čo robiť s rodičmi? už som zúfalá

Príspevok v téme: čo robiť s rodičmi? už som zúfalá
Janka30

Ahojte ľudia prosím tu o radu. Po vysokej škole v BA som tu ostala žiť aj pracovať našla som si dobre platenú prácu a darí sa mi v odbore . Problémom sú však moji rodičia ktorý majú cez 50 rokov a obaja majú u nás doma na strednom Sk minimálne mzdy. Už dlhšiu dobu ich finančne podporujem zaplatila som im aj opravu auta. Mama ako keby nepočítala peniaze nakupuje ako bez rozumu a stále sa spolieha že všetko zaplatím ja a že im vždy pomôžem. Rodičia aj odmietajú hľadať lepšie platené práce popritom pred týmto miestom mali oveľa lepšie platené práce obaja. Čo robiť? Plánujem sa vydávať a mať rodinu chcela som mať našetrené nejaké peniaze ale stále len zachraňujem rodičov. Máte niekto skúsenosť čo robiť v takomto prípade? nechcem si znepriateliť rodičov ale chcem aj vlastný život. Budem veľmi vdačná za všetky rady

teo

A kde sa stratila pisatelka? ked zalozi temu mala by diskutovat, pokracovat a odpovedat na niektore polozene otazky.Mozno zalozila inu temu..... dalsom zufalstve,lebo toto na zufanie vzdelanej dobre zarabajucej zeny nie je. Ludia, ktori su zvyknuti zit v skromnosti a iste jej rodicia tak museli kvoli jej studiu, vacsinou tak ziju stale.To by ich musela tisícami dotovat aby bola mamka rozsafna.

ahjaj

thomas, nakupujeme cca 12 krát do mesiaca zakaždým v sume okolo 25 eúr.- to je chlieb, maslo, mlieko, šunka, syry, jogurty, paradajky, paprika, a pod. Okrem toho deti majú šeky na stravu tiež okolo 25 eúr každé. To je 350 eúr. Vajíčka, nejakú zeleninu, aj veľa ovocia mávame aj od rodičov, občas sa pritrafí aj nejaké kura - takže to vlastne usporíme. A sme 4 členná rodina, kde deti zato toľko nezjedia. A ako je známe, ak žijú spolu viacerí v prepočte na jedného vyjde strava lacnejšie, ako keď žije niekto sám. Takže by som navrhovala stravu na človeka naplánovať na 140-150 eúr, nech je v tom aj nejaká rezerva.

Tomas12345

ahjaj :

No a kolko teda minies na jedlo sama pre seba ? Spýtal som ta jednu otázku a ani na to si my nevedela odpovedat, namiesto toho sa to tu snažíš obkecať.

Nebývam len s mamou, ale i s otcom a brat studuje.

Nevarím, mi sa chodievame najesť zväčša do vývarovní. Obcas ale daco navaríme a preto zo skúsenosti viem, že sa dá navarit jedlo napríklad cez víkend ktoré vystačí i niekedy na celý týžden. Stačí mat len velký hrniec a pripraviť jedlo cez víkend.

ahjaj

tomas, ked clovek pracuje 8,5 hodiny + hodinu dochádza do práce a hodinu späť, to je 10,5 hodín, potom ísť pre deti, prebrať s nimi úlohy, alebo školu všeobecne, tak veru neostáva čas na varenie. som rada ak mám navarené 3 krát do týždňa. A to tam mám ešte pranie, je to iné, keď sú doma dvaja, ako ty s mamou, a iné sú ak sú deti, oni si zakaždým niekam sadnú a podľa pulóvrov viem, čo mali na obed. Večer im prečítať rozprávku, dohliadnúť, nech sa osprchujú a pomodliť sa s nimi, prichystať im oblečenie na druhý deň do školy a som rada, ak nezaspím skôr, než by som skontrolovala, či si umyli zuby. Fakt nezvládam dohliadať aj na to, aby toho bolo navarené vždy dosť a nikto nemusel ísť do reštaurácie, navyše mi situáciu sťažuje aj ich prieberčivosť, malá nezje rybu a vajíčko, manžel žiadne také mäso, ktoré má aj šťavu, a je diabetik, žiadnu zelenú fazuľku, brokolicu a šošovicu, ani hŕstkovú polievku, či hrachovú omáčku, ktorú majú zas deti a ja radi a je aj rýchlo hotová.
Takže som rada, ak nemusím variť. Ty varíš koľkokrát do týždňa? Či ty máš v tom ful service?

Tomas12345

ahjaj :

A ty minieš mesačne kolko na jedlo ? Samozrejme, pokial clovek chodí do restauracii a vývarovní tak mu tých 110 eur nevystačí. Ale pokial si jedlo varí doma tak mu tých 110 eur vystačí.

Tomas12345

wrf :

Pozeral som si tak byty a nasiel som i byt priamo v starom meste ( v ktorom su priemerne najdrahsie byty v Bratislave) za 450 eur a v tom su zahrnute uz i energie.

Navyse autorka písala že sa plánuje vydávat, takze z toho predpokladám že už má i nejakeho priatela. Ked si teda predelia s priatelom cenu nájmu na polovicku, tak to činí už len 225 eur na jedného.

Za jedlo môže zaplatiť tak okolo 110 eur, za dopravu cca 60 eur (ak má auto)

Ciže za základne potreby zaplatí 225 + 110 + 60 = 395 eur

Zostane jej preto ešte prebytok 605 eur. Z toho pár stoviek môže dať rodičom, a zvyšok si nechať do zálohy.

Tomas12345

ahjaj :

To že sa dcére zdá že rodicia mínajú veľa ešte neznamena že to musí byt pravda. Jej pohlad môže byť skreslujúci. Preto som napísal nech dotycna napíše výdavky rodičov nech to či rodičia rozhadzujú alebo nie posúdime my viacerí.

Tomas12345

wtf :

Autorka napísala že žije v Bratislave a má dobre platenú prácu takže prebytok má, pretože dobre platená práca v Bratislave je plat od 1000 eur a viac. To by musela byt dotycna velmi rozhadzovacna ( ovela viac nez rodicia) aby jej z týchto penazí neostal prebytok.

Napísal som autorke nech popíše výdavky rodičov, nech zistíme na čo jej rodicia mínajú a na základe toho posúdime či jej rodicia rozhadzujú alebo nie.