Nadmerná konzumácia sladkostí

Príspevok v téme: Nadmerná konzumácia sladkostí
Martina PP

Dobrý deň.

Mám problém s dcérkou. Má 8 rokov a od detstva pojedá veľké množstvo sladkostí. Pokazili sme ju tým že sme jej v útlom detstve dali ochutnať nejakú sladkosť a odvtedy prakticky väčšinu potravín odmieta. Jedáva len niektoré syry, ryby a jogurty, akúkoľvek klasickú stravu odmieta a jedáva z nej len veľmi málo a nedá si povedať. Čo s ňou mám robiť? Aké zdravotné problémy jej pri takomto stravovaní hrozia? Ďakujem všetkým za radu.

Martina, Poprad

Tomas12345

ahjaj :

Ja som ako malý bol tiež dost chudý, dokonca som si vyslužil prezyvku chudvola. Avšak v 13 rokoch som začal masívne naberať na svalovej hmote, pričom som od 11 rokoch hrával tenis a predtým hokej. Kazdopadne ten nárast svalovej hmoty bol v 13 rokoch extremny. Lýtka som mal objemovo a vypracovane ako Sagan, takisto bicepsy i niekolko krát večšie než mali ostatný, prsne svaly tiež neboli zle. No proste sám tomu nerozumiem ako to že som nabral tolko svalovej hmoty pričom ostatný čo sportovali rovnako intenzivne ako ja nenabrali tej svalovej hmoty ani z tretiny čo ja.

Kazdopadne však možno by jej šport mohol pomoct v nabrani svalovej hmoty a tým by sa jej postava celkovo objemovo zmohutnela.

ahjaj

Tomas, tu niekto písal, že koľko pije bábätko. Ja keď som porovnala, koľko pila ona, ako prvé bábätko, tak som si ju vážila pred aj po kojení. Zhruba pol deci mlieka 11 x denne, každých 1,5 -2 hodiny počas dňa a každé 2,5- 3 hodiny v noci. V porovnaní so synom vypila ona za deň 5,5 deci materského mlieka, syn vypil 7,5 deci. Tak samozrejme sa zo 7,5 deci viac priberá, ona pribrala zakaždým iba minimum, koľko musela, aby sa to nepovažovalo za nedostatočné či chorobné. A keď som si pozrela tabuľky, tak vždy to minimum, pritom do výšky rástla priemerne. Tak teraz má priemernú výšku na svoj vek, a váhu ešte v norme, ale v spodnej hranici. Dúfam, že sa mi pošťastí tento rok rovnako ako minulý, od 11 do 12 rokov pribrala za rok 5 kíl. Takže pri trochu šťastia by mohla mať na budúci rok o takomto čase aj 39-40 kíl. Aj keď zrejme narastie aj ďalších 6 centimetrov za rok. Pod 42-43 kíl menštruovať nezačne, takže viac priberať začne po prvej menštruácii, ktorá jej podľa týchto výpočtov vychádza na vek okolo 14 rokov, cca o 1,5 roka neskôr, ako priemernému dievčaťu v jej veku, ale stále ešte v norme.

Tomas12345

ahjaj :

No však ale ty si sama povedala že tvoja dcéra je málo, takže skús si tak vypočítať kolko KJ denne asi tak zje a porovnat to s dennou normou.

Pochopitelne že ked zjedla normálnu porciu jedla tak jej prišlo zle, pretože nie je zvyknutá na to jesť normálne, bol to pre telo šok. Kazdopadne nech skúša postupne jest viac a viac až na úroven normálnej porcii.

No možno sa skrýva problém v tom že jednoducho ona nezje normálnu porciu na jeden krát ale musí si to rozdelit na viacero dávok. Zaludok cloveka je totiž prisposobený zjest jedlo hned do 15 minut. Ak človek nezje jedlo hned ale je ho po kuskoch, možno potom žaludok nestravuje to jedlo tak ako by to mal strávit. Ja inak tiež jedávam jedlo postupne, pretože pred rokom a pol sa mi stala taká situácia kedy som nezvladol zjest jedlo za 15 minut a tak som si to jedlo rozdeloval na osminky a kazdu osminku jedol po 15 minut a jem tak aj v sucasnosti. Vsimol som si že odvtedy co takto jem tak mozem zjest hocijake kaloricke jedlo a nie a nie pribrat.

snivajme 123456

Hrozi jej do buducnosti cukrovka a to uz je dost vazny problem, aby od utleho detstva niekto na ulici takmer denno-denne odpadaval, plus si musel pichat inzulin a mat stale pri sebe nieco sladke, nevediet, ci sa blizi koma odpadnutie z prebytku inzulinu v tele alebo z jeho nedostatku. (hypoglykemia, hyperglykemia). Po nemocniciach aby si chodila kvoli decku a ked ti nepride zo skoly vcas domov, aby si obvolavala vsetky okolite nemocnice, v ktorej zase skoncilo, hladala ho... No nic prijemne veru. Plus nehovoriac o tom, ze umele sladidla väcsine inak zdravych a bez cukrovky ludi sposobuju intoleranciu, takze sanca na zjedenie niecoho sladkeho by v pripade takej sorbitovej intolerancie kombinovanej s cukrovkou bola minimalna??? Pravdaze sa aj kazia zuby zo sladkeho a opravy stoja majland, poistovne doplacaju iba zalostne minimum, ako vobec nieco. Spravne navyky ohladom zubnej hygieny aby nadobudla. Ked ma chut na sladke, namiesto sladkosti jej daj radsej kusok mandarinky - tam nie je ani nebezpecny sorbit, na ktory ma väcsina ludi intoleranciu - mnohi vsak o nej nevedia a zostava skryta, prejavuje sa bolestami hlavy a vracanim v taky den, kedy clovek jedol sorbitove ovocie - napriklad jablko, slivky, susene ovocie, broskyne a marhule, ale aj vela inych. Asi to bude dost tazke, aby sa dieta odnaucilo od toho zlozvyku ohladom jedenia mnozstva sladkosti, ale bude mu to treba rozumne vysvetlit. Porozpravat sa o cukrovke, o diabetickej nohe, o slepote, co vyplyvaju z cukrovky. Nie strasit dieta, ale formou rozhovoru typu ja ako dospely odovzdavam tebe ako dietatu vedomosti, som tvoj rodic, bojim sa o teba, mam ta rad, nechcem, aby si trpel... aj ja lubim sladkosti, ale ich nejem, lebo su nezdrave a bojim sa o seba... v tom zmysle aby sa niesol rozhovor. Aj skusit navarit zdrave riadne slane jedla, myslim nove jedla, vyskusat nove recepty, co by zabralo. Nieco by si mohlo dieta oblubit z novych veci. Mnohokrat nastava chyba na strane rodicov, ktoru mozno ani rodicia nepovazuju za chybu. Je to chyba tykajuca sa toho, ze clenovia rodiny si nesadaju k stolu spolocne, ale kazdy sa naje, kedy ma chut a kedy sa mu chce. Napriklad dieta je zaujate hrou a matka vtedy je, lebo je prave hladna. Ale matka je v kuchyni a dieta je v izbe, nevidi svoju mamu jest, otec este neprisiel z roboty. Potom dieta v zapale hry ani nevnima svoj vlastny hlad, ale ked vidi okolo seba sladkosti inokedy, v case, ked nie je hladne, tak si da sladkost. Keby tie sladkosti okolo seba nevidelo, nemyslelo by na ne. Treba sa snazit odstranit sladkosti z dosahu deti, nemat ich vylozene niekde na konferencnom stoliku v obyvacke, na malych stolikoch v detskej, a podobne. Je to jedna taktika typu zide z oci, zide z mysle. Moze do istej miery zafungovat. Pripadne na ten stolik polozit na malom tanieriku naozaj ten kusok mandarinky, aby bola osupana, rozobrata na mesiaciky a aby tam neboli zrnka. Najlepsie je, ked si rodina sada spolu k stolu. Otec, mama a dieta si sadnu k stolu a rodicia mozu dietatu povedat, ze oni su hladni a idu jest a ono ked nechce jest, tak nemusi, ale potesilo by ich, keby zostalo s nimi sediet pri stole, ze by sa chceli porozpravat. Tak mozu rodicia zacat jest, pritom sa vypytovat dietata nieco na rozpravky, na skolku a skolu, na veci, ktore ho bavia a jeden z rodicov moze naschval zacat hiiiiikat, ze wow, ake dobre si navarila, take dobre som nikdy v zivote nejedol, dobre, ze nasa mala nechce, zostane viac pre mna, no ale takeeeee dobreeeee jedlo, mnam!!! A spytat sa malej, ci naozaj nechce a ze ked chce, tak ma poslednu sancu, lebo ked to nechce, on to zje :) To by mohlo zabrat a dost casto aj zabera na take deti. Deti maju svoje oblubene jedla aj medzi slanymi. Ja som mala ako decko vela oblubenych jedal medzi slanymi. Napriklad vyprazany syr, vyprazany karfiol, francuzske zemiaky, tekvicovy privarok, vsetky polievky a deti velmi lubia aj fasirky a rezne, ale tie fasirky su asi vhodnejsie, lebo predsa bravcovy rezen je tazko pohryzt v takom veku, kedy dietatu chybaju zuby. Fasirka je jemnejsia, rozpadne sa aj sama v ustach, lahsie sa pohryzie, aj ked vypadavaju mliecne zuby a lahsie sa tym padom aj stravi, nezatazuje to traviaci system tak velmi. Taktiez karfiol uvarit, hodit na panvicu s vajickom, sol, korenie, hotovo. Podavat s chlebom. Alebo so zemiakmi. Tiez vyborne jedlo a nenarocne na rozklad v ustnej dutine aj pri problemoch so zubami. Mozno, ze kvoli vymene mliecneho chrupu za trvaly trpi vasa dcerka nejakymi bolestami, nechce hryzt tvrde rezne, tvrde veci, prijemnejsie su jej perniky sladke a cukriky a lizatka na cmulanie, ktore sa nehryzu. Treba skusat pripravovat stale nove a nove slane jedla mäksie, aby dieta nemalo problem to pohryzt. Zemiakove pyre je tiez celkom dobry pokrm v takomto veku. Treba vyskusat, ktore z jedal si dieta oblubi a to mu davat, tak pomaly vymenit tvrde jedla za mäkke (kvoli zubom) a sladke za slane. Pripadne z pomarancov a madnariniek stavu. Pozriet na obale, ci neobsahuje sorbit (E420), jablkovy koncentrat a z jablka nieco, aby dieta nevracalo.

ahjaj

má rada mäso, nemá rada vajíčko, rybu a hríby. Inak zje všetko.
Dala som jej vyšetriť parazity a prípadnú poruchu vstrebávania živín a alergiu. Všetky výsledky vrátane sono žalúdka a čriev sú ok. Hladina podkožného brušného tuku je spodná hranica normy, ale vraj aj spodná hranica normy je ešte norma.
má 12 rokov. Paradox je, že syn má 10, meria o 17 centimetrov menej a váži o 2 kilá viac. A kŕmim ich oboch rovnako, dobre syn zje aj vajíčko a rybu, ale miesto toho má dcérka mäso, alebo nejaký syr. Syr nejedáva na rozdiel od dcéry druhú večeru a zje naraz celý obed, dcéra zje polievku a druhé jedlo si pýta o dve hodiny neskôr.
Hovorila som, že som vyrastala tak, že mama dohliadala, koľko zjem a bolo to príšerné. Tak bolo tak, že bola malá u babky. Výsledok. Malá vracala. Nakoniec sa mama prispôsobila, že jej častejšie dá málo, lebo inak nemá šancu.

Tomas12345

ahjaj :

No tak kazdopadne máme dva rozdielne názory, avšak nebolo by na škodu si pripomenúť jednu vec a to je tá že poruchou prijmu potravy v naprostej väčšine prípadov trpia ženy. Uz si ani moc nepamätám kedy som počul o nejakom mužovi o ktorom sa vedelo ze trpí príznakmi anorexie, zatial co o zenach to je pocut velmi casto. Z tohto teda vyplýva že ak existuju na tému o stravovaní dva rozdielne názory (muža a ženy) je pravdepodobnejsie že tú pravdu má skôr ten muž než žena.

No tak mne sa zdá na 155 cm mať len 34 kíl neskutocne málo, kolko má vlastne rokov ? Mäso jedáva ? Zaujímalo by ma ako ste k tým parazitom vôbec došli. To lekár bežne dáva robiť vysetrenia na parazity u inak zdravých detí ? Ja som mal tiež podozrenie a stále mám podozrenie že mám dáke parazitys, pretože môžem zjest hocico a nie a nie pribrať ani len gram.

ahjaj

tomáš, neverím v reinkarnácie. Výnimkou bol doteraz môj ocko, ktorý musel byť v predchádzajúcom živote medvedík čistotný. Pred jedlom totiž zaručene dačo umýva, perie, proste čistí a ťažko ja ho zavolať ku stolu obedovať, kým to niečo nedočistil. :-)
Druhou výnimkou si zrejme Ty. V predchádzajúcom živote si musel byť hladujúce decko v Etiópii, ale možno to bol Jemen, alebo Somálsko. Každopádne si naším legálnym, bielym, multikulturálnym obohatením aj s Tvojími fóbiami z podvyživenosti. Myslím to v dobrom. :-))Chápem, že si dedične, či predchádzajúcoživotne a podobne zaťažený, ale v dnešnom svete u nás hrozí podvýživa iba starým ľuďom, ktorí nejedia z depresie, a anorektikom.
Moja dcéra má 155 cm a váži 34 kíl. Krvný obraz má v poriadku, parazity nemá, prístup k jedlu má zabezpečený, jesť jej chutí, aj keď toho veľa nezje. Od narodenia papkala málo, ale často. Podľa grafu je v spodnej hranici normy. Pritom je čulá, plná života a energie.

Tomas12345

ahjaj :

Nech si každý pozrie kolko energie a živín obsahuju jedla a na základe toho nech si vypočíta sám či mu potrebná energia a živiny chýbajú alebo nie.

Byt chudým je už len krok od podváhy, takže netreba zbytočne čakať dokial sa to zvrtne do podváhy ale treba zasiahnut ešte ked je čas.

Omen

Oxid siričitý, teda E220, patrí k najstarším konzervačným látkam.
U citlivých osôb spúšťa rôzne reakcie: podráždenosť, bolesť hlavy...
Čo je však nebezpečné, je to, že vyvoláva alergické reakcie a je veľmi nebezpečný pre astmatikov!

Martina PP

Ďakujem všetkým za odpovede.
Omen: prečo sa oxidu siričitému treba vyhnúť? Obaly na sušenom ovocí čítam a oxid siričitý som tam videla napísaný veľakrát.