Vzdelanie vs chytrosť

Príspevok v téme: Vzdelanie vs chytrosť
SnowWhite

Začala som premýšľať o tom, čo je užitočnejšie. Vzdelanie alebo chytrosť.
Keď je niekto vzdelaný, neznamená, že je chytrý. A takisto nevzdelaný človek, človek, ktorý nedokončil školu (hociakú) môže byť chytrý.
Chytrý, nevzdelaný človek, si niekedy dokáže zarobiť viac, ako vzdelaný.

Môj názor: Nemusíme každého nevzdelanca, považovať za hlúpeho. Niekoho proste škola nebaví a nechce v nej zbytočne strácať čas, keď sú aj iné spôsoby, ako prísť k peniazom.
Chytrí ľudia, si vždy nájdu cestu.
To je tá ľudská nátura. Ponižovať každého, kto sa vymyká "normálnosti".

Mrauka

Chytry clovek sa bude vzdelavat.
V skole sa uci z knih a nic mu nebrani citat aj vo volnom case, ake knihy chce. Chytrost skor znamena, ze dokaze vyuzit svoje vedomosti a sance, ktore sa mu naskytnu. Chytry clovek vie, ze potrebuje aj vzdelanie, cestovat, spoznavat, citat, rozvijat sa.

ped

Chytrosť áno, ale vychytralosť sa mi nepáči. Stačí, že povieš nejaké slovo, ktoré súvisí s nejakou skupinou a už je zle a už je zle. Povieš trebárs nepijem a už si abstinujúci alkoholik. Čo sú toto za nezmysly, za prekrúcanie? Povieš niečo o gayoch a už si gay? Stačí jedno slovo na vytvorenie si objektívneho názoru? Niektoré veci nemožno pojať pojmami. Ktoré asi?

ped

Going, quo vadis? Ale čo sú tie prírodné zákony? Čo si pod tým predstavuješ? Vieš, ja ti vyveštím na počkanie, tak či onak dopadneme zle, je to len otázka času. Pravdepodobne naša inteligencia nás k tomu dovedie. Nepochybujem ani na sekundu, že to takto dopadne.

SlecnaDokonala

Za mňa chytrosť.

Škola je na prd. Študuješ ju len preto, aby si mal papier, bez ktorého je takmer nemožné násť si prácu. A to je nespravodlivé, pretože v mnohých prípadoch, tie vedomosti zo školy v živote nevyužiješ. Zbytočná strata rokov.
Užitočnejšie by bolo do školy nechodiť a učiť sa čítaním kníh.
Keby sme porovnali človeka, ktorý sa vzdelával len v škole s človekom, ktorý sa vzdelával doma, čítaním kníh, určite by bol múdrejší ten, ktorý sa vzdelával doma.

GOING

Čo sa má stať sa stane. A čo je dané tiež. Môžte robiť čokoľvek,
ono si to cestu nájde aj inú formu. Len sa treba vedieť pozerať.
Môžte aplikovať napr. ako odpor proti prírodným zákonom
aj chytrosť a uvidíte ako dopadnete.

A.Ž.
Lek. Ing., parapsychológ,
psychotronik, hypnoterapeut

ped

Myslenie bolí a je jednoduchšie pre mnohých prijať stereotypné myslenie, ako sa sám nad niečim zamyslieť. V škole je to o memorovaní, aspoň tak som to mal ja, ale myslenie to isto nijako nerozvíjalo. Čo z toho, že ma človek v hlave tri encyklopédie, keď mu to nemyslí?!

Lumik

podla mna vo vseobecnosti je dolezitejsia chytrost, ale cim kulturnejsie prostredie, tym vyznamnejsia asi bude uroven vzdelania. Z hladiska populacie su asi oba druhy dolezite, len podla toho kde sa pohybuju lepsie prosperuju jedni alebo druhi, v globale je asi ideal ked sa doplnuju, v zlozeni, sef. chytrak riadi skupinu vzdelancov.

Jjuko

Som za chytrosť. Nemusí mať človek školu, aby bol múdry. Ak číta knihy, môže byť múdrejí, než tí, ktorí dokončili aj vysoké školy.

Kontr0lor

Určite chytrosť. Problém je že okrem chytrosti potrebuje aj dobrú psychiku, cieľavedomosť, sebavedomie. Bez toho a bez vzdelania sa nikam nedostane. Chytrí ľudia dokážu veľké veci ale je to ťažšie. Naopak vzdelaný človek stavia na vzdelaní, buduje karieru a posuva sa v nej. Ale to som napísal úplne všeobecne a je to o dosť zložitejší a obšírnejší problém.