Ahojte ľudia prosím tu o radu. Po vysokej škole v BA som tu ostala žiť aj pracovať našla som si dobre platenú prácu a darí sa mi v odbore . Problémom sú však moji rodičia ktorý majú cez 50 rokov a obaja majú u nás doma na strednom Sk minimálne mzdy. Už dlhšiu dobu ich finančne podporujem zaplatila som im aj opravu auta. Mama ako keby nepočítala peniaze nakupuje ako bez rozumu a stále sa spolieha že všetko zaplatím ja a že im vždy pomôžem. Rodičia aj odmietajú hľadať lepšie platené práce popritom pred týmto miestom mali oveľa lepšie platené práce obaja. Čo robiť? Plánujem sa vydávať a mať rodinu chcela som mať našetrené nejaké peniaze ale stále len zachraňujem rodičov. Máte niekto skúsenosť čo robiť v takomto prípade? nechcem si znepriateliť rodičov ale chcem aj vlastný život. Budem veľmi vdačná za všetky rady
čo robiť s rodičmi? už som zúfalá
Ahoj Janka. Skúšala si si sadnúť s rodičmi a porozprávať sa s nimi?
Povedať im, koľko ta stojí život v BA (od nájmu až po všetky výdavky, lebo nájom a celkovo život v BA je oveľa drahší nákladnej si než niekde na strednom sk) a povedať vašim, že sa chceš vydať mat vlastnu rodinu deti a potrebuješ myslieť aj na seba a svoju vlastnu budúcnosť zabezpečenie a ze takto im donekonečna pomáhať už ďalej nemôžeš, lebo to proste nezvládaš. Možno sa matka ofuci a bude vyčítať, ale nedaj sa. Obaja tvoji rodičia ešte pracujú a starajú sa už len sami o seba. Tak ty sa zas staraj o seba a svoju vlastnú budúcnosť. Nehovorím, že ich máš prestať navštevovať a pomáhať im. Ale to pomáhanie nemá byť také, že ťa vaši využívajú. Ak by mali nedoplatok za energie ok, pomôž im to uhradiť. Možno im spraviť väčšie nákupy na sviatky ako sú Vianoce veľká noc. Ale uvedom si, že vaši ešte stále pracujú a plus už ťa nepodporujú. Čiže s tebou výdavky nemajú a už si zarábajú hospodária len sami pre seba. Ty tiež nemáš nikde napísané že budeš stále nadpriemerne zarábať a mat sa vždy OK. Treba pamätať aj na horšie časy. Keď budeš na materskej tak ti bude každé euro dobre. Deti majú síce vyzivovaciu povinnosť. Ale nie v takomto prípade keď ešte obaja pracujú a sú v podstate zabezpečení samostatni, že pracujú a sú ešte ako tak zdraví. Plus im týmto urobíš aj službu že ich naučíš - hlavne matku, sa uskromniť. Véd majú 2 príjmy. Ty si sama. A ak sa aj prípadné urazia, určite sa časom uvedomia. Pripadne to vnúča raz napraví..
A ak je aspoň jeden rodič pragmatickejsi a rozumnejsi, porozprávaj sa najskôr s nim (predpokladám ze je to zrejme otec). Povedz ako sa veci majú a ze ty si im vždy rada pomohla, ale ze je to už nad tvoj rámec možnosti a ze ak sama raz chceš mať deti rodinu, takéto neustále pomáhanie im už musí skončiť. Ze to finančne nezvládas.. Inak odkiaľ vedia vaši koľko presne zarábaš? Nerob chybu a nechval sa im zbytočne. Ci už s odmenami benefitmi výškou platu ai. Potom jasne ze čakajú že sa s nimi budeš o všetko deliť a ze si sama, že ty ani toľko nepotrebuješ. Lenže ak si máš sporiť a sama si raz zabezpečiť na rodinu deti ai, musíš si začať sporiť. Lebo vaši časom budú na tom horšie ako teraz a potom je tvoja pomoc logická. Ale teraz keď ešte obaja pracujú a sú ešte aktívni zdraví obaja, je to skôr využívanie z ich strany..
Takže rozhovor s jedným a potom aj s oboma naraz a stát si za svojim. Nenadavat nevycitat. Ale pragmaticky im povedať svoje dôvody prečo si sa rozhodla ako si sa rozhodla a ubezpečiť ich o svojej láske. A pekne sa začať starať už hlavne len sama o seba a svoju buducnost