Dobrý deň,
som invalidný dôchodca diagnóza paranoidná schizofrénia a neviem ako ďalej. Uznali ma za plného dôchodcu, ale neviem to vôbec žiť. Pracovať nemôžem, lebo nájsť vhodnú prácu pre človeka, ktorý má sústredenosť na nulovej úrovni, bez kvalitnej motoriky, či veľmi slabej odolnosti stresu, či menšiemu strachu z davu ľudí je nemožné. Psychiater povedal, že prognóza je na prácu nepriaznivá. Momentálne paranoidný nie som, som v depresii. Aj keby som niečo našiel tak by som sa dlho tam nezdržal. Neviem, ako to mám žiť? Koníčky samozrejme mám, ale chýbajú mi dlhodobejšie vecí. Chodím na športové podujatia v meste (som držiteľom ZŤP tak všetko mám za symbolické korunky). Snažím sa venovať dennodenne šachu, aby som naštartoval mozog. Tiež praktizujem prechádzky, či chodím 2-3x do týždňa na plaváreň. Aj tak ma chytajú zle myšlienky a neviem, akým smerom sa uberať ďalej. Potreboval by som nejaké zaujímavé rady vďaka, ktorým by som sa mal posunúť ďalej. Za prípadné reakcie vopred ďakujem.
Život invalidného dôchodcu, žiadna vízia do budúcnosti
Miki, skus popisat svoj zdr.problem Damianovi na stranke Vedomec.com, klikni na liste konzultacie.
Jana Lukacova
"...a aká by bola pre Vás vízia nežiť život invalidného dôchodcu a vysporiadať sa so svojími problémami?"
Chcel by som si dokončiť v prvom rade vysokú školu, potom si nájsť prácu v odbore, ktorý som študoval. Časom mať priateľku, deti, vlastný byt. Popritom sa venovať svojim koníčkom hlavne šachu. Niektoré vecí potrebujú ešte čas hlavne, keby som ten stres a koncentráciu zvládal lepšie, hneď by sa s tým lepšie i pracovalo. Ako to zlepšiť tak neviem. Tá koncentrácia je taká strašná resp. povedal by som skôr, že neexistuje ako existuje a mám problém niečo si prečítať z knihy. Skúšal som sa už niečo i učiť, čo som študoval kedysi na VŠ, ale nešlo mi to vôbec. To, že by som si dokončil toho inžiniera som odložil. Zdravému sa to veľmi ťažko popisuje, lebo nezažil to. Nepochybujem, že by som mohol pracovať, ale otázne je, že na akej úrovni. Nerád by som sa opäť zničil a slúžil ako fackovací panák (zbieral vyhadzovy z dôvodu momentálnej neschopnosti), opäť nemocnica a tak... To tiež by človeka mohlo poznačiť.
Miki33:
...a aká by bola pre Vás vízia nežiť život invalidného dôchodcu a vysporiadať sa so svojími problémami?
Žiaľ psychológovia/psychiatri to, čo človek prežíva klasifikujú ako nejakú diagnózu – chorobu, ktorú sme dostali a sme voči nej viac-menej bezmocní. Skutočná príčina toho, čo nazývame psychické problémy však pritom ostáva nepovšimnutá a každý z nás má všetko potrebné na to, aby sme si s ňou dokázali poradiť sami (je to len schopnosť, ktorú v sebe potrebujeme rozvinúť).
Vďaka svojmu úsiliu ste prešiel kus cesty.. a môže to byť ďaleko lepšie.
Ak Váš stav nie je dôsledkom napr. infekcie, intoxikácie drogami alebo úrazu hlavy, cesta vpred si v prvom rade bude vyžadovať uvedomenie, že nie ste „invalid“ a netrpíte „chorobou“.
To, čím ste si v živote prešiel zanechalo stopy na Vašej duši (ktoré si nemusíte uvedomovať) a tie dávajú o sebe vedieť stavmi, ktoré ste prežíval a prežívate (a ktoré psychológovia/psychiatri škatuľkujú do rôznych diagnóz).
Riešenie je v tomto smere jednoduché a vyžaduje si „len“ disciplínu pracovať v sebe a čeliť svojim nepríjemným emóciám (tie sú skutočnou príčinou)...Šport, strava, doplnky stravy pomôžu človeku cítiť sa lepšie po fyzickej stránke, ale -samé o sebe- príčinu problémov neriešia. Rovnako tak ani lieky, tie len dopujú/tlmia človeka a ich (dlhodobé) užívanie sa môže prejaviť skutočným poškodením v organizme.
Ak sa rozhodnete prestať nasledovať údel stanovej diagnózy a invalidného dôchodcu, prevziať za svoj stav zodpovednosť a vložiť do svojho vyliečenia potrebné úsilie pokojne mi napíšte ak budete chcieť, budem rada nápomocná, aby ste sa postavil na vlastné nohy a s vnútorným pokojom, radosťou bez diagnózy kráčal životom...
Ahoj Trojan ďakujem ti veľmi pekne za rady. S dobrovoľníctvom je to ťažké. Uvažoval som o pomoci so psami, čo by ma mohlo baviť, ale v mojom meste nič také nie je. Bol som nemilo prekvapený, že to zrušili pred x-rokmi. Začal som tento týždeň chodiť do posilovne. Musím povedať, že zatiaľ ma to tam veľmi baví. Tam zájsť som sa chystal už viackrát, ale nevedel som čo s tou plavárňou. Napokon som sa rozhodol, že plaváreň raz za týždeň, posilovňa 3x. Rodičov mám skvelých, priateľka nie je žiadna, ale snáď časom bude.
Ahoj, Tomas 12345, aj tebe ďakujem, že si zaoberal mnou. Budem musieť nájsť zmysel života v koníčkoch a užívať si. Pre začiatok som si určil mimo domu bazén, posilovňu (3x za týždeň), športové podujatia (2-3x za týždeň), raz za týždeň hranie futbalu s kamarátmi. Na doma som sa rozhodol pre trénovanie šachu, cvičenie, čítanie zaujímavých kníh, či počúvanie dobrej hudby. Verím tomu, že ešte nejaký ten koníček pribudne. To by mi malo na začiatok stačiť.
Skús sa na začiatok venovať dobrovoľníctvu , je to super .....
Taktiež mnohé neurologické poruchy ktoré sa postupom času možno vyvinú , následkom užívania antipsychotík :
- porucha nervových vzruchov
- porucha neurotransmiterových dráh
A rôzne iné neurologické poruchy
Hlavne nech ťa rodičia milujú ako svojho syna , aj keď si hendikepovaný... A nech ťa nemajú len za bremeno , z ktorého nič nemajú a nech sa ťa nesnažia hecovať a zbaviť...
Dobrá a milujúca rodina je pre dušvne chorého človeka základ ..
A aj nejaká dobrá partnerka , ktorá by ťa milovala aj napriek tvojej chorobe ...
Inak ked berieš antipsychotiká , tak sa priprav na to že možno budeš mať chuť na sex častejšie ako inokedy, je to dokázané tým , že antipsychotiká :
-blokujú dopamín a serotonín
-znižujú hladinu týchto dôležitých hormónov v mozgu
A organizmus si prirodzene bude chcieť doplniť tieto látky v mozgu , skrz pôžitky , práve pri pôžitkoch sa tieto látky vyplavujú najprirodzenejšie :
- keď ješ niečo čo ti skvele chutí
- keď cítiš niečo to ti skvelé vonia
- a ked máš orgazmus , vtedy asi najviac
Takže sa nediv tomu ak budeš mať sexuálne nutkania , u schizofrenikov , ktorí berú antipsychotiká je to normálne ...
A budeš mať možno problémy so spánkom nepokojom nekľudom neobsednosťou a podobne ... to je tiež spôsobené nedostatkom serotonínu a dopamínu ...
V rámci vlastného záujmu a záujmu tvojich rodičov si skús niečo o tom nájsť na internete ...
Pokial dostávas plny invalidny dôchodok tak pracovať nemôžeš.
Co sa týka zmysla života nájdi si zmysel v koníčkoch, vo viere v lepší posmrtný život a vo veciach čo ta bavia. Tes sa napríkald z dobrého jedla, filmov, hudby, sportu, relaxu. Tes sa z toho že možno sa v našom živote dá získať posmrtný život, preto nech je tvojim cielom v zivote získanie posmrtneho zivota. To je myslím dostatocny ciel.
Nemusíš chodiť do práce takže sa môžeš naplno venovať svojim konickom a veciam co ty robia radost, využi toho.
-Vrelo odporúčam prestať jesť pečivo a prestať používať bielu múku , ani do zahusťovania omáčok ...
-Obmedziť mäso a začať viac zeleniny , hlavne surovej , zeleninové šťavy , mrkvová , kapustová , cviklová , zo surovej zeleniny ....
-RAW
-Superfoods...
Aspoň pol roka, určite uvidíš zlepšenie
A začni posilňovať alebo cvičiť , behať a podobne, kus do prírody
-Mal by si začať s otužovaním
-zdravo sa stravovať
-vyskúšaj nejaký komplexný proteín
-pi čierny čaj alebo zelený , nepi kávu
-a bolo by dobré aby si mal pravidelný zdravý spánok