Zdravím vás. Už dlhšie ma trápi jeden problém. Vždy, keď dlho stojím na jednom mieste, kvária ma isté problémy. Po zhruba 10 - 15 minútach státia ma najskôr začnú svrbieť nohy. To je síce znesiteľné, ale zhruba po ďalších piatich minútach je mi zle a neraz sa mi točí hlava. Keď sa prechádzam, tak je to OK, problém nastáva, keď stojím a nemám možnosť prechádzať sa. Keď si sadnem, tak mi to pomaly ustupuje, po asi piatich minútach je to OK. To s tou nevoľnosťou a závratmi by nebolo až také zvláštne, nemám to napokon iba ja, akurát je mi čudné to svrbenie pri dlhom státí. Nenašiel by sa niekto, kto má také isté problémy a vedel by mi poradiť? Nemyslím si, že je to choroba, skôr niečo fyziologické, ale aj tak by som rád poznal príčinu. Vďaka.
Problémy pri dlhom státí
Nie si náhodou alergik? Nohy svrbia aj vtedy, ak máš problémy so žilami a lymfatickým systémom.
ILily: Zaujímavá rada. Môžem to skúsiť. Ty však tvrdíš, že ťa to svrbí počas chôdze. Ja to tak nemám. Počas chôdze som absolútne OK. Takisto, keď sa prechádzam, tak ma nič nesvrbí. Keď sa o niečo opieram, tak je to, povedal by som, oslabené, je to znesiteľné. Najväčší problém je, keď stojím, takpovediac, "v holom poli", a okolo mňa nie je nič, o čo by som sa mohol oprieť, prípadne zachytiť.
Vyložiť si nohy (napríklad na stôl) je vo väčšine prípadov nereálne, pretože keď ma to začne svrbieť, tak si buď sadnem, a v takom prípade to zachvíľu odznie - alebo som v situácii, kedy si sadnúť jednoducho nemôžem, pretože som v blízkosti osôb, ktoré by si o mne asi nepomysleli nič dobré, keby som si pred nimi vyložil nohy na stôl.
mne jedne lekar vzdy namiera tlak v norme, no moja obdovna zas kupodivu vzdy nameriava nizky, hosi predtym aj pijem tekutiny....mozno aj ty si "nepijak", takze by si si mal strazit pitny rezim...viem, lahkos a to hovori, tiez neznasam nasilu pit, ale udrziavalo by ta to bedlejsieho, bo potom si jak v mdlobach...pucujes plastickejsie a mozes dostat zavrat
pri dlhom stati mas mysel takpovediac v "oblakoch" - bo tvoja pozornost je sustredenia viac v hlave, nez v nohach, takze nemas spravne zemske ukotvenie a v nohach stracas silu, mne sa to stava aj pocas chodze - treba sa vtedy sustredit na nieco ako korene, ktore ta drzia pri zemi - zvykni si to predstavovat, ked budes mat zavrate, ze tie korene ti vyrastaju z noh odspodu...
alebo si predstavuj nejaku neviditelnu ruku, ktora trci zo zeme a drzi ti nohy za clenky (mne to uz neraz pomohlo pred padom), aby si stal stabilne, no a ked ta budu svrbiet (divne ze svrbiet, skor by som tipovala palenie) nohy, tak si predstavuj, ze stojis na comsi gelovom - mozno by si potreboval nejake gelove vlozky do topanok alebo ortopedicke, kazdopadne nejake specialne topanky na statie, aby sa ti stalo pohodlne - ten tlak krvi v nohach ci trenie o obuv asi robi svoje, takze ked uz stat nemusis, vyloz si co najskor nohy nahor.
Ešte som si spomenul na nejaké detaily, čo sa týka tých závratov. Väčšinou sa mi točí hlava, zahmlieva sa mi pred očami, prichádza mi zle. Trocha to ustúpi, keď zmením polohu rúk (napríklad si dám ruky za chrbát, alebo si ich prekrížim). Najviac mi pomáha, keď si skrčím prsty na nohách akoby "pod seba". Neviem to presne popísať. A čo sa týka sluchu - niekedy, keď veľmi dlho stojím, tak aj počujem tak akoby "plasticky". A keď si už sadnem, tak to len pomaly odznieva, ale je to úľava.
Lekar ti aj tak nic nezisti a uz vobec ti nepomoze. Skus vyhladat nejaku alternativnu mediciu, prirodneho liecitela atd...
Tlak mám absolútne ideálny. Čo sa týka krvného obrazu, ten mi robia pravidelne, lebo som sledovaný na rôznych pracoviskách (nič akútne, skôr preventívky po problémoch z minulosti). Cukor mám v norme, takže ani o príznak cukrovky zrejme nepôjde. Inak je krvný obraz v norme, trocha menej železa, ale nie je to až také vážne.
Nikdy som si nesledoval, po koľkých minútach sa to deje, ale ešte pred pár rokmi to bolo asi po 30 minútach. Teraz je to okolo 15 minút. Naozaj neviem, o čo ide, a neviem, či by bolo dobré prísť k lekárovi s tým, že "svrbia ma nohy, keď stojím". Maximálne by mi urobil krvný obraz, cukor by som mal v norme, a tým by to pravdepodobne haslo.
Po par minutach statia nie je dovod, aby zdravemu cloveku prislo zle alebo sa mu tocila hlava, nie je to take normalne, ako pises. Neviem, co ti kto poradi, ale nespomenul si to svojmu lekarovi? Minimalne skontrolovat zakladne veci ako tlak, krvny obraz, by neuskodilo. A tiez nazor lekara, lebo tu ti asi lekar neodpovie.