Hrozi jej do buducnosti cukrovka a to uz je dost vazny problem, aby od utleho detstva niekto na ulici takmer denno-denne odpadaval, plus si musel pichat inzulin a mat stale pri sebe nieco sladke, nevediet, ci sa blizi koma odpadnutie z prebytku inzulinu v tele alebo z jeho nedostatku. (hypoglykemia, hyperglykemia). Po nemocniciach aby si chodila kvoli decku a ked ti nepride zo skoly vcas domov, aby si obvolavala vsetky okolite nemocnice, v ktorej zase skoncilo, hladala ho... No nic prijemne veru. Plus nehovoriac o tom, ze umele sladidla väcsine inak zdravych a bez cukrovky ludi sposobuju intoleranciu, takze sanca na zjedenie niecoho sladkeho by v pripade takej sorbitovej intolerancie kombinovanej s cukrovkou bola minimalna??? Pravdaze sa aj kazia zuby zo sladkeho a opravy stoja majland, poistovne doplacaju iba zalostne minimum, ako vobec nieco. Spravne navyky ohladom zubnej hygieny aby nadobudla. Ked ma chut na sladke, namiesto sladkosti jej daj radsej kusok mandarinky - tam nie je ani nebezpecny sorbit, na ktory ma väcsina ludi intoleranciu - mnohi vsak o nej nevedia a zostava skryta, prejavuje sa bolestami hlavy a vracanim v taky den, kedy clovek jedol sorbitove ovocie - napriklad jablko, slivky, susene ovocie, broskyne a marhule, ale aj vela inych. Asi to bude dost tazke, aby sa dieta odnaucilo od toho zlozvyku ohladom jedenia mnozstva sladkosti, ale bude mu to treba rozumne vysvetlit. Porozpravat sa o cukrovke, o diabetickej nohe, o slepote, co vyplyvaju z cukrovky. Nie strasit dieta, ale formou rozhovoru typu ja ako dospely odovzdavam tebe ako dietatu vedomosti, som tvoj rodic, bojim sa o teba, mam ta rad, nechcem, aby si trpel... aj ja lubim sladkosti, ale ich nejem, lebo su nezdrave a bojim sa o seba... v tom zmysle aby sa niesol rozhovor. Aj skusit navarit zdrave riadne slane jedla, myslim nove jedla, vyskusat nove recepty, co by zabralo. Nieco by si mohlo dieta oblubit z novych veci. Mnohokrat nastava chyba na strane rodicov, ktoru mozno ani rodicia nepovazuju za chybu. Je to chyba tykajuca sa toho, ze clenovia rodiny si nesadaju k stolu spolocne, ale kazdy sa naje, kedy ma chut a kedy sa mu chce. Napriklad dieta je zaujate hrou a matka vtedy je, lebo je prave hladna. Ale matka je v kuchyni a dieta je v izbe, nevidi svoju mamu jest, otec este neprisiel z roboty. Potom dieta v zapale hry ani nevnima svoj vlastny hlad, ale ked vidi okolo seba sladkosti inokedy, v case, ked nie je hladne, tak si da sladkost. Keby tie sladkosti okolo seba nevidelo, nemyslelo by na ne. Treba sa snazit odstranit sladkosti z dosahu deti, nemat ich vylozene niekde na konferencnom stoliku v obyvacke, na malych stolikoch v detskej, a podobne. Je to jedna taktika typu zide z oci, zide z mysle. Moze do istej miery zafungovat. Pripadne na ten stolik polozit na malom tanieriku naozaj ten kusok mandarinky, aby bola osupana, rozobrata na mesiaciky a aby tam neboli zrnka. Najlepsie je, ked si rodina sada spolu k stolu. Otec, mama a dieta si sadnu k stolu a rodicia mozu dietatu povedat, ze oni su hladni a idu jest a ono ked nechce jest, tak nemusi, ale potesilo by ich, keby zostalo s nimi sediet pri stole, ze by sa chceli porozpravat. Tak mozu rodicia zacat jest, pritom sa vypytovat dietata nieco na rozpravky, na skolku a skolu, na veci, ktore ho bavia a jeden z rodicov moze naschval zacat hiiiiikat, ze wow, ake dobre si navarila, take dobre som nikdy v zivote nejedol, dobre, ze nasa mala nechce, zostane viac pre mna, no ale takeeeee dobreeeee jedlo, mnam!!! A spytat sa malej, ci naozaj nechce a ze ked chce, tak ma poslednu sancu, lebo ked to nechce, on to zje :) To by mohlo zabrat a dost casto aj zabera na take deti. Deti maju svoje oblubene jedla aj medzi slanymi. Ja som mala ako decko vela oblubenych jedal medzi slanymi. Napriklad vyprazany syr, vyprazany karfiol, francuzske zemiaky, tekvicovy privarok, vsetky polievky a deti velmi lubia aj fasirky a rezne, ale tie fasirky su asi vhodnejsie, lebo predsa bravcovy rezen je tazko pohryzt v takom veku, kedy dietatu chybaju zuby. Fasirka je jemnejsia, rozpadne sa aj sama v ustach, lahsie sa pohryzie, aj ked vypadavaju mliecne zuby a lahsie sa tym padom aj stravi, nezatazuje to traviaci system tak velmi. Taktiez karfiol uvarit, hodit na panvicu s vajickom, sol, korenie, hotovo. Podavat s chlebom. Alebo so zemiakmi. Tiez vyborne jedlo a nenarocne na rozklad v ustnej dutine aj pri problemoch so zubami. Mozno, ze kvoli vymene mliecneho chrupu za trvaly trpi vasa dcerka nejakymi bolestami, nechce hryzt tvrde rezne, tvrde veci, prijemnejsie su jej perniky sladke a cukriky a lizatka na cmulanie, ktore sa nehryzu. Treba skusat pripravovat stale nove a nove slane jedla mäksie, aby dieta nemalo problem to pohryzt. Zemiakove pyre je tiez celkom dobry pokrm v takomto veku. Treba vyskusat, ktore z jedal si dieta oblubi a to mu davat, tak pomaly vymenit tvrde jedla za mäkke (kvoli zubom) a sladke za slane. Pripadne z pomarancov a madnariniek stavu. Pozriet na obale, ci neobsahuje sorbit (E420), jablkovy koncentrat a z jablka nieco, aby dieta nevracalo.