má človek právo byť šťastný?

Príspevok v téme: má človek právo byť šťastný?
simiona

Filozofická otázka. Má človek vôbec právo byť šťastný?

Keď čítam tie hlášky z Biblie. "Keď budete trpieť na zemi, potom budete mať blaženy život v nebi."

Budhizmus? "Duša si vyberá do akého prostredia sa narodí. A vyberá si sama aj skúšky a ako a kde bude trpieť. Keď duša trpí, tak sa vlastne učí."

To ako fakt? To keby som si zariadila tento svoj život po svojom, aby som sa mala teraz dobre, už nepôjdem do neba alebo sa moja duša v ďalšom živote narodí ako najväčší smoliar? Keď nemienim trpieť, ale chcem si užívať život, byť šťastná, žiť ako chcem, tak som nedosiahnem osvietenie?

Kto toto vymyslel?

uuleuskauu

To ja pravidelne trpim v d e b i l n y c h i n t r i g a n s k yc h kolektivoch, potom menim roboty. A co som sa naucila? Ze problem s i n t r i g a m i sa riesi vypovedou. Takze som sa nieco naucila. Ale radsej by som sa nic nenaucila a netrpela. Ako trpela a pritom sa ucila. Pravdaze pojdes do neba aj ked na zemi netrpis. Teda kto veri na nebo a peklo, tak do pekla sa chodi za zle skutky a vo vseobecnosti najväcsie tresty dostavaju obycajni bezni ludia za hriechy proti laske k bliznemu. Bohu zasvätene osoby aj proti laske k bohu (mnisky a farari). Takze ked sa budes slusne spravat k ludom a nebudes nikomu ublizovat a budes aj pomahat, nebudes tyrat ani zvierata, tak jasnacka, ze prides do neba. Aj bez toho, aby si trpela na zemi. Clovek nevyhladava prilezitost, aby trpel, ale hlada sposoby, aby sa utrpenia zbavil a zariadil si zivot podla seba. Ani farari netrpia, len si pekne vysportuju telo (podaktori) a potom si daju vytetovat na chrbat akesi necitatelne hieroglyfy, ktore aj tak nikoho nezaujimaju a fotku pekne vysportovanych chrbtovych svalov ukazuju kade tade po socialnych sietach do sveta. A tam nebolo cielom ukazat tetovanie, ale bolo cielom ukazovat vysportovane hole telo. A potom si clovek povie, ze ked sa nemodli knaz, preco by som sa mal ja. Je to pravda? Je. Ze sa farar namiesto modlenia xy hodin venuje bodybuildingu, cize nepracuje na zveladovani krasy svojej duse, ale len na zveladovani krasy svojho tela. Nic proti 20 minutam cvicenia denne a dvom hodinam modlenia denne: pre knaza. Ale proti zanedbavaniu modlenia breviara a proti traveniu viac casu sportovanim ako modlenim uz nieco hej. Prisnejsie bude pri poslednom sude posudzovany pastier ako ovecky. Kto zasvätil zivot bohu a kto nie: to je rozdiel. A clovek ma pravo byt stastny. A aj prist do neba po stastnom zivote na zemi. Neublizuj ludom a zvieratam, pomahaj, neslubuj ani ludom, ani bohu, co nemozes splnit a co si slubila, spln. A bude dobre.

Tomas12345

simiona :

Z tvojho príspevku to vyznelo tak ako keby si nemala rada konzumnu a mestsku spolocnost. Nerozmyslala si o bývaní niekde v prírode alebo dakde na dedine ?

Tomas12345

Z tvojho príspevku to tak vyznelo ako keby ty vadilo konzumná spoločnosť. Neuvažovala si o bývaní niekde v prírode alebo dakde na dedine ?

Sevrinka

Biblia-Stary zakon v podstate zachytava davnu historiu vyvoleného bozieho naroda. Od davnych vekov preto su v nej pribehy zo zivota.Je to kniha inspirovana Bohom, vsak zivot vzdy a zvlast v davnych vekoch bol kruty.Aj je.

obycejnymuz

simiona: určitě by tě nebavilo dělat všeobecně prospěšné práce a to už jen kvůli těm lidem, se kterými by ses tam setkávala, anebo by tě to inspirovalo? Někdy si člověk spíše namlouvá, že má navíc a opak je pravdou-to je můj případ. Naprosto zbytečně jsem se dřel s nějakou školou-maturita, stejně dělám dělníka a raději jsem se měl něčemu vyučit-nejsem studijní typ! A jestli člověk má právo být šťastný? Já si myslím, že má právo a jakousi osobní povinnost se naučit žít v ne moc šťastném světě a něco v něm dělat a možná i měnit. Já jsem tady pro své blízké!

Potakrv

Nemusíš sa vzdať !Lásky,peňazí ani ničoho .
To je nesprávna interpretácia.Ty len nemáš na tom lipnúť.Čiže prvé prikázanie........
Nebudem to rozoberať lebo by to znelo svåtuškársky a to ludí veľmi irituje.(zato môže cirkev)
Proste idalizovanie človeka ťahá k pozemskosti a preto sú zborené všetky ideály aby bol na prvom mieste boh.
Lipneš na peniazoch-bankrot ,ale aj chudobný človek môže lipnúť na peniazoch.
Miluješ niekoho človeka naj naj- buď ťa skla me
Zradí podvedie atď.to je liek pre tvoju dušu
Zakladáš si na svojej múdrosti egu osobnosti -
Budeš ponížená ,aby si odchádzala z tohto sveta očistena a neťahalo ťa ako magnet nič k zemi
Ale dá sa žiť samozrejme aj z láskou,porozumením,hojnosti byť štastná,ale k tomu sa treba dopracovať a keď sa k tomu dopracujeme zistíme,že potrebujeme len málo aby sme boli šťastný zatial sme liečený chorobamy,neverou,závistou ,ponižovaním atď

simiona

Ide aj o to, že často mám chuť žiť naozaj ako slobodný človek. Ísť kam a kedy chcem, zarobiť si len na jedlo a šaty.

Keby. Keby som nemusela platiť za nájom, za elektrinu, vodu, inkaso, telefón poplatky, poistné a ďalšie veci.

Cítim sa často ako väzeň. V práci úplne. Všade kamery a bonzaci. Môžem byť len na hale, v nejakej bude zloženej zo železa. Občas, keď sa mi podarí cez kúsok okna pozrieť von, len si povzdychnem. Viem, že o niekoľko hodín pôjdem preč, ale myslím si, to vážne tak túžim po slobode? A prečo? Donedávna som bola viac majetnicky založená. Teraz chcem hoci menej zarábať, ale mať viac slobody. Ani neviem, kedy nastal ten zlom.

simiona

To viem, že tou jednou mincou dala oveľa viac. Mňa však viac zaujíma/trápi to, ako mala žiť potom? To je síce pekné, dať takú veľkú obetu, ale treba myslieť aj na budúcnosť.

To už bol lepší príbeh o 7 tučných a 7 chudých kravach, teda o 7 úrodnych a 7 neúrodnych rokoch. Že máme myslieť aj na budúcnosť a zabezpečiť sa.

Piše sa aj, Tak, ako sa Boh postará o vtáctvo, tak sa postará aj o teba.

Inde sa hovorí, Pomôž si človeče aj Pán Boh ti pomôže.

Ja nie som až v takom štádiu, aby som sa dokázala vzdať toho, čo mám najradšej. Ale aj tak mi to bolo vzaté, cesty, ignoracia, rozchody, smrť. Ale kto som ja, že by som chcela súperiť s Bohom? On keď chce, vezme si to, všetko čo chce. Ako keď rodič vezme hračku 2-ročnému dieťaťu, dieťa nemá šancu.

Potakrv

Keď pochopíš čo som napísal nižšie si na dobrej ceste.Ak nie nič si z toho nerob ešte nedozrel čas toto nieje pre každého!