Presne v tomto duchu sme boli vychovávaní, že je to veľké zlo a práve preto vzťahy kolabujú a nedarí sa. Takže po vzoru čistých duší v našom vzťahu milovanie nebolo a ani nič čo by k tomu viedlo, farári sa tak na spovediach vyzvedali čo spolu robíme a to už máme bližšie k 40. Moc sme si toho vo vzťahu neužili, tešili sme sa, že si to po svadbe vynahradíme, ona vraj urobí čo len budem chcieť.
Prišla svadba ... a milovanie nebol niekoľko mesiacov, pretože tréma, máme už viac rokov a mne to celé zvädlo a zoslablo. Po pár mesiacov sa pomaly začalo dariť, manželka ihneď otehotnela, prišli nevoľnosti atď milovanie zas nebol. Prišiel pôrod, malé dieťa, veľmi veľa roboty, milovanie iba sporadicky. Dieťa má pomaly rok, začína to byť fajn, zrazu bum, manželka opäť tehotná, pretože akákoľvek ochrana je ťažký hriech. Náročné tehotenstvo, silné nevoľnosti, k tomu jedno malé dieťa, milovanie iba sporadicky až sa postupne vytratilo. Prišiel pôrod, dve malé deti z toho to najmenšie patrí medzi náročné deti, manželka sa bojí mať ďalšie deti, milovanie s ochranou je ťažký hriech a hlavne večer sme obidvaja vyšťavení, milovanie zmizlo. Rozmýšľam čo z toho manželstva vlastne mám, že sme si nič neužili a len žijeme život nalinajkovaný niekým iným, sami sme sa ochudobnili o to pekné a obohacujúce, miesto milovania si v samote uvoľním tlak, nežnosti pomaly, ale isto miznú.
Na jednej strane vidím šťastné páry, ktoré si všetko plánujú vrátane deti, navzájom milujú.Na druhej strane katolícke manželstvo, kde sa deti zásadne neplánujú, milovania je ako šafránu a to toto sa nesmie, strhaní rodičia, ktorí si navzájom odopierajú nežnosti aby nebol hriech. Pýtam sa, k čomu je to dobré, toto chce Boh?
Keď je milovanie hriech
Oklamaný, nie, Boh nechce, aby boli manželia strhaní a v strachu. Boh je láska a láska zle ani nerobí, ani nechce. Milovanie je odovzdanie sa v láske a radosti, nie v strachu. Nepýtaj sa na tieto veci niekoho (farára), kto to nezažil. Ako napísal Maroško-n, hriech je striedanie partnerov, užívanie si len tak s hocikým, ale pokiaľ s partnerom chce niekto zostať, milovanie nie je zakázané. Tá žiadostivosť to je to, že niekoho využijem a dovidenia, bez budúcnosti. To neplatí len pri sexe:) Tomáš 1234, o Márii máš informácie z učenia katolíckej cirkvi, ale pozri sa, čo hovorí božie slovo. Ježiš mal bratov a sestry.
cista laska - povolené metódy nefungujú, sú ženy, ktoré majú nepravidelnú ovuláciu, po pôrode má každá rozhodený cyklus, môžeš používať všetky tri metódy súčasne, viesť si zošity, sledovať bazálnu teplotu a neviem čo ešte, neustále sa stresovať, keď má žena náhodou chuť - hriech, práve vtedy by sa mala asi iba modliť.
Metódy sú nefunkčné a nimi budeš mať 6-7-10 detí a žiť v neustálom strese, v tele zničenom tehotenstvom a pôrodmi. Školiteľov sa spýtajte, koľko majú detí. Odpoveď bude buď 0, alebo 6+
Vieš sama vždy na 100% povedať kedy si mala ovuláciu, aj po pôrode, keď sa všetko zmenilo? Teoreticky krásna metóda, ktorá má základnú chybu - ovuláciu určuje odhadom a nie na 100%, pri ženách s nepravidelným cyklom nepoužiteľná, pri ostatných s vysokým rizikom otehotnenia.
Je to niečo podobné ako keď chcete stavať dom. Prídete na úrad a tam vám povedia, že dom musí mať minimálne 10 štandardných izieb, pozemok si zožeňte za svoje, dom si postavte sami a zaplaťte si ho sami. Na menší dom vám povolenie nedáme. Rozhodovať chce niekto iní a platiť a odrobiť to budete musieť vy.
Je mi luto tak bigotne veriaciach ako Oklamany, veris zial bludom o hriechu a si nestastny, ze si nemozes v posteli uzit. Ale poviem ti tajomstvo, som zena, nikdy som nebrala HAK, ani nepouzivame kondomy a nie som tehotna, mame jedno dieta, ktore sme chceli a staci nam. Vyuzivame metodu plodnych a neplodnych dni a sex mame kedykolvek chceme, uplna parada :) ale na to musi zena poznat svoje telo a pocas plodnych dni muz dat pozor :)
V desatoro sú len dva pripady , nezosmylniš, a nepožiadaš . Ďalej Ježiš hovorí , kto žiadostivo pozrie, už zcudzoloží, To nie je len tak jednoduché na vysvetlenie. Je to ako zabiť niekoho v sebaobrane, s úmyslom náhodou nechtiac, vo vojne, nevedomky zapríčiniť neikomu smrť atď.
Toľko odôvodnení je aj pri nezosmylniš a žiadostovo pozrie na ženu už,.... Treba sa pozrieť v akých suvislostiach to povedal.
V živote sa stretnete s množstvom žien dievčat, slečien, potom, človek má fantáziu a za to má ist do pekla? Za tú fantáziju ktorú mu dal Boh ?
Áno prebrať treba všetky alternatívy a potom sa vrátiť do reality. Tak ako vedec má tisíc riešení a z toho vyberie a nakreslí len tú najlepšiu alebo na čo má . A za to ho má Boh trestať ??
Tu je problém niekde inde. Čo je to žiadostivosť ? To by mali vedieť všetci čo chodili na náboženstvo !!! A potom podľa toho sa majú v živote zachovať. Vo svete aj v okolí je more žien, skoro všetky sa človeku páčia, to nie je hriech ,keď ich tak pekne Boh stvoril, kým su mladé. Na pekné stvorenie je aj pekný pohľad.
Aj Panna Mária počala s Ducha svätého a nebola vydatá !!! Bola slobodná, Jozef si ju musel vziať za ženu aj s dieťaťom !! Takže ak to nebol hriech tak ani milovanie pred nanželstvom neni hriech s vážnym úmyslom spoločného ,života, svadby.
Takže aj milovanie s úmyslom dlhodobého vzťahu, trebars manželstvo, nie je hriech. Ale s úmyslom užiť si vzrušenie je hriech.Aj striedanie partnerov je hriech.
A manželstvo je posvätný zväzok. A milovanie je povinnosťou obidvoch ak majú cit.; Ak nie tak nech idú od seba aby sa netrápili.
Milovanie není žiaden hriech je to presun energií. Energií lásky. Hriech sú iné veci.
fero3: Nezákazal vám milovanie? A prečo máte potom v Biblii tie ,,super pravidlá" typu ,,Každý, kto žiadostivo pozrie na ženu už s ňou scudzoložil vo vlastom srdci"
spamatajsa :
(Nerozumieš, že je najmudrejšie držať sa od každeho naboženstva daleko? Je ich kopa a každe tvrdi, že je to prave, ani jedno neposkytlo dokaz, že by bolo.)
Možno ťa to prekvapí, ale vieš o tom že krestanstvo má zo vsetkych nabozenstiev najviac preukázaných zázrakov ? Neviem o žiadnom in om náboženstve v ktorom by sa nejaký ten zázrak odohral. Prečo je tomu tak ?
Pre cistalaska: áno, uvedomujem si, že situácia v rodine nebola ok. Ale stalo sa to, tvoj božik to tak chcel (alebo aj za to si mozem sama?) a ovplyvnilo ma to akurat tak, ze uz v mojom živote tieto blbosti nebudu mat miesto. To nie je len vyčitka voči cirkvi a rodine, vieš, ja som sa na tento svet nepýtala a už vobec nie do takej rodiny a je mi luto stratenych rokov, kedy som sa venovala niečomu, čo neexistuje. Pozri, ja viem, ze su dobri a zli ludia, dobri a zli knazi. Nedávam všetkych do jedneho vreca, iba vravim, ze ak knazi spravia niečo zle, tak im všetko prejde a cirkev to zameta pod koberec.
Co sa týka mojej matky, tak tá žije neustalymi klebetami a stazovanim sa. Brat trochu začal podnikat s autami, mame velky dvor a hneva sa, ze tu ma z toho blato a vraj to tu nechce lebo ved "čo z toho mam ja." Uvedomila som si, ze tym mojim niekdajšim fanatizmom som sa len snazila dosiahnut, aby ma mala rada. Teraz však robim všetko naopak. Ona chodi do kostola akurat v nedelu a v sviatky. Ale susedu mame taku, čo chodi kazdy den a ku kazdemu sa sprava povyšenecky. Cize naozaj nezalezi na frekvencii navstevy kostola.
Pozri, podobne reci som mala aj ja kedysi. Lenze ty tu lasku od bozika nikdy nepocitis, max. si to budeš len nahovarat. Mozes citit niečo ako lasku k bliznemu ale to je všetko. Krestanstvo je otroctvo, sekta strachu. Ja sa teba pytam, cistalaska, kolko krestanov by ostalo v cirkvi, ak by sa zrazu zistilo, ze peklo neexistuje? Opytaj sa samej seba, či by nadalej dodržovali tie prikazy a zakazy? Ci by nadalej pravidelne navštevovali kostol? A ak vieš, že nie, myslis si, ze viera a posluchanie bozika zo strachu a NIE z lasky je spravna viera?
Ano, ja ju chapem, a viem, že viera je jej jedina nadej, preto jej ani nechcem nič vyvracat, nechcem ju okradnut o iluzie. Casto je aj tak chodenie do kostola len zvyk po rodičoch. Je to jej forma kultury, kedze na inu kulturu privelmi peniaze nema. Chapem, že si myslela, ze reaguje spravne na mna, ale musi si uvedomit, ze uz nie som male decko a nemoze mi rozkazovat, čo mozem so svojim telom robit, lebo je to moje telo a moj zivot. Ani jej bozik, ak je, nedrži nikoho na oprate a nenuti ho niečo robit či nerobit, čiže ona si zrejme mysli, ze je vacsia ako on, ked si to dovoluje.
Samozrejme, že by som bola ina a všetko by bolo ine, kebyže vyrastam v takej rodine ako vraviš. Ibaže tvoj bozik to chcel so mnou inak. Keby som sa narodila ortodoxnym židom, tak si chodim plieskat hlavu o mur narekov, hadzem odpadky všade naokolo, množim sa ako kralik, čitam mudre knihy, nikdy nepracujem, poberam cely zivot od statu socialne davky a všetkych nežidov mam za podludi. Vieš nedavno som bola v Jeruzaleme a videla to na vlastne oči. A velmi lutovala tych, čo sa narodia do toho zhubneho kultu, kde si myslia, ze oni su ti vyvoleni a že vsetci naokolo su proti nim. Taki ludia maju velmi malu šancu z toho vyjst aj keby chceli. Prečo to božik dovoli, že si moslim uprimne mysli že sa vykupi tym, ked sa odpali niekde v metre? Prečo bozik dovoli aby vyrastali v klamstvach a ako ich moze potom odsudit ked im to od raneho detstva tak huckali a vraveli, že je to spravne? Kto je potom na vine? Nerozumieš, že je najmudrejšie držať sa od každeho naboženstva daleko? Je ich kopa a každe tvrdi, že je to prave, ani jedno neposkytlo dokaz, že by bolo. Ja vidim len kopu oklamanych ludi žijucich v područi strachu a je mi ich luto, lebo vidim v nich moje staré ja.
K sexualite: cirkev by nemala nalinkovavat ludom za akych okolnosti mozu a nemozu mat sex. Ak je sex zly alebo hriechom, tak prečo ho božik stvoril? Mohol stvorit iny sposob predsa nie? Cize nie, sex nie je hriechom. Vyčitam matke akurat, ze vo mne vytvorila pocit, že by som sa mala hanbit za svoje telo a sexualitu. Dalej nerozumiem prečo až po svadbe, ked sa dvaja miluju. Potom nerozumiem prečo nie ochrana, ked si nemozu dvaja dovolit mat tucet deti? Alebo prečo rodit tucet deti do chudoby? Potom je jedine riešenie abstinencia a ani to sa nema, lebo manželia si nemaju odopierat, nie? Chapes, že nie je v tom zdravý rozum? O dieta sa treba vediet aj postarat, to nie je len tak. Tu na SVK su mladi zadlzeni len kupou bytu, nie to ešte robenim deti. Co znamena, že ak je človek socialne slabsi, nikdy by nemal mat sex?
Nepovažujem život za dar. Len za nutnú cestu s neistým koncom, žitie v sutazivej spoločnosti s neprajnymi sebeckymi lahostajnymi a často povyšeneckymi ludmi, ktori su každu chvilu pripraveni zapichnut ti do chrbta nož, maju ta radi, len ak niečo znamenaš alebo len ak maš prachy (takto sa nespravaju len svetski ludia, ale najma krestania) a snažia sa odhalit tvoje slabosti, aby si na nich mohli zvyšovat svoje ego či status využijuc každu priležitost na klebety a očierňovanie tvojej povesti a popritom sa niekto tam hore, ak je, sakramentsky zabava. Ver, že nie som jedina, mnoho deti je dnes nechcenych a nemilovanych rodičmi, lenže každy sa stara o seba a nie je prave cool hovorit o rodine v zlom. Je to ovela vacsie tabu kritizovat matku či otca (pretože ti dali život, o ktory si si nepytal a očakava sa, že za to ich musis naveky milovat aj keby ta dennodenne tyrali), či svoje detstvo, ako spomenut sex či svoje sex. tužby.
Neznašam, ako mi matka dohovara kvoli priatelovi, pritom ona si vyberala len na zaklade fyzickej pritazlivosti, hoci ona mala skvelych rodičov a dobreho otca, no vybrala si muža, čo sa k nej spraval vždy zle a popravde, neskor uz ani ten vzhlad ju nelakal. Ja som si vybrala nie krasavca, ale za to užasneho muža, ktory je velmi mily a pozorny, sprava sa ku mne dobre a nie je veriaci. A pri nom som zistila, ze nejakeho oddaneho katolika by som ani nechcela.
Anulacia manzelstva? Ano, bola by podla mna mozna, lenze opat by išlo len o očistenie maminho štita pred bozikom, ale to, že svojim detom s otcom zničila detstvo bozika nezaujima, A dobre vedela, ze otec je neveriaci, že ma opačne hodnoty. Takže u nej zavladlo niečo ine ako zdravy rozum.
Ok, možno ty si vyrastala v akurátnej rodine, že ta nenapadlo modlit sa za nich. Ale nech mi nik nenahovori, že v dobe internetu, medii, TV atd nikdy ziaden knaz nepočul o tom, ze by sa rodičia k detom spravali zle. Cirkev to dobre vie, že mnohe deti takto vyrastaju, podporuje ich narodenie a potom zamerne o tom mlči, lebo najdolezitejšie je porodit a odstrihnut tu pupočnu šnuru. A chapem ich, ved by šli proti sebe a museli by uznat že ich agenda proti ochrane pred nežiaducim tehotenstvom je nezmysel a neskutočne vela ludom zničila život. Agenda proti ochrane pred neziaducim tehotenstvom, strašenie peklom a adorovanie nenarodenych deti ubližovalo a ubližuje. To ti tu vravim ako nechcene dieta, ktore nechce deti a samo by šlo radšej na ten potrat akoby malo cely život niekomu davat najavo, ze je nechcene alebo nevediet sa onho postarat. A som ZA ochranu proti počatiu a ZA potrat ak sa matka nevie o dieťa postarat alebo ak by mu mala ublizovat cely zivot a je mi jedno kto ma tu nazve vrahynou či nevdacnou. Opakujem, na svet som sa nepytala a nechcela tu byt. Len tu byt musim.
Dakujem však za prispevok. No nesuhlasim s učenim cirkvi o sexe a nemyslim si, že ma zmysel sa zapodievať tym dopodrobna, ked ten zaklad čo zakazuje a prikazuje pozna každy. Som agnostik, a ak boh je, tak neverim, ze je dobry.
kto uz moze takto zit v dnesnej dobe to ozaj nepochopim.... antikoncepcia je tazky hriech ale ked ma niekto 10 deti v uplne zlych podmienkach a tie deti maju dokaslane cele detstvo a blby start do zivota to je cnost?? vysada?? ked autor temy nespadol odniekial tak uz neviem potom...