Ahojte ľudia prosím tu o radu. Po vysokej škole v BA som tu ostala žiť aj pracovať našla som si dobre platenú prácu a darí sa mi v odbore . Problémom sú však moji rodičia ktorý majú cez 50 rokov a obaja majú u nás doma na strednom Sk minimálne mzdy. Už dlhšiu dobu ich finančne podporujem zaplatila som im aj opravu auta. Mama ako keby nepočítala peniaze nakupuje ako bez rozumu a stále sa spolieha že všetko zaplatím ja a že im vždy pomôžem. Rodičia aj odmietajú hľadať lepšie platené práce popritom pred týmto miestom mali oveľa lepšie platené práce obaja. Čo robiť? Plánujem sa vydávať a mať rodinu chcela som mať našetrené nejaké peniaze ale stále len zachraňujem rodičov. Máte niekto skúsenosť čo robiť v takomto prípade? nechcem si znepriateliť rodičov ale chcem aj vlastný život. Budem veľmi vdačná za všetky rady
čo robiť s rodičmi? už som zúfalá
vieš, thomas, tu ona práveže písala, že jej matka nezmyselne peniaze rozhadzuje. Takže tu nie je o to, že by ich nechala o biede, ale že nevedia s peniazmi narábať. A keď si sadne s nimi a vysvetlí, že nech šetria, no neviem, či si dajú poradiť, ale o pokus to stojí, len vieš ono to býva tak, že práve rodičia sú zvyknutí rozdávať rozumy deťom a nie naopak.
Prosím vás ludia zatvorte už tomu tomášovi ústa to sa nedá čítať !
Vážená, mám 5 detí takisto malý príjem aj s manželkou. A bolo by nehorázne že by sme od detí čakal, že nás budú sponzorovať !!!!!!
Naša povinnosť bola deti do skončenie Vš doštudovať a starať sa o ne !!! Ty nie si na príčine , že si tu na Zemi !!!! Za to sú zodpovední rodičia !! Tak že keď nie sú v nejakej núdzi., zhorí dom, alebo auto, alebo sú chorí a nemajú príjem, že nemajú čo do úst, vtedy áno treba pomôcť ! Ale len pokiaľ sa situácia nezlepší.
Kto nezištne pomáha dobrovoľne tomu česť ! Ale zdravým 50- ročným rodičom ????
Máš mladý život, šetri si , lebo prídu horšie časy a keď,peniaze pomíňate na luxus, potom nebudete mať nič ! A kríza do dvoch rokov príde !
Zas by tu nesmel chybat svaty Tomas v kazdej teme o rodicoch. Urcite ma baba prebytok, ti kuruje na tu hlavu? Zneuzivacni, vyuzivacni rodicia, co budu cucat decko z penazi s podtienom emocionalneho vydierania, fuj, hnus!
pracovné miesto závisi nielen od vzdelania, ale aj od veku a pohlavia. Muzi to majú trochu lahsie.
Ahjaj, aka znalkyna ludi nad 50 :)
Ja som v kazdej praci vydrzal tak max 4 roky a potom ma nudila a nasiel som si dalsiu. Vyzeram o 10 rokov mladsie a vsade sa tak po polroku dostanem na veduci post, hoci sa o to nesnazim. Len viem makat, vzdelavam sa, mam plynulu angluctinu, som skuseny, zodpovedny, vsimavy, spolahlivy a viem organizovat veci, takze ak sa niekto stazuje, ze sa v 50 nevie zamestnat, tak to nie je kvoli veku...
len maličkosť. Nechci od rodičov, aby zmenili zamestnanie. 50 roční ľudia neradi menia čokoľvek, sú zrejme radi, že prácu vôbec majú...
To uz tak býva, ze niekomu poskytnes malú pomoc, on ziada stále väcsiu a väcsiu pomoc, ty dávas stále viac a viac a nakoniec ta to znicí. Síce vobec nemám takýto problém s rodicmi, ale mala som problémy podobného typu v zamestnaní, ibaze neslo o peniaze, ale o urobenie roboty za inú osobu, za jednu starú mrchu, skoncilo to dvoj az trojhodinovým nadcasom z mojej strany, ktorý som darovala firme zadarmo, do logicky vyústilo do mojej výpovede. Ale to je pravdaze o inom a iné porovnanie. Raz to treba STOPnút´- ale ze ako, to je uz na tebe. Lebo ty si svojich rodicov poznás najlepsie. Ci su urazlivi, ci su vybusni, ci sa vedia dlho hnevat, ci sa budu stazovat, vyplakavat u susedov... Podla toho treba zvolit taktiku, ako na nich. Co je tvojim cielom? Setrit si peniaze, nedavat rodicom, pripadne davat ovela menej ako v sucasnosti dávas. Takze pokial su inteligentni a pristupni rozumnej diskusii, vydiskutovat si veci na rovinu. Pokial su primitivni, ze by hrali divadielko, vyfnukavali pri tebe a aj u susedov, ohovarali by ta vselikde, keby si im prestala dávat... (pokusala sa rozumne diskutovat s nimi o tom), tak potom treba pouzit metódu výhovoriek. Nieco ako nemozes prist z Bratislavy k nim, lebo nemás na cestu, musís pockat do výplaty, po výplate povies, ze vám bolo treba robit nadcasy, ze ta poslali na sluzobnú cestu, nieco si vymysli. Klamat by sa sice nemalo, ale ked milosrdna loz splni svoj ucel, tak preco nie. Obmedzit návstevy aby bola samozrejmost. Alebo prides na navstevu len pred vyplatou. Musia sa vzchopit a zivit sa sami, neparazitovat na tebe dufajuc, ze im budes davat stale viac a viac. Do dochodku maju este daleko.
Ja mam 51 a hanbil by som sa od svojich deti zobrat co i len cent. Dnes 50 nie je ziadny vek. Nechapem, preco ti to robia. Mali by ta podporovat, nie vyuzivat. Prestan im davat peniaze, vymysli si, ze si stratila pracu, lebo im to inak nevysvetlis a ze mas inu taku, ze z vyplaty ledva prezijes sama. Budu sa musiet uskromnit a zvyknu si. Takto aj vztahy ostanu ok, ked to takto urobis.