Zdravím vás. Už dlhšie ma trápi jeden problém. Vždy, keď dlho stojím na jednom mieste, kvária ma isté problémy. Po zhruba 10 - 15 minútach státia ma najskôr začnú svrbieť nohy. To je síce znesiteľné, ale zhruba po ďalších piatich minútach je mi zle a neraz sa mi točí hlava. Keď sa prechádzam, tak je to OK, problém nastáva, keď stojím a nemám možnosť prechádzať sa. Keď si sadnem, tak mi to pomaly ustupuje, po asi piatich minútach je to OK. To s tou nevoľnosťou a závratmi by nebolo až také zvláštne, nemám to napokon iba ja, akurát je mi čudné to svrbenie pri dlhom státí. Nenašiel by sa niekto, kto má také isté problémy a vedel by mi poradiť? Nemyslím si, že je to choroba, skôr niečo fyziologické, ale aj tak by som rád poznal príčinu. Vďaka.
Problémy pri dlhom státí
tramala - prečítaj si, prosím, môj posledný príspevok v tejto diskusii. Ide o sideropenickú anémiu (anémia z nedostatku železa). O tejto problematike sa dosiaľ veľa nevie, predpokladá sa, že železo sa zúčastňuje viacerých enzymatických reakcií, pričom pri státí sa aktivuje nejaký proces, ktorý spúšťa takéto reakcie. Riešením je doplniť železo. Železo chýba v dôsledku zle nastavenej vegetariánskej diéty, v dôsledku maloabsorpcie (tým trpím aj ja), v dôsledku skrytého krvácania v organizme a v dôsledku mnohých iných príčin. Dobre je to zhrnuté tu:
Anémia (chudokrvnosť)
www.zdravie.sk
Železo sa najčastejšie dopĺňa rôznymi prípravkami s obsahom železa. Mne neurológ v júni 2017 predpísal isté tabletky, v dôsledku ktorých sa mi síce doplnili zásoby železa, no ťažkosti mi dosiaľ nevymizli. Snažím sa zvyšovať dávkovanie, no je to z hľadiska mojej pracovnej činnosti ťažké.
valsteren aj ja mám také príznaky ako píšeš Ty .Mňa začne svrbieť v drieku príde taká. slabosť do nôh a svrbí až do prstov .Potom prídu točáky a svrbenie pokračuje smerom nahor až do krčnej chrbtici a poza oči .Vždy je to pri státí. Neurolg sa len čuduje ,ale zatiaľ mi nepomohol.Radí mi ,aby som si dala lieky na ukľudnenie ,ale to mi nepomáha. Už som z toho zúfalá.Pomôže mi niekto?
Práve som sa vrátil od neurológa. Diagnóza - sideropenická anémia. Neurológ sa vyjadril, že celé je to z nedostatku železa. Svrbenie nôh údajne patrí k tomu. Už veľa rokov viem, že mám málo železa a teoreticky som uvažoval nad možnosťou, že moje problémy sú spôsobené práve týmto.
Tak sme sa asi dopátrali k diagnóze. Otázkou je, čo teraz. Prípravky so železom dlhodobo netolerujem (mávam z nich hnačky). Železo sa dá prijímať aj z potravy, ale hlavné zdroje železa sú jedlá, ktoré mi nechutia. A nedokážem si predstaviť hádzať do seba nejaké jedlo len preto, že musím. Nie som stroj. Obvoďák mi na odporúčanie neurológa vypísal ďalší prípravok so železom. Ak ho stolerujem, máme vyhraté. Ak nie, čo je dosť pravdepodobné, potom ma možno čaká aj transfúzia.
Ďakujem vám všetkým za rady.
Áno, závraty sa vyskytujú až po zhruba 15 minútach, lenže...no, keď som včera stál s tým Fenistilom na lýtkach, tak už asi po piatich minútach sa mi strašne zle stálo. A čo sa týka svrbenia - ja som si najskôr myslel, že práve to prichádza po asi 10 minútach. A ono svrbenie prichádza už po piatich minútach. Mne sa zdá, akoby sa to každým dňom zhoršovalo.
Ale je tu ešte jedna možnosť - možno sa len priveľmi pozorujem a už akoby podvedome očakávam, že ma to bude svrbieť, a ono ma to aj začne. Veď už pred niekoľkými rokmi mi obvoďák povedal, že sa príliš pozorujem a trocha mu to pripomínalo určitú formu hypochondrie. Ale našťastie, narozdiel od väčšiny hypochondrov, mne zväčša stačí, keď mi lekár povie, že moje príznaky sú fyziologické, alebo také čosi, a ja na to zabudem. Tak možno je aj toto taký prípad, že si svoje príznaky podvedome zhoršujem. A možno to vymizne, keď na to zabudnem. Ťažko povedať.
Osobne si myslím, že celý problém je neurologický a súvisí s nejakým systémovým príznakom. Mám podozrenie, že by za tým mohlo byť to, že málo pijem, a hádam aj mierny nedostatok železa. Závraty by pokojne mohli byť z toho, len to svrbenie mi nejde do hlavy.
vidis to, ja si ani nevismla, ze ma Fenistil chladiaci ucinok, no je fakt, ze som si ho uz dlhsie nedavala a pamatam si hlaven ten znecitlivejuci ucinok....chladiaci ucinok si spajam skor s alpou.
mozno by si to s tym Fenistilom mohol skusit este raz aj pocas varenia, ci by si vladal tolko stat bez sadnutia si, bo tych 5 minut mohol byt viacmenej placebo efekt a ktovie, aky cas by ten ucinok trval....okrem toho spominas, ze tie zavrate sa vyskytuju v suvislosti s tym svrbenim az po 15 minutach. Je to divne, kam vsade to postupuje....ktovie, kde je to "lozisko" z ktoreho to ide
Dnes som si vyskúšal Fenistil, či mi zaberá. Natrel som si ho na dolnú časť lýtok, postavil som sa a čakal. Po asi piatich minútach, kedy už väčšinou začína svrbenie, som stále nič nepociťoval, tak som si sadol. Musím však podotknúť, že som pociťoval jemné svrbenie na vrchnej časti chodidla, teda zrejme svrbenie postihuje aj túto časť nohy. V ten deň, kedy mám ísť na udalosť, o ktorej som hovoril, si natriem Fenistilom lýtka aj hornú časť chodidla. Myslím si, že Fenistil mi najviac pomáha chladivým účinkom. Dúfam, že v ten ikriminovaný deň bude počas celých 30 minút, ako má udalosť približne trvať, plne fungovať.
Ďalší bod - bojím sa, čo urobím so závratmi. Tie väčšinou prichádzajú po asi 15 minútach, takže sa im zrejme nevyhnem. Budúci týždeň idem na neurológiu, tak som zvedavý, čo sa dozviem. Má to byť oficiálna udalosť, budem mať samozrejme na sebe oblek. Pravdepodobne budú veľké horúčavy, tak sa bojím, ako to dopadne. Budem v obrovskom dave ľudí, mám síce stáť niekde na čele, ale aj tak to bude trma - vrma. Našťastie, celé to bude prebiehať vonku, takže s odvetrávaním problémy nebudú.
Fenistil skúsim, o pár mesiacov si ho budem musieť aplikovať na lýtka kvôli významnej spoločenskej udalosti, pri ktorej budem musieť stáť. Takže ho chcem vyskúšať. Mám ho doma, takže ho teoreticky môžem vyskúšať už dnes, pokiaľ ho samozrejme nebude príliš málo - aby sa mi potom nestalo, že keď ma poštípe včela, aby som si na to nemal čo dať.
Nohy ma objektívne nebolia. Oni ma vlastne nebolia ani vtedy, keď stojím, lebo vtedy cítim akurát svrbenie, podobajúce sa trocha na mravčenie v dolných častiach lýtka. Nohy ma v podstate bolia iba vtedy, keď cvičím, alebo dlho kráčam, či bežím.
Obe diagnostické metódy (RTG, sonografia) som už absolvoval, a neviem o tom, že by medzi nimi bol rozdiel (samozrejme, okrem princípu a postupu). Nejaký rádiológ by snáď vedel povedať viac.
a nevyskusas ten Fenistil preventivne, ked budes musiet stat dlhsie pri vareni? vcelku by ma zaujimalo, ci to tie symptomy nejak zmierni, i ked pred par dnami som v satni zacula rozhovor dvoch kolegyn, pricom sa jedna tej druhej stazovala, ze je cela dostipana a nepomaha jej uz ani Fenistil
rentgen ma tiez napadol, len neviem ci sono by nebolo viac do hlbky tkaniv a svalov, nevyznam sa do toho. Podla mna je dolezite vylucit hlavne toto, aby bola istota, ze je to pod kozou ciste. Nemusi sa to vzdy prejavovat aj navonok. V tomto ma napadla mozno este vacsia blbost, ale dedo mal problem s patou, bo mu praskla a rozsiril sa mu v nej zapal, pricom mast to zahojila len z vonka a on trpel strasnymi bolestami nadalej, az sa mu ta pata opat otvorila, bo vnutir zahojena nebola.
Aj ja dúfam. Na sonografii som bol už nespočetne veľa krát, ale nikdy nie s nohami. Dá sa to vôbec? Naozaj si neviem predstaviť, ako by mi mohli vyšetrovať lýtka ultrazvukom. RTG nôh by bol asi praktickejší, akurát neviem, či sa to robí.
Cudzie elementy v lýtkach viacmenej vylučujem. Keď sedím, alebo ležím, tak nič necítim, svrbenie pociťujem výhradne pri státí.
Čo sa týka hmyzu, ten by sa tam musel nejakým spôsobom dostať, aby mi mohol pod kožu naklásť vajíčka. Nepraktizujem žiaden šport, akurát si občas zabehnem zopár stoviek metrov. Práve z toho dôvodu sa mi veľmi často nestáva, že by som sa poranil. Pracujem duševne, nie fyzicky, preto som na poranenia dosť háklivý a aj najmenšie poranenie si vždy poriadne vydezinfikujem. Ale naposledy som sa poranil na nohe vlani v júli. Bola to taká blbosť, išiel som po nejakom "hrubom" teréne, na zemi boli popadané konáre, ja som mal šortky, a tak nejako som vbehol nohami rovno do jedného konára. Vcelku nepekné poranenie, kým som prišiel domov, trocha mi opuchlo, ale vydezinfikoval som si to jódovou tinktúrou a za pár týždňov už po poranení nebolo ani stopy. Opuchlo mi to, takže sa tam zrejme dostalo nejaké svinstvo, ostatne, keď si človek poreže nohu špinavým konárom, iné ako infekciu asi čakať nemôže. Ale po dezinfekcii to zhruba do 15 minút odpuchlo, takže OK. Toto sa mi stalo už dávno (vlani v júli). Ja mám tie problémy so svrbením už dlho, asi tri roky, možno viac. Ale v posledných mesiacoch sa to zhoršovalo, už niekoľko mesiacov musím pri hrncoch vždy sedieť, ak sa chcem vyhnúť svrbeniu. Asi preto mi vždy trvá hodinu, kým ošúpem blbé zemiaky.
Čisto teoreticky by tam ten hmyz byť mohol, ale všetky okolnosti nasvedčujú tomu, že tam nijaký hmyz nie je. Ostatne, ja tam nič nevidím, mám zdravú kožu, vôbec nie je červená. Nepozorujem pod ňou nijaké pohyby. Pri sedení, ležaní, chôdzi, atď. necítim nič.
Ahoj, tak to je fajn, snad ta neurolog posle aj na nejake sono alebo nejakym sposobom zisti, ci v tych lytkach nie su pritomne aj cudzie elementy.
Mna napadla i taka blbost, ze ani neveim jak to presne opisat....pred par rokmi som hladala clanky ohladom ekzemu na ocnom viecku a jeden bol priblizne pisany i tak, ze nejaky druh hmyzu (teraz neviem ci komare alebo o aky hmyz sa jednalo) moze naklast svoje vajicka spolu s "jedom" pod kozu cloveka a tam to potom moze takym sposobom sarapatit a sposobovat svrbenie. Viem, ze je to asi blbost, ale tak clovek hlada vselico mozneho, ked uz si inak nevie poradit.