Nadmerná konzumácia sladkostí

Príspevok v téme: Nadmerná konzumácia sladkostí
Martina PP

Dobrý deň.

Mám problém s dcérkou. Má 8 rokov a od detstva pojedá veľké množstvo sladkostí. Pokazili sme ju tým že sme jej v útlom detstve dali ochutnať nejakú sladkosť a odvtedy prakticky väčšinu potravín odmieta. Jedáva len niektoré syry, ryby a jogurty, akúkoľvek klasickú stravu odmieta a jedáva z nej len veľmi málo a nedá si povedať. Čo s ňou mám robiť? Aké zdravotné problémy jej pri takomto stravovaní hrozia? Ďakujem všetkým za radu.

Martina, Poprad

ahjaj

myslím tomas, že ty si zas posadnutý tým, aby si videl podvyživenosť a anorexiu aj tam, kde nie je. Ako môže byť podvyživené decko s mierami priemerného 10 ročného dieťaťa? Do istej miery je Tvoj postoj chvályhodný, konečne iný, ako trend za každú cenu schudnúť a ako tlak okolia prispievať k vzniku anorexie. Ale nemyslím si, že by chudí ľudia mali pribrať, keď sú zdraví.
Nech je každý zdravý človek toľko, koľko chce. Obezita je choroba. Obézni ľudia nech jedia menej a viac športujú. Anorektici nech sa idú liečiť na psychiatriu.
Deťom nech dáva každý rodič podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, lebo každé dieťa je iné. Ak dieťa odmieta jedlo,nie je to dôvod nútiť ho do jedla, je to dôvod zobrať ho k lekárovi.

Tomas12345

ahjaj :

(za obezitou v dospelosti stojí nútenie do jedla v detstve. Také, keď rodič káže, že dieťa niečo musí zjesť. Doteraz sa pamätám, ako mi bolo hovorené: jedz už, skysne ti to v ústach. Pritom som niečo ako hlad absolútne necítila. )

Pokial dieta normálne jest odmieta, tak co akože myslíš že zo dna na den sa to dieta zacne stravovat normálne ? Nie, bude pokracovat vo svojich zlozvykov až dovtedy dokial rodič či odborník nezakročí.

(ak si na desiatu dá rohlík, nezje obed. )

No tak si dá ten rohlík na ranajky, cca o siedmej.

(Šopský šalát, alebo grécky šalát obsahujú syry, aj šunku - zdroj bielkovín
Cottage cheese je bohatým zdrojom bielkovín. )

( a maslo na chlebe tuk na zužitkovanie vitamínov.)

No tak to je teda ohromná kaloricka bomba, jedna porcia natierka masla ktorá obsahuje "až" 4,5 gramu tuku.

Pozeral som obrázky šopského i gréckeho šalátu ale žiadnu šunku som tam nenasiel. Co sa týka toho cottage syru je pravda že na bielkoviny je bohatý, avšak na energeticku hodnotu je chudobný. 1 krabička (150 gramov) cottage syru obsahuje okolo 600 KJ, pričom do toho šalátu sa dáva toho syra nech 50 g a teda cottage syr o energetickej hodnote 200 KJ, co predstavuje ale len okolo 2,66% energetickej hodnoty pre deti. Zvyšná zelenina v šaláte je takisto energeticke len málo výdatna. Nie nadarmo si šaláty dávaju ludia vtedy ak chcu schudnúť.

(Dieťa malo už mäso na obed. Nie je zdravé konzumovať priveľa mäsa.)

Tak za prvé nie každý den sa dáva v jedálni obed v ktorom je mäso, a za druhe jedálne na mäse velmi setria, a toho mäsa je skutocne casto krat velmi málo ( v prípade kockovaného mäsa často krát len 5 kociek ). Skús si aspon raz zájst do lekárne as uvidíš ako to v tých jedálniach zvykne chodiť.

(Mäso sa odporúča jesť iba 3-4 krát do týždňa a v škole ho majú deti každý deň.)

Nemajú každý den, neviem prečo máš tuto potrebu takéto dalsie zavadzajuce informacie sem dávat. Ked som chodil do školy na obedy, raz sme mali šulance, inokedy dukatove buchticky, potom zas rizoto . ( 3 stvorcekove mäsá nerátam ako normálny príjem mäsa), inokedy halušky, pizzu, a niekedy kura, potom zas zemlovku atd. Rozhodne mäso nebolo každý den, a ak už aj bolo tak poväčšine len velmi málo.

( To odporúčanie sa týka dospelých a nie detí vo vývine, to je ďalšia vec. To, že ty máš rád mäso sa netýka všetkých detí. Deti často to mäso nezjedia. )

Nič to vsak nemení na fakte že dôležité výzivne latky ktore mnohe su len v živocisnej strave potrebuju deti aj v detstve, respektíve obzvlášť v detstve ked sa vyvíjaju.

(Vopred navarená a zohrievaná strava obsahuje viac histamínu a je na zváženie u detí s alergiou na histamín, ale oni budú mať problém aj so šunkou. To sú tiež faktory na zváženie. )

Co má s touto témou histamín spolocneho ? Neriesime tu deti s alergiou na histamín.

Problém je ten že si z detstva vytvorila komplex z toho že ty rodicia nutili jedlo, a preto aktuálne konáš presne opačne ako konali tvoji rodicia a teda detom jedlo nenúkaš, a vidíš dostatocne jedlo aj tam kde nie je.

Tomas12345

dojciacamatka :

No tak ale porovnavat 3 mesacne dieta s 8 ročným je neporovnatelne. 3 mesacnemu dietatu sa v podstate ani nedá dohovárať lebo ty ani nerozumie čo mu hovoríš, nevníma ťa dôsledne. Takéto malé deti preto jedia instinktívne. To je normálne.

8 ročné dieta ale už má svoj ako taký rozum a preto príkazy a rady od rodičov už dokáže vnímať.

Akože ak tvoje deti jedia normálne, tak nech si jedia kolko len chcu. Zrejme dokážu rozoznat kolko jedla je pre nich skutocne potrebných. V prípade autorkinej dcéery je to ale naopak. Ona si asi ani zrejme neuvedomuje že je málo normálnej stravy, možno dokonca sa u nej už prejavili príznaky poruchy príjmu potravy, preto by sa toto dieťa malo kontrolovať a nariadiť mu kolko jedla má zjesť. Ak sa jedenie ponechá na dietati tak sa nič nezmení a stále bude na tom rovnako.

Tomas12345

ahjaj :

Pohybovať sa hýbem velmi málo. Kazdopadne u mna je ta svalova hmota velmi cudne rozložená. Lýtka a bicepsy mám i dva krát také ako má priemerny clovek ( a to bez cvičenia) zatial co stehna, predlaktia, brucho mám podpriemer. Nič to vsak nemení na fakte ze celkovo pôsobím chudo čo povedalo už aj okolie.

Ok, tvoje názory, ja som ty svoj názor už napísal a myslím že je zbytocne aby som to tu opakoval ešte raz.

dojciacamatka

tomas, mám 3 detičky.
"Dieta samo rozhodovat kolko zje nemôže, a obzvlášt v tomto prípade. Uz sa rodičia hádam poučili že ked dajú dietatu volný výber, tak dieta sa rozhodne vzdy pre sladkosti a z normálneho jedla zje len minimum."
Všetky 3 rozhodujú sami, koľko toho papkajú. Najmenšie má 3 mesiace, a keď už nechce mliečko, pustí mi bradavku a usmieva sa na mňa. Samostatné rozhodnutie 3 mesačného bábätka. Darmo by som ho núkala, že tam ešte mlieko je, keď si ono neprosí.
A z troch detí mi jedno pilo lepšie a viac a druhé menej, jedno priberalo viac a druhé menej. Prirodzeným spôsobom, a mlieka mám dosť.

ahjaj

za obezitou v dospelosti stojí nútenie do jedla v detstve. Také, keď rodič káže, že dieťa niečo musí zjesť. Doteraz sa pamätám, ako mi bolo hovorené: jedz už, skysne ti to v ústach. Pritom som niečo ako hlad absolútne necítila.
Takže moje deti majú absolútnu slobodu v tom, koľko si z jedla dajú. Majú naložené na tanier, ak chcú zjedia všetko, a pýtajú si dupľu, ak nie, nezjedia, rešpektujem to.
Tomas, kakao sa podáva k tomu chlebíku, ako súčasť a nie ako náhrada raňajok.
ak si na desiatu dá rohlík, nezje obed. Má 8 rokov, tak ho mávajú okolo 11,30-12,30. Po raňajkách s bielkovinami - tvaroh, mlieko- má človek vydržať 4 hodiny bez hladu.
Šopský šalát, alebo grécky šalát obsahujú syry, aj šunku - zdroj bielkovín a maslo na chlebe tuk na zužitkovanie vitamínov. Cottage cheese je bohatým zdrojom bielkovín.
Dieťa malo už mäso na obed. Nie je zdravé konzumovať priveľa mäsa. Navyše to vyžaduje od ženy, ktorá príde z práce unavená domov, venuje sa úlohám detí, upratovaniu, praniu, atď, aby sa venovala 1,5 hodiny vareniu. Tá žena nemá byť slúžka alebo otrokom detí, a čas si musí zadeliť tak, aby sa 2-3 krát týždenne mohla venovať tú 1,5-2 hodiny aj nejakému športu. Kvôli svojmu zdraviu, z ktorého ostatní členovia rodiny ťažia, kvôli relaxu. Ak strávi v práci 10,5 hodín, hodinu pri úlohách, a 40 minút pri večerných rituáloch, ako je rozprávka, umývanie, a pod. - tak sme pri 12, 5 hodinách a to si zatiaľ ani neoddýchla a je fyzicky unavená. Keď sa pridá 1,5 hodín na varenie je to 14 hodín. Nemyslím si, že by žena musela poobede variť. Záleží od rodiny. Ak počas dňa dostávajú jesť v závodnej jedálni, jedno teplé jedlo za deň majú. Takže ak variť, tak len kvôli spestreniu jedálnička: človek predsa nemôže jesť šunku a rôzne druhy syrov a praženicu stále, či varené vajíčko stále, tak sa rýchlo pripraví lečo, alebo prívarok, a z mrazničky doň putujú odložené kúsky pripraveného vareného mäsa alebo fašírky, resp. sa raz za čas za asistencie detí pripravujú špeciality. Mäso sa odporúča jesť iba 3-4 krát do týždňa a v škole ho majú deti každý deň. To odporúčanie sa týka dospelých a nie detí vo vývine, to je ďalšia vec. To, že ty máš rád mäso sa netýka všetkých detí. Deti často to mäso nezjedia.
Čítala som o štúdii, kde bábätkám vo veku 18 mesiacov dali k dispozícii na švédskom stole všeličo a sledovali ich 4 dni. Najprv si každé dávalo iba obľúbené jedlá, ale potom siahali aj po ostatných a že v priebehu necelých 2 dní mali zjedené živiny v ideálnom pomere a množstve.
Skús popísať koľkým činnostiam navyše sa po pracovnej dobe venuješ a koľko času, že sa ti tak ľahko z brucha rozdávajú rozumy. Vopred navarená a zohrievaná strava obsahuje viac histamínu a je na zváženie u detí s alergiou na histamín, ale oni budú mať problém aj so šunkou. To sú tiež faktory na zváženie.

ahjaj

tomas, ty by si mal pribrať možno do svalov. Zvykneš občas robiť aj fyzickú prácu, okrem pravidelného dvíhania a klesania hrudného koša pri dýchaní? Kedy si naposledy robil sed-ľahy alebo kliky? Koľko kilometrov za deň prejdeš? Veľa? A všetko na autíčku?
:-)
Dobre, žarty bokom. Vidno, že si ohľadne hmotnosti detí absolútne mimo, ako aj mnohých vecí života s nimi a ohľadne nich - vid obedy v škole. Martinina dcéra má rozmery aj vo výške aj vo váhe na úrovni priemerného 10 ročného dieťaťa. Takže priemerné 10 ročné dieťa má práve toľko a je chudé podľa teba. Normálna váha detí je zhruba 2 krát vek + 8 kíl do puberty. Takže 8 ročné dieťa má vážiť zhruba 24 kíl a výška má byť okolo 128-134 cm.
Vieš, dieťa je človek vo fáze vývoja totálne vo všetkom, vrátane ideálnej výšky a váhy. :-))

Tomas12345

ahjaj :

Ok, ak jej mama pracuje tak každopádne ak nie na obed tak aspon na večeru môže dohliadat na to kolko jej dcéra zje a v skole moze poprosit pani ucitelky nech dohliadnu na to aby jej dcéra zjedla vsetko co jej naložia.

Zo začiatku vsetko nezje, lebo jej zaludok je scvrknutý a nie je zvyknutý na normálne porcie. Preto musí navysovat normálne jedlo len postupne a nie zo dna na den. Na vsetko treba ísť postupne, pretože prudke zmeny zo dna na den nikdy nie su v poriadku (i ked niektorý členovia si budu aj tak presadzovať že sú).

Dieta samo rozhodovat kolko zje nemôže, a obzvlášt v tomto prípade. Uz sa rodičia hádam poučili že ked dajú dietatu volný výber, tak dieta sa rozhodne vzdy pre sladkosti a z normálneho jedla zje len minimum. Toto sa ale musí zmeniť, rodič by mal dietatu predložiť tanier s primeraným mnozstvom jedla ktoré by dieta malo dokázať zjest. Tá dávka jedla ktoré rodič dietatu predloží na začiatku bude menšia ako normálna porcia ale postupne sa bude táto porcia navysovat až na normálnu porciu.

(Raňajky: môžu byť sladké: celozrnný chlieb s maslom a medom, mlieko, alebo kakao, prípadne kúsky ovocia k chlebu
Desiata: ak nezje kúsok rohlíka so syrom a kúskom kalerábu, tak môže byť celozrnný keks, alebo študentská zmes, prípadne banán, alebo kúsok horkej čokolády )

Ten chleba s maslom vyzerá byt ok, ale dat si len na ranajky kakao, alebo na desiatu len kusok horkej cokolady to sú také ranajky fakt nič moc. Ja by som veru len s kakaom na ranajky a kúskom horkej cokolady alebo celozrnnym keksom najedený teda nebol.

(Obed: v škole )

ok

(Olovrant: ovocný jogurt, alebo tvarohová pochúťka, miláčik a pod. )

ok

(Večera: buď teplé jedlo, mäso a zelenina, alebo napr. cottage cheese s chlebom a paradajkami, alebo chlebík s maslom a šopským, či gréckym šalátom, nejaký prívarok a pod. )

to mäso so zeleninou vyzerá lepsie. Cottage cheese s chlebom, prívarok, grécky šalát to sú take hladne jedla, urcite nie pre dieta ktoré sa vyvíja, a väčšinu dna preskáče.

(V škole tie porcie jedla čo sú deti väčšinou ani nevládzu zjesť, a keď si pýtajú dupľu, zvyknú im dať. )

Ano pretože ty v škole daju viac prílohy, ale mäsa ty dajú vždy minimum, to si pamätam zo skolskych cias že toho mäsa nám dávali velmi málo. Takže tie obedy z hladiska mäsa žiadna výhra.

Tomas12345

ahjaj :

Existuje BMI aj pre deti i ked tam sa používajú inakšie hodnoty. Ano, urobil som v tomto chybu že som jej BMI porovnal s dospeláckym BMI. Kazdopadne tých 30 kilo má zrejme i s oblečením, bez oblečenia by mala o nejaké to kilo menej.

Pri detskom BMI to ukazuje už normálnejsie hodnoty, avšak aj napriek tomu si stojím za tým že jej váha v poriadku nie je. Jednak jej mama sama hovorí že je "štíhla" a teda je chudá. A navyse BMI nie je vždycky smerodajne. Tak napríklad ja mam 175 cm a váha 65 centimetra a podla BMI mam 21,2 čo je z hladiska BMI naprosto v norme. Avsak v skutocnosti na tom tak dobre ako podla BMI nie som. Mám dost chude brucho, predlaktia a stehna. Celkovo síce nie som podvýživený ale napriek tomu vyzerám dosť chudo a nezdravo a to i napriek tomu že mám udajne BMI 21,2. V tabulkach sa uvádza este ako norma hodnota BMI 18,6. Podla BMI by som teda mohol schudnut este 8 kíl a stále by som sa nachádzal nad 18,5. Avšak už teraz som dost chudý, (o čom hovorí už aj okolie) a nehovoriac ešte kebyže schudnem 8 kíl, to by som bol fakt už ako kosť a koža.

Niekedy je preto smerodatnejsie názor okolia než tabulky BMI.

Tomas12345

oxalis :

S tebou diskutovať o tomto dalej nemienim, lebo podobne ako pri diskusii o vysádzaní alkoholu ked nedokazes vysvetlit moje argumenty tak sa naschvál vyhovoríš a odídeš z diskusie. S takýmto diskutérom nemá zmysel viac diskutovať.