Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Skromnost sa dnes povazuje za podivnost?

Príspevok v téme: Skromnost sa dnes povazuje za podivnost?
Keita

Som sama, kto nadobuda pocit, ze byt skromny je v dnesnej dobe povazovane za divne? Akonahle niekomu poviem, ze mi staci mala chalupka v prirode a nemusim mat dovolenku pri mori a na horach kazdy rok, pozeraju na mna ako na blazna. Taktiez mi staci 8 hodin pracovneho casu a uz na mna pozeraju, pytaju sa, ci mi potom vyjde auto, dovolenka, atd. To je dnes povinnost mat auto a chodit na dovolenky? Mne napriklad staci bicykel a autobus. Alebo len ja mam okolo seba takych ludi, ci je to uz vsade? Ako keby sa dnes cenili len ludia, ktori dru v robote, aby mali co najviac penazi, ktore potom budu minat na rozne zabavky. Odvsadial sa vali tlak, treba na sebe stale pracovat, skoly, skolenia, kurzy, kolko krat zbytocne, lebo stary system fungoval super a novy sa stale kazi, treba byt komunikativny, extrovert, ovladat tolko a tolko jazykov, deti v skole odmalicka naroky neskutocne. To sa dnes uz ozaj skromnost, pokora nenosi? Keby som niekomu este povedala, ze chcem chovat ovce, asi by si myslel, ze mi nacisto preskocilo. Akosi mam pocit, ze tato doba speje do zahuby.

baba23

mrauka mas uplnu pravdu... aj ten domcek v prirode nieje zadarmo chov zvierat tiez nieco stoji musis im dat jest , zaplatit veterinara... inak tiez Slovensko nevnimam ako nejaku extra ,,neskromnu,, krajinu...keby to niekto napise na Ameriku kde 16 rocne deti dostavaju na narodeniny nove auta tak to pochopim.... ale nasi ludia si ozaj neziju nejako nadstandartne ....samozrejme najdu sa tu taky co idu 3x rocne do Dubaja maju aj po 2 -3 drahe auta... ale drviva vacsina ludi makaju ... co sa tyka deti a kruzkov to rodicom nezazlievam predsa chcu aby ich deti mali nejaku buducnost... pretoze ked sa dneska vykasles na vzdelanie, kruzky ucenie sa jazyka si fakt odkazana na najhorsie platene profesie.... taka je bohuzial realita..

ped

Ak existuje psycholingvistika, tak tá by také javy pomenovala tak, že my ako ľudia sa snažíme rozmýšľať vždy pomocou slov, tým, že si to potrebujeme predstavovať cez slová, tak limitujeme naše myslenie. Potom si tým blokujeme fantáziu. Myslenie v nemyslení má podľa mňa niečo do seba.

Aliss

Mrauka, akurat som tu isla napisat niektorym uzivatelom, ze skromnost nema nic s peniazmi. Ale budem teda prispevok smerovat k tebe. Clovek moze byt skromny, rozumej nepotrebuje k zivotu to, co vacsina. V mojom pripade to nie su technologie drahe, drahe dovolenky s jedlom 4 krat denne, kedze cestujem vzdy low cost, stastna som ak vyjdem do prirody, netreba mi obrovsky dom s neviem akou technikou. To ale neznamena, ze nepracujem, nezarabam. Naopak. Zarabam a myslim, ze slusne. Ale zbytocne neminam na to, co by si bezny clovek "menej skromnych pomerov" isiel za to kupit. Tym nechcem nikoho zhadzovat, neviem sa ale inak vyjadrit. Byt skromny, cize nepozadovat vela, mat v ociach ostatnych skutocne velmi skromnucke ba priam az praobycajne priania a ocakavania od zivota, nie je otazkou penazi, si myslim. Je to stav mysle. Priklad - Nechodim otrhana, ale nedavam na handry vela. Radsej kupim papanicu pre nejaky zvieraci utulok a idem na vylet niekam. Kamosky to maju opacne. Radsej si kupia drahu kabelku, oblecenia na kila. V ich ociach som skromna :D Ale nemyslim, ze jedna alebo druha strana je ta spravna alebo lepsia. Kazdy nech si vyberie ako bude zit :)

aktivistka11

Skromnost je jedna vec ale to ze pre zivot naozaj nejake tie koruny potrebujes je vec cislo dva. Suhlasim s tym co tu uz bolo spomenute na Slovensku isli ceny za posledne roky nehorazne hore fakt len u takeho zubara date za plombu 70 eur len sa zaprasi. Dalej poplatky u lekarov a ked je este niekto chory tak to ho velmi lutujem na Slovensku. Ceny potravin sa tak isto zvysuju kazdy rok . Byty u nas stoja nehorazne peniaze v porovnani s platmi . Obycajny clovek s normalnym platom si taky nadstandard moja mila autorka ani nikdy nedovoli ledva si dovoli hypoteku na 30 rokov a o dovolenke moze len snivat. Auta ma vacsina slovakov stare jazdenky na splatky .. vidim na cestach aj par drahych ale tych je vyrazne pomenej... aj po ulici vidim len obycajnych ludi chodit nikto sa neprezentuje nejako nadstandardne ...

Mrauka

Jezismaria... Ake ste tu vsetky skromne. A domcek v prirode nie je materialne? :)) cestovanie, zvieratam musis dat nieco nazrat, domcek, ved vsetko stoji peniaze boze. Vy sa zeniete, len za niecim inym a nechapem preco si myslite, ze je to lepsie, vy ste lepsi, alebo skromnejsi, nez ini.

Moireal

Je to ako pise lila222. Ked je clovek zdravy, nepotrebuje nic. Aj ja by som taka bola, keby som zdrava ale zial niesom a tak sa stale snazim viac zarobit, lebo strava aj doplnky vyzivy su drahe a aj terapeuti.

A celkovo ked chce clovek zdravsie zit a jest kvalitne potraviny, musi zato zaplatit. To ale ja nepovazujem za rozmaznanost ale vysostne pravo kazdeho aj ked nie kazdy si to moze dovolit.

ped

Ja ti k tomu poviem len toľko, že pre chudobného človeka je presne takisto nepríjemné v konečnom dôsledku, keď vyhrá v Lote ako keď milionár skrachuje. Treba vedieť zvládať tak jedno, ako aj to druhé. Zase hrať to len na pokoru alebo pýchu je podivné, lebo niekedy by mohlo ísť len o falošnú pokoru a čo z toho? Zase posudzovať každého len na základe jednej vety je dosť primitívne, človek je tvoj komplexný a môže mať viac stránok. Keď niekto povie nejaký vtip, tak to ešte neznamená, že je humorista a tak ďalej a tak dál.