Som sama, kto nadobuda pocit, ze byt skromny je v dnesnej dobe povazovane za divne? Akonahle niekomu poviem, ze mi staci mala chalupka v prirode a nemusim mat dovolenku pri mori a na horach kazdy rok, pozeraju na mna ako na blazna. Taktiez mi staci 8 hodin pracovneho casu a uz na mna pozeraju, pytaju sa, ci mi potom vyjde auto, dovolenka, atd. To je dnes povinnost mat auto a chodit na dovolenky? Mne napriklad staci bicykel a autobus. Alebo len ja mam okolo seba takych ludi, ci je to uz vsade? Ako keby sa dnes cenili len ludia, ktori dru v robote, aby mali co najviac penazi, ktore potom budu minat na rozne zabavky. Odvsadial sa vali tlak, treba na sebe stale pracovat, skoly, skolenia, kurzy, kolko krat zbytocne, lebo stary system fungoval super a novy sa stale kazi, treba byt komunikativny, extrovert, ovladat tolko a tolko jazykov, deti v skole odmalicka naroky neskutocne. To sa dnes uz ozaj skromnost, pokora nenosi? Keby som niekomu este povedala, ze chcem chovat ovce, asi by si myslel, ze mi nacisto preskocilo. Akosi mam pocit, ze tato doba speje do zahuby.
Skromnost sa dnes povazuje za podivnost?
Zmiatla ťa čiarka
:-DD akosi nechapem, co ma spolocne "Som sama" a skromnost? Zufalo hladas chlapa?
No ak mas vyriesene byvanie, tak mozes byt kludne skromna.
Peniaze ludom davaju slobodu, lebo aj ta chalupka v prirode a ovce nieco stoja.
Tusim bacovia nemozu nikoho najst na pasenie oviec, mozes sa realizovat a byt skromna ;)
No tu nejde o to, že ten tlak je tu preto že ľudia nie sú skromní, skôr o to aby ako tak mohli žiť dôstojne, dnes už veľa profesií zaniká alebo sú podpriemerne ohodnotené, človek musí byť komunikatívny extrovert aby si našiel dôstojnú a dobre platenú pozíciu, inak musí ťahať 12-tky, nočné a nadčasy aby mal ako tak dobrý plat.
Ja nie som komunikatívny extrovert, pri 8 čkách zarobím 500 v čistom a to je na nič, ale bez týchto vlastností sa mám ako posunúť bez toho aby som sa odsťahoval alebo robil 12 tky či nočné?
Byť skromný je jedna vec, ale žiť dôstojne druhá.