Váš názor - morálna a právna otázka

Príspevok v téme: Váš názor - morálna a právna otázka
ahjaj

16. apríla sa mi skončil pracovný pomer na dobu určitú. Pred chorobou som pracovala z home officu z firemného počítača. Konateľ ma požiadal, že má problémy a musí znížiť náklady na mzdy, a či by som dočasne nemohla mať na papieri minimálnu mzdu a zvyšok by mi doplatil na ruku. Keď som sa dostala do nemocnice, a vrátila som sa koncom 3. februárového týždňa, pýtala som si doplatok januárovej výplaty, ktorý na papieri nebol, iba ústna dohoda. Vyplatil mi ju s tým, že ale februárový doplatok nedostanem, pokiaľ nebudem mať predaj inzercií za 4,500 eúr. Logicky som nemohla mať, veď som pre chorobu nemohla pracovať. Dostala som zákonom predpísané nemocenské, ale za februárový týždeň, ktorý som pracovala iba minimálnu mzdu, ktorú mám na papieri. Z úst si spravil anál, slovo nedodržal a oznámil mi to až dodatočne.
Teraz si pýta späť firemný počítač. Nedostala som žiadny papier o tom, že si ho beriem domov. Čo si myslíte o tom, že by som si ho nechala?
Ako mi konateľ za to môže uškodiť? Ja som nemala na papieri doplatok mzdy, ani mi ju nedal a spravil si z úst anál. Ja nemám na papieri, že som prevzala počítač, tak musím vrátiť?
Nedovolil mi vlani vyčerpať dovolenku, tak mi ju preplatí, len to, čo je na papieri, takže ako minimálnu mzdu. Celý firemný počítač je menej, ako to, čo by mi mal byť dlžný.
Teda
Ešte mám dostať z firmy preplatenú dovolenku, ktorú som nestihla vyčerpať. Môžu mi tie peniaze nevyplatiť, ak počítač nevrátim?
Nejde mi tu o nečestné jednanie ako také, ale aké Pán Boh daj, také Pán Boh zaplať. Možno ho hegne, že veď aj on bol sviňa.

je to

to jej tak zavidite ten pocitac? ale ze on je grazel, o tom ani slovo
na slova uctovnika nemam slov, je to az usmevne, co pise v tejto suvislosti, ziadny nadhlad a chapanie suvislosti...
tomu grazlovi je uplne jedno, co spravis s nejakym suntom pocitacom, on ti hlavne nevyplati peniaze

ahjaj

ďakujem pekne všetkým za odpovede.
Defcon: "Ak by som sa dostal do podobnej situacie, pc nevratim a poslem nanho inspektorat prace. Isto najdem niekolko poruseni zakona u ktorehokolvek zamestnavatela."
máš pravdu a chápem. Ide len o to, že tým, že vynakladám energiu na inšpektorát práce si ešte nepomôžem a mne tým lepšie nebude. Tak radšej investovať námahu na niečo také, čo pomôže mne.
Stávalo sa, že niekto, kto mi robil zle, potom nejak zle pochodil, alebo sa mu niečo stalo, ale ja som z toho nejak nevedela mať radosť.
Tým, že sa naňho pošle inšpektorát práce, si on ešte z úst anál robiť neprestane. Tým sa on ako človek nezmení.

Uctovnikk

Nemozes si ten pc nechat ani keby ti ho chcel nechat zamestnavatel. Je nan odpis z dani (naklady firmy) a mozno aj DPH. Je vedeny v uctovnictve ako hmotny majetok a zaznam o tom ma financna sprava. V podstate tym okradnes aj stat a to by som urcite neriskoval.
Ak by sa toto dalo robit, tak nakupim pocitace (telefony, auta...) pre celu rodinu a znamych a odpisem si to z dani a este to kupim bez DPH o 20% lacnejsie.
Ak by sa nieco prevalilo, budes obvinena z kradeze. Kazde pc ma tzv. mac adresu sietovej karty, ktorou sa pripajas do internetu a je velmi lahko vystopovatelne, kde a kedy bolo pouzivane. Kazdy provider vie dat toto info za par sekund policii.
Jedina legalna cesta by bola vyradit ho z majetku predajom za zostatkovu znalecku alebo obvyklu cenu, pricom prijem z predaja musi ist do prijmu firmy a musi byt nan vystaveny danovo uznatelny doklad.
Ja by som sa velmi bal nieco take si nechat zvlast ked vidim, co financaci v poslednej dobe robia. Okrem Kocnera a Basternaka islo do vazenia vela mensich ryb o ktorych sa nepise a za ovela mensie veci.

Defcon

Ja sa riadim zasadne heslom: ake pozicaj, take vrat. A myslim, ze je to spravne. Nic take ako kamen a chlieb, skor pouzijem : kto tebe zle, ty jemu 7x horsie a kto tebe dobre , ty jemu 7x lepsie.
Ak by som sa dostal do podobnej situacie, pc nevratim a poslem nanho inspektorat prace. Isto najdem niekolko poruseni zakona u ktorehokolvek zamestnavatela.
To je cele. Ak dovolis aby ta niekto okradol, tak si to zasluzis.

ahjaj

v podstate máte pravdu. nestojí mi to za to. On sa tým nezmení, ostane rovnaký, takže by som tým nič nedosiahla. Ak ma skontaktuje, vrátim mu ho. Inak naňho kašlem.

ahjaj

Zuna7: Keď som sa vrátila z nemocnice, žiadne také, ako sa mám, alebo skoré uzdravenie. Prodej, prodej, prodej. Telefonuj, prodávej. 22. februára ma prepustili z nemocnice s tým, že viem ísť bez pomoci na toaletu, viem sa bez pomoci osprchovať a najesť, a inak spím 15-16 hodín denne, občas v spánku kričím od bolesti, vtedy treba podať novalgin alebo čípok. Na takýto stav mail: keď nebudeš mať predaj nad 4500 eúr, nedostaneš riadnu výplatu za február.
A firemné maily. To je jedno, že som chorá, mám preposlať klientovi toto a hento a napísať mu toto a toto. Tam už nevadí, že na papieri a aj naozaj som chorá, veď som bola v stave neschopná sa postarať o seba a odkázaná na pomoc iných ľudí.
Keď mi zatelefonuje, odpoviem mu, že vrátim, ak mi on zaplatí to, čo sľúbil.
Inak výrobné číslo a blok o zakúpení počítača, na domovú prehliadku potrebujú súdne povolenie. 160 eúr mu nestojí o nejaký súd, alebo podobne, viac peňazí ho vyjde benzín na Slovensko.
A prečo potom vydal dokument, že sme si nič nie dlžní?

swistica

A vies co s tym pc budes robit? Naco ti vlastne je? Stoji ti za to dotahovanie, psychicku nepohodu a pochybnosti? Nepomoze aj tvojim zdravotnym problemom vratit pocitac a hodit to za hlavu? Ako urobis je na tebe, len som fakt zvedava na tvoje dalsie kroky s pc.

ahjaj

slobodne mačiatko, dostala som od firmy papier s pečiatkou a podpisom konateľa, že sme si nič nie dlžní, okrem toho, že mi má firma preplatiť dovolenku.
Počítač by stál asi 160 eúr. Konateľ mi je dlžný 400.

Zuna7

je to - treba sa vzopriet, ale múdrosťou, nie hlúposťou. Zrelosťou. Nadhľadom a uvažovaním. V živote sa netreba riadiť len - aké požičaj, také vráť. Negativita plodí negativitu. Skús niekedy urobiť presný opak čoho chceš a budú sa diať zázraky...Myslím, že ahjaj by mohla pochopiť, že - kto do Teba kameňom Ty doňho chlebom (ale nie starým, stvrdnutým...). Život nás často skúša. A mi by sme mali obstáť v skúškach so cťou. Ak to nezvládne. Bude stále riešiť podobné veci. Bohužiaľ...