Keď mi niekto v škole povie (učitelia) že som ako "zaspatá" tak ma ide roztrhnúť. Neviem, čo robiť. Nemôžem za to, že sa stále cítim v škole neuvoľnená, som aj taká tichšia a najradšej by som bola doma. Mám pocit, že som introvert. Ale ako vidím, veľa ľuďom to prekáža a majú za potrebu strpčovať životy...
Hovoria mi, že som "zaspatá"
To slovo zaspata povie hocikto hocikomu a hocikedy. Treba sa na tom zasmiat a brat to tak, ze bolo ti nieco povedane a zivot ide dalej. Netreba to brat tragicky ako co ja viem aku najväcsiu urazku svojho zivota. Ale to ber len tak pohodovo. Niekto ti pohodovo nieco povie, niekolko dalsich ludi sa na tom pohodovo zasmeje a ty by si svojim smiecho mohla tu pohodu potvrdit, ze bavime sa, dobre, fajn. Ale takym jedovatym ksichtikom a plakanim a zosmutnenym ksichtikom na pohode nepridas, skor budu mat ostatni pocit, ze si slaba a ze si mozu na teba dovolovat. Tak preto porozmyslaj, ako budes reagovat na take reci.
Anonymka20-
no bolo to dlho, asi tax max. 8 rokov.
Ale nikomu som to nehovoril, ze mam depresiu. Ked by som to niekomu aj povedal, tak by som sa citil dost ohrozeny. Hlavne z toho dovodu,.ze keby som tym ludom povedal napr., ze sa z toho chystam dostat sam, tak by ma ti ludia spochybnovali, ze to nedokazem (v pripade mojho vtedy najlepsieho kamarata), alebo by ma vysmiali (napr. moji rodicia). a ako asi aj na sebe vidis, tak verit sama sebe je v tomto pripade dost obtiazne. Potrebujeme podporu, ale casto je to opak. Kazdopadne by ma asi nikto plne nepochopil. Asi.
Ked nebudes kazdy den odpisovat nevadi. Ale ak chces dlhodobo pisat, mozes to tu oznamit, aby som vedel, ak budes mat zaujem. (lebo tato tema sa strati a nebude navrchu).
Mozno ani nemas moc motivacie sem pisat (lebo o mne to plati) a do vsetkeho sa dokopavat.
Ja sem tiez pravidelne chodit asi nebudem. Otazne napr. je, ci v priebehu bud. tyzdna napisem. Potom asi ano.
A tie doplnky- su kvalitnejsie a menej kvalitne. A zavisi aj od toho ake konkretne.
Rady ako na depresiu su rozne.
Este k tej kyseline listovej, co som odporucil. Zabudol som napisat, ze by sa to malo uzivat aj s Vit B12, ale v kvalitnejsej forme -Vitamin B12 sublingual (rozpusti sa na jazyku a lepsie sa vstrebe na rozdiel od toho co kupis v lekarni). Ja som kupil od Webber asi za 10 eur v Bio obchode.
A tato kys. listova je vhodna hlavne vtedy, ked pocitujes uzkosti ako keby z nicoho nic. Aj v tom obdobi, ked si este nemala depresiu. Dostal som taku informaciu, ze jednu babu naozaj vyliecila kyselina listova, mala stale uzkosti a nevedela z coho. Ja teraz len skusam tu kys. l. a potom pridam zas B12 a chcem pozorovat zmeny.
Este som tu nenapisal, ze bolo potvrdene,ze aj NIACINAMID ma velky vplyv na depresiu.
m.youtube.com
Pod tymto videom
m.youtube.com
je tento koment:
SP330Y
3 things you need to cure anxiety,depression,stress and adht
1.Magnesium Citrate 400mg per day
2. Niacinamide 500mg per day
3. Passionflower extract - a drop per day
RESULT = You will be nice to everyone,stops shouting, being angry, you will become very relaxed,happy,stress free.
It could just save your marriage,or your job or losing your friends
10 years of studying got me to find the ultimate 3 things to cure it, listed above.
Finally have lots of quality sleep,eat well,drink lots of water,dont associate with a*holes , then you will have the recipe for succsess.
Just the supplements alone will sort you, but i wanted to add more incase anyone is really suffering.
DONT TAKE DRUGS - THEY only make you worse and cover up the symptoms,they are only short term,i'm talking long term curing it all together.
Google all 3 if you don't believe me, when you see i'm right,buy some and start taking them, your life will change overnight :)
Mas tam teda aj davkovanie :). Ja byt v tvojom veku a mat tieto informacie, neviem, co by som robil. Isiel som na to bez liekov/vitam. doplnkov.
Kazdopadne to nieco aj stoji.
Objednava sa to cez iherb.
V komente bol spomenuty aj MAGNESIUM CITRATE. Ja neviem, telo kazdeho cloveka je ine a kazde inak vyuzije konkretnu forrmu magnezia. Ten je potrebny na psychiku ako sol. Zatial neviem co si mam kupit, ale asi to bude magnesium stearate.
A co sa tyka b6, tak telo nevyuzije poriadne tie formy, ktore kupis v lekarni(zavisi od konkr. vyrobku). Ak si davas napr. Wallmark, je to ta nizsia kategoria (vo vseobecnosti). Preto je treba premenenu formu- pyridoxal5phosphate (P-5-P). Na zaciatok by som dal asi tak 25 mg. Ale zase kazdemu to nemusi robit dobre. Na svk to kupis drahsie nez cez net zo zahranicia-iherb.
Ale je to podla mna urcite lepsie, nez ked kupis "magne b6" z lekarne.
Ked dokazes porozumiet po anglicky z pocutia, mohla by si sa nieco dozvediet aj tu www.youtube.com Velka skoda, ze ja neviem.
Kopec veci je o tom na youtube, a ja nemam o tom ani sajn...
Velmi dobre rady podla mna dava tato pani Trudy Scott (Haethorn university). Tu je jedno jej video m.youtube.com
.....asi tomu ani celkom nebudes rozumiet, lebo sa nezaujimas tak do detailov o tieto veci. Ja som sa ale rozhodol o to zaujimat, lebo si uvedomujem, ze ked chcem nieco zacat brat, tak som odkazany jedine na psychiatra a ten ti moze dat akurat tak lieky. Toto su ale vitamin. doplnky, aj ked synteticke.
Ani psychiatri este celkom nepochopili pricinu depresie, ale lieky, ktore davaju, mozu naozaj niekomu pomoct (ale aj ublizit).
Ked si sa v ADD nenasla, tak to asi nemas. Neviem. Myslim si ale, ze ked u teba vznikla ta depresia (zhodneme sa na tom),ze si sa predtym stranila ludi a mas(mala si predtym) aj urc. strach.. Ano, to mame obaja, ale ja som taky zamysleny typ cloveka odmalicka, aj mi to pomaly dochadza niekdedy - u trea toto nie je pritomne(podla toho co si pisala). Cize tvoj mozog inac pracuje nez ten moj.
Pocas dep..treba pracovat s myslienkami- S TYM,CO SI MYSLIS A PRECO SI TO MYSLIS. A NAJHLAVNEJSIA VEC- CI JE PRAVDA TO, CO SI MYSLIS. BUD NAOZAJ KRITICKA KU SEBE A POLOZ SI NAPR. OTAZKU - Su naozaj vsetci ludia zli? Je tento svet naozaj zly? Som nanic? Som nikto? Mozno si naozaj odpovies pre zeba-Ano je to tak. A nikto ta nepresvedci o opaku. A budes mozno dokonca tvrdo bojovat za svoju pravdu (aj ked len vo svojej mysli, ked nie navonok) prostestovat, ze to tak nie je, lebo....ty uz mas nieco tu na svete odzite, tebe dost ludi ublizilo a tak....tieto negat. myslienky sa v tebe nahromadili a dospela si k zaveru ...ze TU UZ NIC NEMA VYZNAM.
Ludia zvyknu aj tu na fore radit-NETREBA SA LUTOVAT. Ja ked som sa pocas depresie lutoval, bol to dost neprijemny vnutorny pocit. Neviem, ako je to u teba-napis. Preto som sa.zrozhodol, ze.to robit nebidem a radim to velmi aj tebe-Nerob to. Ked to pride a zacnes sa v tom utapat, skus zhlboka dychat, nadych, vydych a zameraj svoju mysel inde. ... Postupom casu sa v tom vytrenujes a pojde to A PRESTANES SA LUTOVAT. Povedz si aj, ze si clovek, ktoreho netreba lutovat..tak to nerob. Ale neviem, ci to pochopis, ked ti to takto rozpisujem. -
Dalsia vec- velmi podstatna-Si clovek, ktory ma hodnotu. Je jedno, aka si, ale mas svoju hodnotu. (nechcem ta nejak chvalit,.ale pravda je, ze bez ohladu,ako to vnutorne citis, Si osobnost a si si rovna s ostatnymi, mas rovnake prava ako oni- tvoja mysel to bude asi dost spochybnovat,.tak zostanme zatial len pri tom ze mas hodnotu). Mozno to tvoja mysel bude spochybnovat, ze to je dobra blbost-ale uvedomuj si to- mam svoju hodnotu a aj si to obcas povedz, aspon v mysli. Mne to pomohlo v depresii dost. A drzi ma to na nohach aj teraz a nemam to lahke so zivotom. TOTO JE ALE ZAKLAD, LEBO Z TOHO, ZE MAS HODNOTU A ZE SI TO NANUTIS MYSLIET- Polozis vo svojom zivote urcity ZAKLAD,ako ked sa stavia dom, na ktorom budes stavat dalej, ak sa TEBE podari urobit zaklad (ktory,ak sa ti aj nebude moc darit, nemusi byt uplne idealny. Nic nie je uplne idealne). MOZES SA PRAVE LEN OD TOHOTO ODRAZIT A ZACAT SO SEBOU PRACOVAT. Inak sa nepohnes dalej, lebo si budes mysliet -SOM NA NIC (co je opakom toho,ze mas hodnotu,ze?).
Lebo "Ak hodnotu nemam, tak nema vyznam, aby som tu bol/a". To ale neznamena, ze sa uz nikdy nebudes spochybnovat a nikdy sa nezastavis so slovami: Má to este vobec vyznam? Objaví sa to, ale uz postupne v mensej miere.
Skus pozriet aj toto video....m.youtube.com
Snazila sa poradit-podla mna jedno z najlepsich videi na yt, ale zase nie kazdemu to pomoze. Su to len tipy, ktore su ale dobre-otvoria oci, lebo ja napr. odmalicka (bol som aj sikanovany, a patri tam aj moja osobnost ako taka), mam POCIT ze som nikto. Ale v skutocnosti som NIEKTO. A ja si to musim tak nanutit si to mysliet, lebo inak to nepojde. Je to uz vo mne tak zakorenene, ten pocit.
Neviem, ci si to aj ty myslis, ze si nikto uz odmalicka. Je to tak? -OTAZKA (zaujima ma odpoved)!
Mala si aj zle zaobchadzanie v detstve- posmesky, sikana, bitky doma,neprijatie do skupiny/kolektívu? Zatial si nic take nespomenula.
Este potrebujem vediet, ci tvoja mysel robi take veci, ze ti idu stale do hlavy negativne myslienky, bez ohladu na to, ci na ne chces mysliet. Ak sa toto deje a nevies sa ich zbavit (NAPIS CI ICH MAS)- tak tu je moj recept www.zdravie.sk.
Toto je teda ta moja dlha cesta- 8 rokov s depresiou. A nakonci- posledny rok, ked som mal depresiu, bolo to ako keby som z hlavy odprataval "poslednu spinu", ktora tam bola. Take zametanie :) ze je vsetko dobojovane. A taka ta opravdova hrdost na seba, ze som to dokazal. Teraz uz myslim len na to, na co chcem mysliet. A doprial by som to aj tebe (ak je to tak aj u teba). Ale ja som neuzival ziadne doplnky a som asi aj ina osobnost (aj geneticky, konstitucne). Ale depresia ma ale skoro rovnake charakteristiky u kazdeho.
Tou krivkou v prispevku som chcel naznacit, ze prave takymto velmi pozvolnym tempom budu tvoje myslienky za pomoci tej techniky klesat. VELMI POZVOLNYM. Takze to vlastne ani nemusis zaznamenat. Mozno ani za 1 rok nezaznamenas posun dopredu.Aj ked to bude z tvojej strany velky boj. Ale ak to budes robit spravne, malo by to pracovat. Zarucit to ale neviem, lebo kazdy sme predsa len iny. Zaujimave je, ze niektorym ludom ani psychoterapie nepomahaju na depresiu. Kto vie ale preco? Nemali by ich ucit aj nieco taketo? A nebud na seba velmi prisna a nechci vsetko hned teraz. Ale ak sa pre to rozhodnes, rob to kazdy den, ako sa len bude dat.
Ked sa na to nebudes citit- budes unavena, tak to nerob,nema to vyznam.
!Ty mas este jeden velky problem- nastup skorsi do depresie(menej nez 16r., si na zaciatku skoly) - ja som ju mal asi tak od 17-18.r., predtym len negat. myslenie. Ked budes chodit do skoly, bude to velmi tazke. Ja som s tymto (analyza svojich myslienok) zacinal velmi postupne, objavoval som informacie, spochybnoval som svoje myslenie (postoje k ludom, svetu) este v skole. Az potom po skole som tusim s tym takto pracoval- TECHNIKA S MYSLIENKAMI (vizualizacna). Lebo v skole stale stretavas tych istych ludi a je to naozaj tazke. Ti ludia su tiez taki velmi silni "spustaci" negat. myslienok, aj ked sami o tom nevedia.
A este ma napadla jedna vec- ja som mal aj taky stav, ze som si vnutri hovoril "Sak ja vam ukazem, ja sa z toho dostanem a uvidite kto som." Ako keby som to hovoril tym ludom, co mi volakedy ublizovali a ohovarali ma. Ak to mas aj ty nahodou v sebe, neodporucam to. Pravda je taka, ze ty tym ludom nemusis nic dokazovat (priamo). Ich to zrejme ani nebude zaujimat. Nikto nevie co je teraz v tebe a nikto to ani vediet nebude. Budu si max. len nieco mysliet. Odporucam-nedavat si takto latku vysoko, budes mozno citit prudky pad a nie je to prijemne.
A nedavat si take nieco, ze chcem dosiahnut toto a toto a budem to robit za kazdu cenu-neoplati sa to, lebo ta to bude len biac frustrovat, ze si to nedosiahla a ze to nemas. Dokonca je mozne, ze pomocou techniky na zbavenie sa otravnych negat. myslienok sa nedostanes.do toho bodu, ze budes iba ty panom svojich myslienok. Pripusti tuto moznost v svojej hlave. Nebud taka prisna, ze chcem zakazdu cenu toto dosiahnut. Povedz si (ked sa na to das)...>>>"Je tu taka moznost,.idem do toho a uvidim, co to da. Mozno sa k tomu dopracujem, ako on (teda ja :)), a mozno nie. Nechám tomu volny priebeh. A u vidim, co sa stane."
Cliattsi prepáč, že som skôr neodpísala, ale nedalo sa.
"Je vidno, ze mas toho v sebe dost a nevies, co s tym robit" presné táto tvoja veta, ktorú si napísal, ma vystihuje. Presne toto :(
O týchto mojich problémoch nevie nikto, ani moji rodičia. K psychologičke to nechcem ísť riešiť, naozaj nie. Keď si sa z toho dostal ty sám, tak to zvládnem aj ja. A ako dlho ti trvalo dostať sa z toho ? To by ma zaujímalo.
Tie 2, či 3 veci, čo si mi napísal, že by mi mohli pomôcť, o nich som ešte nepočula, pôjdem si o nich prečítať viac...
A ja aj beriem veľa tabletiek (vitamínových doplnkov) ktoré mi dáva mama.
no a tá baba co uzivala tu rhodiolu na depresiu to hovori v tomto videu www.youtube.com. Tvrdí to od 5:53 minúty.
no to, čo sa týka toho, že ako sa k spoluziakom chovas a co sebe skryvas a toho, ze si celkovo mily clovek- by som povedal ze patris medzi vysoko citlive osoby- highly sensitive person. A tiez tam patri to, ze ta moze nieco celkovo dost rozhadzat.
To jej jedna vec.
Radsej skryjes to, co si myslis, nez aby si sa dostala do konfliktu.
Ja som z tejto diskusie dnes uz aj unaveny :)
Moje rady na dnes:
- Ja viem, ze to nebude jednoduche- ale postupne sa odnauc nechodit do minulosti naspat- velmi ti to mina energiu. Je vidno, ze mas toho v sebe dost a nevies, co s tym robit. Mal som to podobne, ked som riesil moju depresiu a moje nazory na ludi. Detstvo a dospievanie to cele komplikuju, lebo sa clovek vyvija. Ale co je zakerne-.tvoje stare nazory na veci a ludi mozno aj zostavaju, aj.ked si mozno uvedomujes (alebo aspon tusis, ze ich bude treba zmenit). Ale z akehosi vnutorneho odporu voci ludom a zmene to nechcea urobit. (zrejme si dlho sama a s ludmi sa uz dlhodobo moc nebavis) Tym sa ale kruh uzatvara a nebude sa dat z neho vystupit.
TREBA PRACOVAT NA SVOJOM MYSLENI A V TOM, AKO CHAPES CELY SVET A LUDI..Nieco tam nesedi. Ty (bud sama alebo s niekym, napr. psychologom, al. tu na fore) to budes musiet identifikovat a poriesit. Vo svojej hlave. Bude to ale chciet odvahu a silu. Teraz ich mas ale malo.
To hovorim za seba,co som mal depresiu aj 8 rokov. S pomocou knihy, urc. informacii a vlastneho rozumu som sa z toho dostal.
Asi si si vsimla, ze z tej samoty a fobie to akosi plynie. Idealne by bolo byt doma, ale neda sa. Ja viem....
Co by som vedel odporucit teraz su 2 veci
1.Rhodiola rosea- spominal som nizsie a spomina ju aj tato baba, ktora mala depresiu.
Konkrete od f. Nadeje-je to pucikova tinktura a.kupis v bioobchodoch..nie vsade to ale maju.
2. vec- docital som sa,ze na depresiu je dobra jedna latka metafolin. Konkretne.som nasiel aj tu na fore ze.to niekto odporucal - www.zdravie.sk
Je to vyrobok Active folic. V lekarni to kupis asi za max. 6 eur. Depresia by mala aspon trochu ustupit.
www.generica.sk
-mozno su aj ine produkty. Podstatne je ale, aby to bola aktivna forma kys. listovej.
3 vec-
3. Vela razy sa to tu spomina a je to tak B6 + magnesium. Nebudem radit nic konkretne, lebo nemam overenu ucinnost.
no to, čo sa týka toho, že ako sa k spoluziakom chovas a co sebe skryvas a toho, ze si celkovo mily clovek- by som povedal ze patris medzi vysoko citlive osoby- highly sensitive person. A tiez tam patri to, ze ta moze nieco celkovo dost rozhadzat.
To jej jedna vec.
Radsej skryjes to, co si myslis, nez aby si sa dostala do konfliktu.
Ja som z tejto diskusie dnes uz aj unaveny :)
Moje rady na dnes:
- Ja viem, ze to nebude jednoduche- ale postupne sa odnauc nechodit do minulosti naspat- velmi ti to mina energiu. Je vidno, ze mas toho v sebe dost a nevies, co s tym robit. Mal som to podobne, ked som riesil moju depresiu a moje nazory na ludi. Detstvo a dospievanie to cele komplikuju, lebo sa clovek vyvija. Ale co je zakerne-.tvoje stare nazory na veci a ludi mozno aj zostavaju, aj.ked si mozno uvedomujes (alebo aspon tusis, ze ich bude treba zmenit). Ale z akehosi vnutorneho odporu voci ludom a zmene to nechcea urobit. (zrejme si dlho sama a s ludmi sa uz dlhodobo moc nebavis) Tym sa ale kruh uzatvara a nebude sa dat z neho vystupit.
TREBA PRACOVAT NA SVOJOM MYSLENI A V TOM, AKO CHAPES CELY SVET A LUDI..Nieco tam nesedi. Ty (bud sama alebo s niekym, napr. psychologom, al. tu na fore) to budes musiet identifikovat a poriesit. Vo svojej hlave. Bude to ale chciet odvahu a silu. Teraz ich mas ale malo.
To hovorim za seba,co som mal depresiu aj 8 rokov. S pomocou knihy, urc. informacii a vlastneho rozumu som sa z toho dostal.
Asi si si vsimla, ze z tej samoty a fobie to akosi plynie. Idealne by bolo byt doma, ale neda sa. Ja viem....
Co by som vedel odporucit teraz su 2 veci
1.Rhodiola rosea- spominal som nizsie a spomina ju aj tato baba, ktora mala depresiu.
Konkrete od f. Nadeje-je to pucikova tinktura a.kupis v bioobchodoch..nie vsade to ale maju.
2. vec- docital som sa,ze na depresiu je dobra jedna latka metafolin. Konkretne.som nasiel aj tu na fore ze.to niekto odporucal - www.zdravie.sk
Je to vyrobok Active folic. V lekarni to kupis asi za max. 6 eur. Depresia by mala aspon trochu ustupit.
www.generica.sk
-mozno su aj ine produkty. Podstatne je ale, aby to bola aktivna forma kys. listovej.
3 vec-
3. Vela razy sa to tu spomina a je to tak B6 + magnesium. Nebudem radit nic konkretne, lebo nemam overenu ucinnost.
V siedmej triede som začala mať dosť negatívne myšlienky... a postupne to bolo horšie a horšie. A teraz chodím na strednú (som prváčka) a je to o dosť, naozaj o dosť horšie :(
A či som spomalená ?
V spoločnosti ľudí si myslím, že som. Vážne som. Keďže som neuveriteľne nervózna pri niektorých ľuďoch, tak pôsobím dokonca aj tak, že som nešikovná.
Ale nemám nejakú poruchu, alebo také dačo.
Ale doma taká nie som. Mám pocit, akokeby som v tej škole úplne iný človek. Inak sa správam, k spolužiakom som milá, aj tak pôsobím pred ostatnými, ale v skutočnosti, vo svojom vnútri by som tých ľudí už nikdy v živote nechcela vidieť. Je to akokeby som hrala nejaké divadielko.
Samú seba už nechápem.
Ale celkovo je to zvláštne, nie ? Pri niektorých ľuďoch som aj napríklad totálne uvoľnená a pri iných je to úplny opak - neviem povedať pred nimi ani pár slov.
no a vtedy keď si chodila do 7 tr. tak vtedy si ešte nemala depresiu, že? Možno si mala len také negat. myienky o ľuďoch, o svete a odstup od ľudí.
Ale asi tak možno 1-2 roky dozadu zazačali také stavy, že tie negatívne myšlienky ti idú stále do hlavy a už sa ich nevieš zbaviť, aj keď chceš ( v porovnaní , keď si chodila do 7.tr.). A to je tá depresia-iba odhadujem, či je to tak.
A bola si aj taká spomalená? (a aj si?)
Cliattsi áno, presne mám takýto pocit.
Nie na prvom stupni nie, myslím, že to všetko začalo od siedmeho ročníka na ZŠ, spolu s pubertou naraz.