16. apríla sa mi skončil pracovný pomer na dobu určitú. Pred chorobou som pracovala z home officu z firemného počítača. Konateľ ma požiadal, že má problémy a musí znížiť náklady na mzdy, a či by som dočasne nemohla mať na papieri minimálnu mzdu a zvyšok by mi doplatil na ruku. Keď som sa dostala do nemocnice, a vrátila som sa koncom 3. februárového týždňa, pýtala som si doplatok januárovej výplaty, ktorý na papieri nebol, iba ústna dohoda. Vyplatil mi ju s tým, že ale februárový doplatok nedostanem, pokiaľ nebudem mať predaj inzercií za 4,500 eúr. Logicky som nemohla mať, veď som pre chorobu nemohla pracovať. Dostala som zákonom predpísané nemocenské, ale za februárový týždeň, ktorý som pracovala iba minimálnu mzdu, ktorú mám na papieri. Z úst si spravil anál, slovo nedodržal a oznámil mi to až dodatočne.
Teraz si pýta späť firemný počítač. Nedostala som žiadny papier o tom, že si ho beriem domov. Čo si myslíte o tom, že by som si ho nechala?
Ako mi konateľ za to môže uškodiť? Ja som nemala na papieri doplatok mzdy, ani mi ju nedal a spravil si z úst anál. Ja nemám na papieri, že som prevzala počítač, tak musím vrátiť?
Nedovolil mi vlani vyčerpať dovolenku, tak mi ju preplatí, len to, čo je na papieri, takže ako minimálnu mzdu. Celý firemný počítač je menej, ako to, čo by mi mal byť dlžný.
Teda
Ešte mám dostať z firmy preplatenú dovolenku, ktorú som nestihla vyčerpať. Môžu mi tie peniaze nevyplatiť, ak počítač nevrátim?
Nejde mi tu o nečestné jednanie ako také, ale aké Pán Boh daj, také Pán Boh zaplať. Možno ho hegne, že veď aj on bol sviňa.
Váš názor - morálna a právna otázka
swistica, to nie je taká firma, že by tu konateľ mal čokoľvek. Neexistuje kancelária, on je v zahraničí, stýkame sa cez mail alebo telefón. Kanceláriu totálne zrušil, kopu ľudí prepustil a podobne. Vo firme ostal jediný človek, ten je z iného mesta, pracuje z domu z firemného počítača to je všetko. Ja som čakala, kým sa mi skončí zmluva a medzitým som si hľadala inú prácu - aj som našla od začiatku mája, ale kvôli chorobe zatiaľ nenastúpim, a uvidím, či mi bude po ďalšom pobyte v nemocnici po infúziách lepšie... zaobstarala by som si bicykel pre telesne postihnutých a na tom by som mohla chodiť do práce...
To, ze si nepodpisala prevzatie je tvoja chyba. Pc je majetok firmy a ako taky sa niekde aj eviduje a to pod konkretnym cislom. To znamena, ze ta kludne moze obvinit z kradeze. Na tvojom mieste ho vratim a ked ho vratis uz neurob rovnaku chybu, ale podpis odovzdanie.
Ludia su svine, ale nechapem, co budes mat z toho, ze budes aj ty. Zial, je to tvoja chyba, ze si pristupila na ustnu dohodu bez papiera. Ber to ako ponaucenie do zivota byt voci druhym obozretnejsia.
Ahjaj nie, toto nie je dobrá cesta. Počítač treba vrátiť. Budeš mať z toho iba opletačky. A nectí ťa to. Máš ponaučenie, na slová sa zabúda.
Zuna, toto je taky typicky nazor, porobene zohnut chrbat a ponizene si pytat dalsie bicovanie.
Zlu sa treba vzopriet.
ahjaj. Keď sa stalo, že som sem zablúdila Tvoje príspevky som si vždy rada prečítala. Vážila som si Tvoje názory. Preto ma dnes tento Tvoj príspevok zaráža. Rozumiem Ti. Viem, že si chorá a nemáš práve najlepšie obdobie. Ale nie je Ťa to hodné. Ja viem každý sme len človek, cítime sa ukrivdený. Mne sa tiež niečo podobné stalo, že som neodišla z práce ako by som si predstavovala. Ale každé ráno sa môžem pozrieť sama sebe do očí. Odídeš s čistým štítom a svedomím.
Ak mu budeš ten počítač odovzdávať, tak mu kľudne povedz, že si bola vo veľkom pokušení mu ho nedať...Ale že bohužiaľ, alebo chvála pánubohu nie si taká ... ako on. Veď myslím, že Ty sama dobre vieš, že každému sa raz všetko vráti...a aby som to povedala trochu nadnesene - nepotrebuješ pomyselný čierny bod do svojho osudu...:)
To ti len tak dali do ruky pocitac ,,na tu mas,, ? Naozaj ziaden papier o prevzati/zodpovednosti? Papier ze ho beries domov asi nebyva bezny,to som nepocula, ale podpisuje sa prevzatie notebooku, aj keby si ho mala stale len v praci.
A co s tym pc budes robit?
zápočtový list mi už dali.
Do polovice mája by mi mali preplatiť aj dovolenku. On teraz pôjde na služobnú cestu... ak ma skontaktuje, poviem, že som v nemocnici. A po preplatení dovolenky mu nezdvihnem telefón. On je mi dlžný viac, ako čo stojí počítač, takže sa mu neoplatí ísť na dohodu, že pozri, zaplatím Ti čo som Ti dlžný, ale vráť mi počítač. Kolegyňa je na tom rovnako a viac menej sme sa dohodli mu počítač nevrátiť. Nič som nepodpisovala, že ho beriem domov.
ja by som kludne sla do toho, ako ty pises. oni sa zachovali neseriozne, takze len si zoberies, co ti patri.
Dosť pekné svinstvo od neho.
No a este pises , ze si nedostala papier ze beries pc domov.Skus si ale spomenut, ci si nepidpisovala pri nastupe do prace prevzatie pc - je jedno ci ho mas v praci alebo doma. Dolezite je samotne prevzatie. Lebo je zvlastne, ze by dakomu dali pc bez akehokolvek dokladu.