Ahojte, pisem sem lebo uz som zufala. S manzelom sa nam nedari mat dietatko ale ani v jednom z nas nie je problem. Pokusame sa on uz druhy rok a stale nic. Manzel je radikalne proti umelemu oplodneniu a akymkolvek neprirodzenym zasahom alebo adopcii a ja by som sa tymto rieseniam taktiez najradsej vyhla. Rozhodli sme sa ze vyhladame zenu ktora by nam vynosila dietatko ktore by prirodzene s mojim muzom pocala. V zahranici je to bezna vec ale tu na slovensku sa to riesi tak ze do zeninho vajicka vpichnu muzovu spermiu a ona ho vynosi. Myslite si ze najdeme aj na sk zenu ktora by to spravila takou cestou ako chceme my? A ak vas zaujima ci neziarlim tak nie lebo je to jedine mozne riesenie ktore akceptujem aj ja a aj moj manzel a vo vsetkom mu verim. Ak o niekom takom viete kto by nam s tym pomohol napiste mi prosim sem. Dakujem a krasny zvysok dna
Nahradna matka
smolinkaa22 to je ale blbost, si zober ze sa chlap vyspi so zenou s tym ze on nehce deti. Ona otehotnie. Ze by v tomto pripade bola basa som este nepocul. A toto je ten isty pripad akurat ze to dieta nechce zena a nie muz. Nehovoriac o tom ze dokazat ze sa nejako dohodli je prakticky nemozne. Aj kebyze su nejake nahravky atd. Chlap moze stale tvrdit ze jej len hustil kaleraby aby sa s nou mohol vyspat co mi nepride az tak nerealne ani v tomto pripade.A pochybujem ze je na toto paragraf. Akoze fakt mi ukazte aky zakon sa na toto vztahuje.
co sa umeleho oplodnenia tyka tak tazko povedat ako sa to definuje ale ked to typek strekne to striekacky bez ihly a tu si zena strekne do seba tak nazvat to umele oplodnenie mi pride divne a nikto sa s nikym nemusi vyspat.
Emily opat - jedina hlupana ktora to cele ocividne nepochopila si ty :)
ov3cka ja viem že sú ľudia ktorí darujú spermie, lenže o tento prípad ak dobre čítaš sa nejedná, autorka píše že chce aby jej muž prirodzeným spôsobom oplodnil inú ženu, ktorá im dieťa vynosí a porodí. lebo nechcú umelé oplodnenie ani iné zásahy.. takže darcovstvo spermii vypadáva čo len z úvah.. a druhá vec je čo som ja pochopila to že spomenul niekto nižšie basu tak si nemyslím že to bolo v kontexte pohlavného styku s inou ženou ale preto, že ak by ich tá žena udala pretože si chce dieťa nechať hrozilo by im všeličo a možno aj väzenie..
ta otazka ohladne nelegalnosti bola lebo dole niekto pisal ze za to mozu ist do basy. a ja som veru este o tom nepocul ze by za vyspanie sa s niekym kto teda neni nepricetny a suhlasi a ma vek ze by sa za to islo do basy.
smolinkaa22 zase na to aby muz oplodnil zenu ho tam nemusi zasunut. Uz davnejsie som cital o takom chlapovi co takto daruje material. Ide do vedlajsej miestnosti a donesie zene material. Podla mna to ze sa chlap vyspi s inou je v tomto pripade asi najmenej divne
ov3cka ono nikto nevraví, že je nelegálne aby sa chlap vyspal s inou ako s manželkou, lenže už to samotné je príliš divné, že by s tým zakladateľka len tak súhlasila, jednak sa to vôbec nemusí podariť na 1. krát čo znamená , že by s ňou musel spávať možno aj celkom pravidelne, čo určite neposilní ich vzájomný vzťah, skôr ho môže aj rozbiť.. a pozabudli aj na pár skutočností, ktoré s tým neodmysliteľne súvisia.. pri ivf by vložili zakladateľke vajíčko priamo do maternice a mohla by si ho sama vynosiť aj porodiť a bolo by ich oboch.. takto keď sa jej muž vyspí s hocakou neznámou ženou len pre peniaze, je to proste neetické a môže to byť aj nebezpečné.. čo ak to bola nejaká čo mala priveľa partnerov a niečo sa prenesie potom na zakladateľku ? čo ak bude dieťa nedajbože choré ? aj vtedy ho budú chcieť alebo kto sa oň postará ? čo ak si ho bude chcieť nechať ? podľa zákona ako niekto podo mnou písal za matku je vždy považovaná žena ktorá príde do nemocnice porodiť, a ak by jej nevložili do maternice tvoje vajíčko, je to proste jej dieťa a tvojho muža.. a ty sa môžeš aj na hlavu postaviť a nič nezmôžeš.. ešte vás môže s kľudom zažalovať a budete sa po súdoch ťahať aj celé roky.. toto mi inak nejde do hlavy že nechcete ani za svet umelé oplodnenie pričom toto čo ste si vy vymysleli v hlave je omnoho kontroverznejšie než celé ivf ! to že to bude kvázy pre teba cudzie dieťa ti vôbec nevadí ? pochopila by som to kebyže je ten cirkus okolo ivf pre vás príliš drahý, lenže zas ak nemáte peniaze načo chcete dieťa ?! ešte by tu bola možnosť že ste silno veriaci a preto nechcete ivf, ale v tom prípade sa zas naskytá otázka : to , že tvoj manžel ťa kvôli dieťaťu podvedie, a možno mnohokrát ti vôbec nevadí tiež ? tak to je čo za viera ? :O ja nechápem.. akože aj v usa kde je táto problematika v niektorých štátoch povolená, sú prípady keď sa náhradná matka tak pripútala k dieťaťu, že si ho aj vybojovala, lebo súd uznal, že ako žena čo ho porodila má naň najväčšie právo.. ale často to trvá celé roky, v jednom prípade to bolo aj sfilmované a tam trvalo až nejak 8 rokov kým padlo definitívne rozhodnutie súdu a zatiaľ si ho pohadzovali jeden mesiac jedna matka, druhý druhá a chúďa dieťa bolo z toho úplne zmagorené že kto je vlastne jeho matka.. a nakoniec ho aj tak dostala tá náhradná.. zamysli sa, či by si chcela "svoje" dieťa niečomu takémuto vystaviť ?! lebo určite nieje ivf tak komplikovaná záležitosť a bolestivá ako toto.. nehovoriac o tom, že dieťa nieje vec , tovar ani zvieratko aby si si "požičiavala" telo jeho matky a dieťa si "kúpila".. dieťa je tá posledná vec na svete, ktorá by mala byť na predaj ! ja osobne som čoraz viac presvedčená, že toto je fake ako vyšitý len na rozprúdenie búrlivých diskusii, ale ak náhodou nie, tak ti chcem len toľko na záver povedať majka, že si ešte dvakrát rozmysli či je práve toto to pravé pre teba a tvoje manželstvo a či predsa sa ti viac neoplatí vraziť tie peniaze do umelého oplodnenia, aby si neskôr neľutovala.. a máš ešte aj ďalšiu možnosť.. splodiť dieťa s nejakým známym alebo kamarátom ty , pričom on sa o tom nikdy dozvedieť nemusí a vychovávať ho budete vy s tým, že svojho muža uvedieš ako otca.. navyše každé dieťa narodené v právoplatnom manželstve bude brané ako dieťa tvojho muža aj keď ním nieje.. takto narodené dieťa už bude navždy tvoje a nikto ti ho nemôže vziať.. porozmýšľaj či toto nebude pre všetkých lepšie.. ak sa trafíš do ovulácie môžeš ostať tehotná aj na prvýkrát.. záleží od toho, ako dobre poznáš svoje telo.. a vyhla by si sa aj vysvetľovaniu, ako zložito ste vlastne k tomu svojmu bábätku prišli.. aj odsudzovaniu zo strany okolia.. akože ivf mi príde nech sa nato dívam akokoľvek ako to naj riešenie, navyše ak tvoj manžel nesúhlasí s otočenou stranou mince a nechce ti dovoliť byť s iným kvôli egu, ale chce aj teba aj si užiť a mať decko s inou, a teba v podstate "obetovať" na oltári svojej sebeckosti, tak by som vážne porozmýšľala nad tým, či mi takýto človek vôbec stojí zato aby som s ním ďalej žila.. lebo toto nevyzerá na lásku ani náhodou.. ani nato, že ťa má naozaj rád.. inak bodlo by vedieť prečo vlastne nechcete to ivf a prečo ste tak hrozne striktní v tom.. ale pritom ako si sa odmlčala už moc neverím, že by sme sa ho dočkali.. poprípade mu daj prečítať diskusiu a porozprávajte sa o tom ešte raz.. želám vám aby ste sa rozhodli správne a čoskoro sa tešili z bábätka.. teda za predpokladu, že je to pravda a nie blud :)
Alebo preco sa nevyspi ona s inym chlapom? Aj ro ke riesenie :D
ja ako zeny si toto vobec neviem predstavit...vlastne ani neviem preco by to tak nejaka zena chcela urobit, dobrovolne isto nie...len tak povedat svojmu manzelovi aby si spravil dieta s inou...
IMHO ide o fake tému. Neverím, že by bola nejaká žena taká blbá, aby pristúpila na to, že jej muž zakáže umelé oplodnenie aj adopciu, a keď navrhne, že si urobí dieťa s inou, to by malo byť akože v poriadku. Všetko ostatné tu už bolo ináč povedané, okrem toho, že 1,5 roka neúspešného pokúšania sa o dieťa sa nepovažuje za dostatočne dlhý čas pre invazívne riešenia. Za 1,5 roka proste nemôže byť nikto taký zúfalý, aby vymýšľal takéto hovadiny. Štandard pomýšľania na iné možnosti je od dvoch rokov dlhšie, v praxi ide o 5 a viac rokov, nezriedka sa ľuďom podarilo splodiť dieťa po 8 - 10 rokov od prvého pokusu.
V prípade, že nejde o fake tému a dvaja takíto blbci by boli skutoční, tak si so svojimi morálnymi zásadami žiadne dieťa nezaslúžia.
tiez sa mi zda ze zakladatelka ani nechape ten rozdiel. Nahradna matka je matka ktora vynosi dieta inej biologickej matky. Teda sa tu jedna o umele oplodnenie. To co ona ale navrhuje je ze si jej manzel urobi dieta s inou a potom si ho adoptuju. Jasne ze materske pudy tu budu silne a matka si to s nemalou pravdepodobnostou moze nechat a zalovat otca na vyzivne.
Kazdopadne by som fakt chcel vidiet toho chlapa ako by sa tvaril kebyze ona navrhne ovela prirodzenejsie riesenie a to ze ju pretiahne cudzi chlap a manzela uvedie ako otca do rodneho listu. Ono by o tom okolie nevedelo ze to neni standardny model aj ked by bolo fer povedat rodicom manzela aby vedeli ze sa nejedna o ich biologickeho vnuka/vnucku. Takychto deti uz beha po svete dost vela. Tusim na to bola studia ze 3% otcov vychovava cudzie deti a nevie o tom.
Popripade aby to bolo fer tak si to mozu dat na striedacku. On skusi raz s nejakou a ona zase o dva tyzdne po vyluceni tehotenstva to skusi s nejakym chlapom. Ak by im nevadili dve deti tak mozu skusat aj naraz :).