16. apríla sa mi skončil pracovný pomer na dobu určitú. Pred chorobou som pracovala z home officu z firemného počítača. Konateľ ma požiadal, že má problémy a musí znížiť náklady na mzdy, a či by som dočasne nemohla mať na papieri minimálnu mzdu a zvyšok by mi doplatil na ruku. Keď som sa dostala do nemocnice, a vrátila som sa koncom 3. februárového týždňa, pýtala som si doplatok januárovej výplaty, ktorý na papieri nebol, iba ústna dohoda. Vyplatil mi ju s tým, že ale februárový doplatok nedostanem, pokiaľ nebudem mať predaj inzercií za 4,500 eúr. Logicky som nemohla mať, veď som pre chorobu nemohla pracovať. Dostala som zákonom predpísané nemocenské, ale za februárový týždeň, ktorý som pracovala iba minimálnu mzdu, ktorú mám na papieri. Z úst si spravil anál, slovo nedodržal a oznámil mi to až dodatočne.
Teraz si pýta späť firemný počítač. Nedostala som žiadny papier o tom, že si ho beriem domov. Čo si myslíte o tom, že by som si ho nechala?
Ako mi konateľ za to môže uškodiť? Ja som nemala na papieri doplatok mzdy, ani mi ju nedal a spravil si z úst anál. Ja nemám na papieri, že som prevzala počítač, tak musím vrátiť?
Nedovolil mi vlani vyčerpať dovolenku, tak mi ju preplatí, len to, čo je na papieri, takže ako minimálnu mzdu. Celý firemný počítač je menej, ako to, čo by mi mal byť dlžný.
Teda
Ešte mám dostať z firmy preplatenú dovolenku, ktorú som nestihla vyčerpať. Môžu mi tie peniaze nevyplatiť, ak počítač nevrátim?
Nejde mi tu o nečestné jednanie ako také, ale aké Pán Boh daj, také Pán Boh zaplať. Možno ho hegne, že veď aj on bol sviňa.
Váš názor - morálna a právna otázka
A peniaze za dovolenku ti urcite mozu zadrzat, kym nemas vysporiadane vsetky veci, rovnako mozu zadrzat i zapoctovy list.
Poloz si otazku, ci ten pocitac vobec potrebujes. Ja osobne by som ho vratila, z dovodu ze by som ho nepotrebovala a dotahovanie so zamestnavatelom by ma oberalo o energiu. Psychicky klud je pre mna dolezitejsi. Samozrejme ale, ze vratenie pc by som si dala podpisat.
ešte z príležitosti ukončenia pracovného pomeru som dostala nasledovný papier z firmy, kúsok prekladám voľný preklad:
"zamestnávateľ sa zaväzuje mi preplatiť mzdu za dané obdobie a preplatiť nevyčerpanú dovolenku.
zamestnanec a zamestnávateľ vyhlasujú, že okrem tejto zmluvy nemajú žiadne právne nároky a požiadavky, a nie sú si ničím dlžní."