivosť na tomto svete by nemal hľadať nikto...
Svedomie je to, čo sa nedá oklamať a čo rozhoduje o veľkosti osobnosti človeka. Ja by som sa s myšlienku "vlastnej" spravodlivosti nezahrával. Chápem ťa, bola si podvedená, to je jasné, ...ale všade neplatí pravidlo "spravodlivosti "oko za oko". Asi rozumieš...
Nech urobíš čokoľvek, bude to tvoje slobodné rozhodnutie.

slobodnemaciatko

Mozno nam len nejde do hlavy, naco jej bude nejaka stara sunka za 160 euro a ako jej to v celej situacii pomoze, lebo ako satisfakcia oproti nevyplatenym 400 eur to urcite nie je.
To, ze je grazel je kazdemu jasne, rovnako, ako je vacsine jasne, ze sama urobila niekolko chyb, s ktorymi sa uz neda nic urobit.
Na co nema papier, na to nema narok.
No a prave preto, ze je grazel by som sa toho pc zbavila. Z moralneho aj pravneho hladiska.