Som sama, kto nadobuda pocit, ze byt skromny je v dnesnej dobe povazovane za divne? Akonahle niekomu poviem, ze mi staci mala chalupka v prirode a nemusim mat dovolenku pri mori a na horach kazdy rok, pozeraju na mna ako na blazna. Taktiez mi staci 8 hodin pracovneho casu a uz na mna pozeraju, pytaju sa, ci mi potom vyjde auto, dovolenka, atd. To je dnes povinnost mat auto a chodit na dovolenky? Mne napriklad staci bicykel a autobus. Alebo len ja mam okolo seba takych ludi, ci je to uz vsade? Ako keby sa dnes cenili len ludia, ktori dru v robote, aby mali co najviac penazi, ktore potom budu minat na rozne zabavky. Odvsadial sa vali tlak, treba na sebe stale pracovat, skoly, skolenia, kurzy, kolko krat zbytocne, lebo stary system fungoval super a novy sa stale kazi, treba byt komunikativny, extrovert, ovladat tolko a tolko jazykov, deti v skole odmalicka naroky neskutocne. To sa dnes uz ozaj skromnost, pokora nenosi? Keby som niekomu este povedala, ze chcem chovat ovce, asi by si myslel, ze mi nacisto preskocilo. Akosi mam pocit, ze tato doba speje do zahuby.
Skromnost sa dnes povazuje za podivnost?
Mam to podobne s tou skromnostou v oblasti materialna :) Nepotrebujem auto, najnovsi mobil, velky barak, nove handry atd...Pre mna je najviac cestovat, byt v prirode, mat malinky domcek, zvierata. A zopar ludi okolo mna to nechape. Ale nepozastavujem sa nad tym, nevenujem tomu pozornost, ze preco to tak je a ci som za podivina. Oni mozu byt podivini pre mna, lebo sa zenu za materialnym...ale nie su. Kazdy ma predsa pravo si vybrat zivot taky ako chce. Ak niekto prilis riesi ten tvoj, tak sa usmej a povedz "co uz, takto som stastna" :) Posledne co by ta malo trapit, ze ci je skromnost v dnesnej dobe povazovana za nieco divne :) Odosobni sa, najdi svoju harmoniu a viac ta zaujimat nemusi
Skromny345 diky, môj problém je že nie som moc komunikatívny takže sa ďalej neposúvam :)
Keita bohuzial dnesna doba je pre dravych ludi co sa vedia predat. Ked je clovek citlivy a skromny naozaj to dosiahne len na pozicie kde je minimalna mzda alebo o trocha viac. Konkurencia je dnes obrovska proste musis o svoje miesto bojovat. A ked si vezmes ako sa vsetko zdrazuje to nieje nenazranost ale fakt ze clovek v dnesnej dobe potrebuje dobre zarobit. Slovensku nieje najlacnejsia krajina len blbo platena. Len si vezmi uplne bezne vydaje ako navsteva zubara, pokazi sa ti doma nejaky spotrebic popripade auto. Ceny bytov ani nehovorim. Proste nemas peniaze nemas nic .
Kontrolor - a na vzdelani v IT vobec nezalezi - treba mat znalosti a vzdelavat sa. Ja mam tiez iba maturitu a Bill Gates tiez ;)
Kontrolor - no ja som sa prestahoval 300 km do BA. Zacinal som ako technik, potom sprava serverov a sieti, popri tom programovanie a teraz koordinujem projekty pre velkych zahranicnych zakaznikov. Vyvoj aplikacii na mieru - vacsinou databazovych. Ako obycajny technik (opravar) sa moc neuzivis. A samozrejme anglictina.
Skromny345 - len zvedavosť, čo v IT robíš, v akom meste a aké máš vzdelanie? lebo ja v IT zarobím figu, ja som servisný technik mám maturitu a východ sk, 500 čiste
Ja som presne ten typ ako ty. Zarabam ako IT strasne vela, mesacne mi na ucte ostane po vsetkych vydajoch aj vyse 1000 eur (po pravidelnych stvrtrocnych odmenach aj vyse 2000 eur), ktore neviem minut, nieze by som bol drzgros, len ma nic nelaka na co by som ich mal minut. Praca ma bavi, nerobim ju pre peniaze. Mohol by som si napr. kupit nejake luxusne auto alebo ist parkrat do roka na super dovolenku, ale ako vravim nelaka ma to. Jedine co chcem je mat svoj klud a netrapit sa debilinami. Ani ty sa netrap tymi ludmi okolo. Zi tak, aby si sa ty citila spokojna a stastna a nic zbytocne neries a hlavne nie ludi - nikoho nezmenis a ani ty sa do ich zivotov nestaras...
Záleží kde žiješ ... či niekde na dedine alebo vo veľkomeste. Je jasné že vo veľkomeste by ťa za to upálili na hranici pretože peniaze sú pre ľudí najpodstatnejšie. Niekedy dokážu pre ne urobiť veľmi zúfale veci.
Doba je furt nejaká , rád by som keby mi niekto ukázal kedy bola fakt najlepšia doba pretože o takej neviem. .. Vieš , nevíťazí najsilnejší ale víťazi ten kto sa vie adaptovať. Chceš chalúpku ? Postav si chalúpku , lenže kašli pekne krásne na názory ostatných .. či z tých názorov tu chalúpku postavíš ?
Inakšie fajn nápad , páči sa mi takéto zmýšľanie kedže sám som si zvolil jednoduchý život , prostý domček atď.
Podla mna to je o povahe...je plno chudobnych ludi, nie preto ze su hlupi, jednoduchp niesu komunikativni, nemaju odvahu..tak pracuju ako tu uz je spomenute 12 hodin aby prezili..moj brat robi vkuse nočne, co ma zo zivota ..ked v podstate prespi cely den a vecer ide preč..niekto si povie ze sa mal ucit..lenze to nieje o vedomostiach ale o tom aku ma človek hubu a komu sa vtisne viete kam...
Niekto po majetku prahne lebo to tak citi..jednoducho chce mat vsetko, ini si povedia ze zovot je jeden tak prečo ho neprezit co najlepšie..dalsi mozno zili v chudobe pocas detst a a to ich poznacilo natolko ze uz teraz budu akceptovat len luxus..tazko povedat..
je ale pravda ze moc maju len peniaze s bohati ludia..divny je clovek ked je skromny..staci ze vieš dakovat za kazdu hlupost a pozeraju na teba ako na blazna...
Ja mam susedku, ktora je bohata, nie milionarka, ale ma peniaze..zije v dovom zariadenom dome, ma pracu, nasetrene peniaze a pritom nikam nechodi..ziadne dovolenky, vylety..jej vraj stači ako povedala kupit si v potravinach nanuk za 40 centov a vychutnat si ho cestou domov z prace..ci je taky držgroš,alebo jej to staci je tazko povedat...
ziaden navod ako zit nas zivot neexistuje;
- kolko mojich znamych z detstva sa uz porozvadzalo a chalani platia alimenty
- poniektori spolu ziju iba koli detom inac sa neznasaju a maju na seba alergiu
- skromnost je super; mno ked nemas na zaplatenie liekov ci a stravy; namiesto rylovania vlastnymi rukami si je fajn zahradku poorat vlastnym device
- nemat na opravu zubov