Som sama, kto nadobuda pocit, ze byt skromny je v dnesnej dobe povazovane za divne? Akonahle niekomu poviem, ze mi staci mala chalupka v prirode a nemusim mat dovolenku pri mori a na horach kazdy rok, pozeraju na mna ako na blazna. Taktiez mi staci 8 hodin pracovneho casu a uz na mna pozeraju, pytaju sa, ci mi potom vyjde auto, dovolenka, atd. To je dnes povinnost mat auto a chodit na dovolenky? Mne napriklad staci bicykel a autobus. Alebo len ja mam okolo seba takych ludi, ci je to uz vsade? Ako keby sa dnes cenili len ludia, ktori dru v robote, aby mali co najviac penazi, ktore potom budu minat na rozne zabavky. Odvsadial sa vali tlak, treba na sebe stale pracovat, skoly, skolenia, kurzy, kolko krat zbytocne, lebo stary system fungoval super a novy sa stale kazi, treba byt komunikativny, extrovert, ovladat tolko a tolko jazykov, deti v skole odmalicka naroky neskutocne. To sa dnes uz ozaj skromnost, pokora nenosi? Keby som niekomu este povedala, ze chcem chovat ovce, asi by si myslel, ze mi nacisto preskocilo. Akosi mam pocit, ze tato doba speje do zahuby.
Skromnost sa dnes povazuje za podivnost?
Skromnosť je cnosť o tom niet pochýb.Ale aká je hranica?Všetko je relatívne.Čo ak žiť v malom domčeku a mať od všetkých pokoj je vlastne nejväčší prepych.
Ano bavili sme sa o tom že nevlastniť alebo skôr vlastniť vymoženosti dnešnej doby je také či onaké.Asi sa zhodneme skôr na tom že mať aj aj čiže domček + pokoj a výdobytky dnesn doby elekto,autá atď)nemá každý.Je to tak že človek bol stvorený aby čerpal energiu nie len z jedla ale aj z prírody z energie vzťahov z boha vesmíru atď.Keď sa človeku nedostáva prirodzeného nabitia nabíja sa materiálnom.....Ale veci ktoré vytvorí človek sú síce prospesné na uľahčenie alebo zábavu ,ale zároveň nás tešia len chvíľočku.maju malo energie navyše je umelá preto ludia ktorý nevedia čerpať energiu čistú musia si stále kupovať umelú navyše drahú a stávajú sa otrokmi spoločnosti.
mám až zimomriavky z toľkej pravdy :(
Aj mŕtva ryba vie plávať dolu prúdom aj pokazené hodiny ukazujú dva krát denne správny čas svetlo môže svietiť len v tme.Môže to pripadať klišé,ale je ľahšie byť dobrým medzi dobrými a byť dobrým k tým čo sú dobrý k nám.Preto sú hodené ovce mrdzi vlkov.Ano su aj vlci v ovčom rúchu!Treba im stupiť na otlak či sa ozve beé len tak zistíme či to bola ovca alebo vlk.
Anett, presne :) Vystihla si to. Mnoho ludi si spaja skromnost automaticky s peniazmi, s tym, ze skromny clovek ich nechce a chce zit zo vzduchu. Tak to samozrejme nie je. Peniaze su, boli a aj budu sucastou nasho zivota. Ale o tom tato tema nie je. Tema je o tom, ze clovek, ktory normalne zaraba, chodi do roboty, tuzi po veciach, ktore v dnesnej dobe nemaju az taku hodnotu u mnohych ludi a tak naraza na nepochopenie. Je povazovany za podivina, lebo namiesto drahej dovolenky, by radsej chcel stado oveciek :) Su to len rozdielne priority a tuzby v zivote. Nevedno preco mnohi za skomnostou automaticky vidia "zit bez penazi", chodit ako vandrak v spinavom obleceni a odtrhat si do ust :)
Je to smutné :( Ľudia sú asi takí už od prírody... všimni si ako sa ľudia správajú k tým, čo sú dobrí milí, skromní a vždy radi pomôžu - každý ich len využije a za chrbtom si z nich robí srandu. A všimni si ako sa ľudia správajú k hajzlom a namysleným ľuďom, ktorí si idú za úspechom nech to stojí čo to stojí - takí sú uznávaní a zarábajú najviac peňazí..
A to isté aj vo vzťahoch. Videli ste niekedy ženu, ktorá by úprimne milovala chlapa, ktorý jej splní každé prianie a obetuje sa pre ňu? Nie. Ale videli ste smrada, ktorý myslí len sám na seba a ostatných len využíva? Takých priam zbožňujú...
Proste tento svet postavený úplne hore nohami, to čo by mali byť uznávané je považované za zlé a naopak...
keď problém je ten, že dnes ľudia za skromnosťou vidia úplne niečo iné
Keita ak robíš čokoľvek iné ako druhý nechcúťa pochopiť.Lebo niesi ovca viď.príbeh nižšie.
Jeden skromný rybár ležal na svojom člnku a oddychoval.Okolo išla veľká loď a počuje ako na neho ktosi kričí hej čo tu z tou malou loďkou zavadziaš a čo vlastne ......ja som rybár ulovil a zjedol som si rybku a tak si tu oddychujem.
Keby si sa snažil nachytať viac mohol by si predať a kúpiť si neskôr väčšiu.Načo by mi bola?Najal by si si ľudí veľa rýb by ste nachytali neskôr by si možno len vlastnil loď a predával ryby.....Načo by mi bola velka loď a vela rýb.? Len by si ich predal a mohol by si si niekde len tak ležať nič nerobiť oddychovať.A teraz myslís že čo robím!!!!!
Aj mne neznášal som školu ale že neskutočne .ok nechajme to tak .
Apokryft neuveríš, ale mne by to vyhovovalo :D