Nadmerná konzumácia sladkostí

Príspevok v téme: Nadmerná konzumácia sladkostí
Martina PP

Dobrý deň.

Mám problém s dcérkou. Má 8 rokov a od detstva pojedá veľké množstvo sladkostí. Pokazili sme ju tým že sme jej v útlom detstve dali ochutnať nejakú sladkosť a odvtedy prakticky väčšinu potravín odmieta. Jedáva len niektoré syry, ryby a jogurty, akúkoľvek klasickú stravu odmieta a jedáva z nej len veľmi málo a nedá si povedať. Čo s ňou mám robiť? Aké zdravotné problémy jej pri takomto stravovaní hrozia? Ďakujem všetkým za radu.

Martina, Poprad

oxalis

skusala si jej ako dospelej vysvetlit ze je to skodlive? daj jej precitat nieco o tom...a pokazene zuby, zla plet to ju moze pockat v puberte postras ju. vahu ma v pohode. 140cm 30kg je ideal tomas nesplietaj zas voloviny podvaha! len si neviem predstavit ako moze chodit na zachod z toho :o a co si to telo vobec bere z tej stravy :o deti su kyseliny tie mozu vsetko zjest a nic im nie je..

Tomas12345

Martina PP :

No tak BMI okolo 15 je skutocne uz dost velká podváha. Ja sa len cudujem že prečo si už dávnejsie s tým niečo nezačala robiť, prečo si to nechala zájst až do takehoto stadia.

Prečo jej tie sladkosti povolujes ? Jednoducho jej daj ultimátum že sladkosti len vtedy ak zje riadne jedlo v dostatocnej miere. Je naozaj nepredstavitelne aby malé dieta nejedlo žiadno mäso. Ten deficit výživných látok musí byt u nej obrovský.

Na obedy do školy nech nechodí, pretože tam aj tak dávajú len malé porcie. Pekne jej navar doma jedlo, nejaké výdatné jedla ( mäso s omáckou s s ryžou/zemiakmi ) a nech to pekne pred tebou vsetko zje, dozeraj na nu.

Priest

Zápalotvorné potraviny, suroviny a zložky:

niektoré E-čka (stabilizátory potravín)
rafinovaný cukor
cacao
údeniny
sardinky
pivo
mak
vlašské orechy
a iné

Čokoláda, sladké vody a iné sú zápalotvorné potraviny a zhoršujú zdravotný stav aj pri dne a reume. Rafinovaný cukor škodí na cievy a žltnú z neho zuby. Napríklad z nadmernej konzumáciI rafinovaného cukru môžu krvácať aj ďasná.

.

ahjaj

Sladkosti dávajú energiu. Takže ich treba len nahradiť hodnotnejšími Nesladiť cukrom, ale medom. Takže nejaké kaše a cereálie na raňajky s medom a škoricou sú v pohode. Inak miesto iných sladkostí musli tyčinky a celozrnné keksíky Beba. Zakaždým ponúknuť ovocím. Nakrájať jablko, pridať hrozno, sušené ovocie.
Čipsy úplne vynechať, celá rodina. Namiesto nich orechoviny, natur kešu oriešky, arašidy, orechy.
Ešte rozobrať na kocky kúsky horkej čokolády. Z horkej si tak veľa, ako z mliečnej nedá. Žiadne cukríky, ale keď chce, môže mať hrozienka, alebo nejaké sušené ovocie.
My aj mikuláša riešime jedinou čokoládou, všetko ostatné je ovocie.
Puding je zdravý, treba dopniť piškóty a mrazené ovocie.
A z ostatného jedla si dáva inštinktívne toľko, koľko potrebuje, netreba z toho robiť vedu.
inak možno kombinovať aj sladké s bielkovinami. Napr. do tvarohu primiešame lekvár alebo med a škoricu a podávame na celozrnnom chlebe s plátkom jablka, orechom a 4 bobuľkami hrozna.. K tomu kakaom alebo ražnú kávu sladenú medom.
Ovsenú alebo pohánkovú kašu možno sladiť aj banánom.

Martina PP

Meria niečo cez 140cm a váži okolo 30kg, neviem to presne. Je vysoká a štíhla, nedá sa povedať že by bola tučná. V jedáli sa stravuje ale aj tam toho zje len veľmi málo. Sušené ovocie nejedáva, len sladkosti a čipsy. Klasickou stravou mám na mysli to čo sa bežne jedáva - polievky, mäso, cestoviny, pečivo... Všetko toho jedáva len veľmi málo. Takmer nikdy nezje plný tanier jedla čo bežne varíme na obed. Zo všetkého si dá len veľmi málo a potom si hneď pýta sladkosti. Ako by bola znechutená z normálnej stravy. Trvá to prakticky od útleho detstva.

ahjaj

koľko váži a koľko meria?
Stravuje sa v školskej jedálni?
namiesto sladkostí ovocie, alebo aj sušené ovocie?

Tomas12345

Co myslíš pod pojmom "klasická strava ? Aké jedlá tvoja dcéra neje ? A kolko vela sladkostí za den zje ?