Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

má človek právo byť šťastný?

Príspevok v téme: má človek právo byť šťastný?
simiona

Filozofická otázka. Má človek vôbec právo byť šťastný?

Keď čítam tie hlášky z Biblie. "Keď budete trpieť na zemi, potom budete mať blaženy život v nebi."

Budhizmus? "Duša si vyberá do akého prostredia sa narodí. A vyberá si sama aj skúšky a ako a kde bude trpieť. Keď duša trpí, tak sa vlastne učí."

To ako fakt? To keby som si zariadila tento svoj život po svojom, aby som sa mala teraz dobre, už nepôjdem do neba alebo sa moja duša v ďalšom živote narodí ako najväčší smoliar? Keď nemienim trpieť, ale chcem si užívať život, byť šťastná, žiť ako chcem, tak som nedosiahnem osvietenie?

Kto toto vymyslel?

Potakrv

Je vidieť ,že naozaj máš záujem porozumieť životu a zamýšľaš sa nad vecami,ktoré nedali spávať veľa filozofom.Ak však chceš pochopiť písmo nemôžeš vytrhnúť kúsok a ešte aj odsudzovať boha z nespravedlivosti.Cirkev si nepleť z bohom! Vodu kážu a ....poznáš to.
Tvoja cesta je len tvoja nemôže ťa odradiť sused ani farár.A ako to je z bohatym co dal mešec zlata a chudák poslednú kôrku ti je predsa jasné kto dal viac a że je to metafora.
Zákon rezonancie funguje tak,že ak si ochotná vz
dať sa Toho čo ti je najmilšie syna,poslednej obživy bude ti dopriané väčšej hojnosti.To je zákon .Preto obetovali najkrajšie ťeľa alebo časť úrody aby mali aj ďalšie roky hojnosti.Samozrejme mi sa smejeme ked si myslíme ,že oni si myslia že boh si príde o obetné dary,ale v skutočnosti to bol rituál ktorý mal ukázať ich vôlu zriecť sa pozemskosti nelipnúť na ničom.Navyše ide len o postoj srdca či si ochotná to urobiť nie vždy to boh od teba vyžaduje ako v prípade otca a syna alebo keď mi v živote sa zmierime z nejakou nepríjemnosťou a vtedy sa pohnú lady k lepšiemu....

simiona

Napr. Zdá sa mi jednoduchšie žiť bez detí. Nie, že by som ich úplne nechcela, ale strašne sa bojím bolestí z pôrodu. Tých niekoľko hodín bolestí z pôrodu. Ja som príliš citlivá na bolesť. A ešte keď vravia, že ženy, čo majú úzku panvu, majú ťažký pôrod... Tak sa radšej vzdám mať deti. A budem mať jednoduchý život bez starostí, bez pôrodu, bez výdavkov navyše, bez výmeny plienok. Okrem toho, ani čo sa týka chlapov a vzťahov, som nemala šťastie, nervaci, alkoholici, suknickari a večne deti bez kúska zodpovednosti.

Alebo práca. Musí človek robiť kariéru a postupovať nahor? Keď je spokojný aj ako napr. remeselník, stolár, sklar? Hoci mu ostatní vravia, že má na viac? Prečo je pre ľudí taká potupa, ísť v kariére o rebríček nižšie? Mne by nevadilo ani upratovať mesto v rámci verejno prospešných prác. Ale viem, že by príbuzní na mňa pozerali cez prsty.

Kde presne v Biblii je to a to napísané neviem, ale niektoré príbehy sú teda vážne hardcore.

Príbeh o tom, ako mal otec obetovať svojho syna. Len preto, aby Bohovi dokázal, že má radšej Boha ako čokoľvek iné. Dopadlo to síce dobre, syn prežil, ale aj tak. Musel by sa stať vrahom, aby bol jeho Boh spokojný?

Alebo príbeh o tom, ako nejaký boháč venoval len kúsok svojho bohatstva a nejaká chudobná starenka jedinú mincu, čo mala a to bol jej celý majetok. A potom čo s ňou? Už mohla len zomrieť? Lebo z čoho by si kúpila niečo na jedenie alebo zaplatila nájom? Vari by sa o ňu cirkev do konca života postarala?

Faith Healer

Príspevky od tohto používateľa boli zablokované, na základe opakovaného porušovania pravidiel diskusie.

baradu

nie, neexistuje žiadne také právo.
ale to neznamená, že to nemôžeš skúsiť dosiahnuť. len si uvedom, že aj keď dnes je moderné tvrdiť, že môžeš dosiahnuť čo len chceš, ak si za tým ideš, nie je to pravda.
niektoré obmedzenia neprekonáš a musíš ich brať ako dané.
účelom života nie je byť šťastný.

Potakrv

Presne tak to je ako to napísala demi 123.Ludia nemusia vedieť a ani čítať a vedia žiť šťastne a mať sa fajn.Lenže ako ide život ďalej prekážky ,sklamania a problémi sa vždy vyskytnú .Veci sa dajú riešiť rôzne.Na choroby máme tabletky na vzťahy rozvody na neporozumenie agresiu nenávisť.Alebo sa človek začne zamýšľať a pýtať sam seba prečo? Bože prečo musím trpieť?
Aby si bol osvieťený lebo si žil bez poznania návodu! Ako keď si kúpiš nábytok doma ho pskladáš a návod si neprečítaš veď ty už všetko vieš.Alebo človek číta návod až keď sa mu nedarí.
Toto je to poznanie prostredníctvom utrpenia ,ktoré si vyberáme tečka

Potakrv

Mimochodom nemyslí sa tým keď budete trpieť ,ale Ak budete trpieť!
Čiže poznanie nieje podmienené utrpením ak je človek už uvedomelí.!Z toho vyplýva ,že môžeš byť šťastná aj boh chce aby si sa tešila zo života.Ale ak prídu aj dni súženia máš sa spoliehať na neho na jeho zaslúbenia a dodržiavať prikázania.
V dnešnej dobe už nedokáže klasická kresťanská náuka vysvetliť boží zámer.Kedysi náboženstvom strašili ,že ked nebudete dobrý pôjdete do pekla!
Ale boh ťa nechce trestať!Človek sa trestá sám svojimi činmi a rozhodnutiami.Ak by sme žili len jeden život tak sa všetko zdá byť nespravodlivéa zároveň podmienky pre jedného či druhého veľmi rozdielne,ale karma a reinkarnácia dáva nový pohľad na život a vysvetlenia.Samozrejme nebrať to povrchne čo nâm kto natára atď.Keď chceme niečo odsúdiť treba to najskôr dokonale poznať.

Potakrv

Šťastie je stav mysle.Ty sa rozhoduješ či budeš ,alebo nebudeš šťastná bez vplyvu vonkajšieho prostredia.
Keď je niekto nešťastný to je len preto ,že sa nevie zmieriť s tým čo mu život nadelil.
Ano sú životné situácie ,ktoré sú veľmi ťažké až sa môže zdať,že to nezvládneme ,ale ak čítaš že utrpenie ťa povznesie musíš to brať ako súčasť celku.Nie len prvu cast ze musís trpieť !Trpíme ,lebo sme si vybrali takúto cestu mi všetci ludstvo .Ten kto neprijme okolnosti trpí .Prijať okolnosti je zase ďalšia časť nato treba mať vieru a poznať boha.Je to veľmi na veľa vysvetlovania a ešte viacej chápania .