prepis auta,neskusenosti,strach

Príspevok v téme: prepis auta,neskusenosti,strach
cikiciki94

Dobry den

Mam na Vas otazku, nemam sajnu do coho idem a ci to so sebou nesie riziko alebo nejake nebezpecenstvo v buducnosti.
Mam priatela s ktorym som velmi kratko.To tu podstatne nie je ale na margo mojho "strachu" to tu spomeniem.
Chce mi darovat auto,prepisat na moje meno. Nic,ale nic za to nechce ani korunu. Ma to byt moj darcek na vianoce. Hrozi aj pri takom prepise nejake riziko? pisala som na nejake stranky zaoberajuce sa tym,ale vsetko je ako inak -spoplatnene. Nepoznam sa s priatelom tak dlho a bojim sa trochu...hoc nejde o kupu ,ale cisto darovanie vozidla.
Poviete mi na to Vas nazor ci pri darovani so sebou nesiem nejake riziko? co by ste robili Vy? mam si nieco overovat alebo?
DAKUJEM!!!

Jana Lukacova

cikiciki94:

síce riešite praktickú stránku prepisu a vlastníctva auta...to, čo ste však vo svojom príspevku uviedla "Mam priatela s ktorym som velmi kratko.To tu podstatne nie je" je z toho celého to najpodstatnejšie...

Prežívate strach, lebo darovanie auta je pre Vás forma záväzku a vzťah zatiaľ trvá krátko... Potrebujete prijať svoj strach (prežiť si ho) a ak Vám intuícia hovorí, že na darovanie auta je priskoro tak sa o tom úprimne porozprávať so svojim priateľom (aj keď to pre ego bude ťažké, lebo predstave vlastného auta je ťažké odolať) - bude to malá skúška vášho vzťahu. S veľkou pravdepodobnosťou týmto veľkorysým gestom si priateľ "lieči" svoje rany na duši (tj. ak by ich nemal, neponáhľal by sa s darovaním auta a viac pozornosti sústredil na prehlbovanie vzťahu medzi vami...)

cikiciki94

ahojky a on ti auto tiez daroval alebo aj prepisal na teba alebo vlastne ako?
kto bol vlastnik auta? lebo som velmi nepochopila,ale dakujem aj za takyto pripad :)

Ediakara

Ty kokos kde sa da najst taky frajer? Daj ho klonovat nech sa aj nam ostatnym ujde. Ja som odisla za frajerom do Nemecka, je to Cech co tu 6 rokov zije. Tu kde on zije je vidiek, ziadne velke mesto v okoli, tazko je najst si poriadnu pracu. Tak som zacala aspon roznasat noviny, po odpocitani benzinu nezarobim ani 800 v cistom. Pouzivam k tomu jeho auto. S cim ma on problem, napriek tomu ze ma uz donutil platit benzin nielen aj jemu, proste uz tankujem len ja hoci aj on jazdi. Napriek tomu ze zaraba cez 3000 v cistom. Jemu napriek tomu vadi ze to jeho auto pouzivam, furt omiela ze amortizacia a nech si kupim vlastne a nakoniec ma k tomu donutil. Kupujem si vlastne auto hoci nanho nemam a musi mi pozicat mama ktorej to budem nejaky cas splacat. Samozrejme nekupujem nove, ale ak nechcem uplny srot co sa hned pokazi tak aj to nieco stoji. A jemu musim platit polovicu vsetkeho, najomne, internet a ostatne. Ja mam pocit ze dnes su muzi cim dalej tym viac lakomsi, preto bud vdacna za takeho frajera.

cikiciki94

Matej

presne tak. Dakujem Ti za ludske zmyslanie. Viac sa tu ani nic viac nepytam lebo zo mna urobia zlatokopku a s frajera ktory denno denne maka ,pracuje s autami, navyse po otcovi ma dasie z neho urobia este vraha nejakeho. Clovek sa len chce uistit co a ako to funguje a uz same zlo...

nazov temy som len preto dala taky ze strach aby sa tu viac ludi chytilo a pomohlo mi, kedze som tu uz raz pisala a nereagoval nikto....

Aikido

Ešte keď stojí v garáži, je to ako-tak OK, lebo aspoň naňho neprší, nesneží, netreba sklo odmrazovať a podobné veci... keď parkuješ vonku, toto riešiš. Ale napr aj také palivo, napr s benzínom je dobré aspoň raz za dva týždne nechať naštartovať alebo prejsť krátku trasu, inak môže zdochnúť autobaterka a nová neni zrovna lacná. Diesel je ešte citlivejší. A PZP no neviem.. neviem, ako presne to funguje pri darovaní, ale to auto treba zahlásiť na polícii na tvoje meno a k tomu musíš mať PZP, aj keby ti potom má stáť v garáži..
Inak potom len STK emisná ako tu už bolo písané, ale to sa robí raz za pár rokov takže finančne ťa to nezruinuje

matejj759

Ja nechápem zvrátené rozmýšľanie niektorých diskutérov. Frajer jej chce darovať auto a vy za tým vidíte pomaly trestnú činnosť, že slečna je zlatokopka, exekúcie a neviem čo všetko. Veď preboha o nič nejde, je to len auto. Z právneho hľadiska je dôležité to, že slečna je ako nabyvatel vlastníckeho práva v dobrej viere v to, že auto nemá žiadne právne vady.

matejj759

Ahoj. V zásade musíš myslieť len na dve veci, a to poistenie a to, či máš platnú STK a EK. Poistenie sa ťa týka až v momente ako začneš s autom normálne jazdiť. Pokiaľ bude stáť v garáži, tak ho platiť nemusíš. Pozor si však daj na to, aby malo auto platnú STK a EK, a to bez ohľadu na to, či s ním jazdíš alebo nie.

cikiciki94

ano samozrejme chcem na nom jazdit ak si vodicak urobim. Ano je to aj mne cele take divne nie som zvyknuta na taketo dary.
Preto sa tak cudne pytam.Ja som ho ani nechcela,priatel chce aby som vedela soferovat a ja sama som nad vodicakom uvazovala ale nesurilo mi to nakolko nemam auto...a toto si proste zapamatal tuto vetu a ked m teraz tristvrte mesiaca stalo auto v garazi co s nim ma robit.
no a za ten cas ak ho nebudem vyuzovat co som povinna plaatit trrebars mesacne nejake naklady postenie ci co vlastne ak teda sa vam chce niekomu odpisat ...:)dakujem :)

Aikido

Mne sa to sice trochu nezda, ale moze to byt aj tym, ze darovat dnes nieco len tak, zo srdca je skoro nevidany jav. Asi som uz napachla tym cynizmom doby. Kazdopadne ak chces vediet ci je auto OK, skocte s nim do servisu a budes si naistom. Ale ine som chcela.
Ja by som ti len ako majitelka auta poradila, aby si sa zamyslela ci ho aj realne budes pouzivat. Lebo majitel auta ma aj povinnosti (uz tu boli spominane), a auto aj ked iba stoji, tak strada. Neprospieva mu to. Pisem z vlastnej skusenosti - tiez som kupila auto, vsak sa "rozjazdim", zial nejde to. Uz viem, ze auto nebudem dalej vyuzivat, mam problem ho predat a velmi som olutovala ze som ho vobec kupila. O tom, kolko som do neho vrazila penazi ani nepisem. Suma sumarum po roku mojho zivota s autom ma dost nemilo prekvapilo kolko je okolo toho povinnosti a penazi.