Celý život bojujem so sociálnou fóbiou. Progres tu je ale niečo tomu chýba. To, že som ešte nikdy nemal priateľku, to teraz neriešim. Teraz mi ide o niečo iné. Počas cestovania a výletov som spoznal tento rok desiatky zaujímavých ľudí.
Ale! Všímam si, keď sme niekde na výlete spolu, ako ostatní medzi sebou komunikujú, voľne sa zhovárajú o množstve vecí. Ale ja často nemám čo povedať, nemám čo povedať k bežným životným témam, k ich zážitkom alebo problémom. Necítim rovnaké emócie ako ostatní pri rozhovore. A keď ostaneme už len dvaja, je často len ticho. Ja sa pri rozhovore len pripájam, niečo doplním, alebo poviem svoj postoj.
Neraz sa medzi nimi cítim ako prázdna schránka bez duše. Začnem pociťovať úzkosť a je to zlé.
To isté aj na internete, často skladám odpoveď veľmi dlho a neviem čo napísať. Som aj v množstve spoločných chatov. Tam to žije a ja som tam len ako bezduchý pozorovať.
Chcem ľudí spoznávať, a byť s nimi. Ale nedokážem sa im sociálne a komunikačne vyrovnať. Ako keby ma nezaujímali ich osobnosti a životy, ťažko sa to popisuje.
Mal niekto podobný problém, vie niekto niečo poradiť?