Problémy pri dlhom státí

Príspevok v téme: Problémy pri dlhom státí
valsteren

Zdravím vás. Už dlhšie ma trápi jeden problém. Vždy, keď dlho stojím na jednom mieste, kvária ma isté problémy. Po zhruba 10 - 15 minútach státia ma najskôr začnú svrbieť nohy. To je síce znesiteľné, ale zhruba po ďalších piatich minútach je mi zle a neraz sa mi točí hlava. Keď sa prechádzam, tak je to OK, problém nastáva, keď stojím a nemám možnosť prechádzať sa. Keď si sadnem, tak mi to pomaly ustupuje, po asi piatich minútach je to OK. To s tou nevoľnosťou a závratmi by nebolo až také zvláštne, nemám to napokon iba ja, akurát je mi čudné to svrbenie pri dlhom státí. Nenašiel by sa niekto, kto má také isté problémy a vedel by mi poradiť? Nemyslím si, že je to choroba, skôr niečo fyziologické, ale aj tak by som rád poznal príčinu. Vďaka.

valsteren

Ja som si ešte spomenul, že úplne na začiatku (po asi 5 - 10 minútach státia) ma začína akoby oblievať pot. Necítim pot na pokožke, ale skrátka, je mi teplejšie, zalieva ma teplo. Potom príde to svrbenie, a potom prichádzajú závraty.
Teraz som na chvíľočku stál (postavil som sa a díval som sa niekoľko sekúnd na TV) a necítil som sa priam dobre, zalieval ma pot a celkovo mi nebolo dobre. Ja naozaj neviem, ale zdá sa, že je to individuálne, niekedy závraty prichádzajú po pár sekundách, inokedy po 20 minútach, a niekedy pokojne vydržím stáť aj 40 minút.

valsteren

ILily: Ako hovorím, neviem o tom, že by som mal alergiu. Nedáva mi to však logiku. Nemám na sebe vždy rovnaké nohavice, takže nejakou prídavnou látkou to nebude. Nohavice mám z bavlny (väčšinu oblečenia mám z bavlny, polyester nemám rád kvôli generovaniu statickej elektriny). Čo je však zásadným problémom - ak je to alergia z textílie v nohaviciach, ako to, že ma to nesvrbí aj pri sedení, alebo prechádzaní? Samozrejme, že ma občas niekde zasvrbí, to asi každého, ale mňa svrbí vždy na určitých miestach (časť nohy od kolien po chodidlá) a za určitých okolností (dlhodobé státie).

valsteren

zubkovavila: Ďakujem za obsiahlu odpoveď. S chodidlami to neriešim, nie je to veľký problém, posnažím sa nevšímať si to.
Čo sa týka tvojich bodov:
1. Určite sa posnažím viac piť, ale nie je to také ľahké, ja denne vypijem okolo 1 liter, je v tom zahrnutá čistá voda a bylinné čaje. Ťažko sa mi pije, keď nie som smädný, maximálne vypijem tak pár dúškov. A ono je tu aj ten problém, že keby som pil viac, chodil by som viac na toaletu - súčasný stav je vynikajúci, pokojne vydržím na toaletu neísť aj 6 hodín. Smartfón nemám, takže aplikáciu si vytvoriť nemôžem.
2. Ja väčšinou nezaspím veľmi skoro, musím si pozrieť v TV alebo na počítači nejaký film a zhruba o 22:00 idem spať. Spím dobre (v porovnaní s niektorými blízkymi).
3. Vitamínové preparáty občas užívam, najmä Celaskon (vitamín C). Posnažím sa zvýšiť dávkovanie. Vďaka za radu.
4. Veľmi dobrá rada, problémom je, že niekedy mi okolnosti nedovoľujú správať sa takto, ako mi radia, t.j. čupnúť si, vyložiť si nohy. Mám síce aj takéto problémy, ale takisto mi záleží, čo si o mne myslia určití ľudia, takže maximálne si tak môžem vo vhodnej chvíli sadnúť. To takisto nie je vždy možné, lebo v živote sú situácie, kedy je kvôli spoločenským normám nutné stáť.
5. Prestupovať z nohy na nohu som skúšal, ale nepomáha mi to. Skúšal som aj trocha poodstúpiť do strany, ale takisto to nepomáha. Musím sa prechádzať po dostatočne dlhej dráhe. Inak to na moje problémy efekt nemá.
6. Čítal som, že vplyv na to môže mať aj vzduch v miestnosti. Niekedy však je nutné byť v miestnosti, ktorej priestorové rozmery v súvislosti s počtom osôb v nej a odvetrávaním jednoducho nie je vyhovujúca. Občas ma to chytá aj vonku, vždy však vtedy, keď stojím v hustom dave ľudí. Takže na to zrejme má vplyv aj vzduch.
7. Stravujem sa pravidelne, otázne je, či zdravo. Pravdupovediac, viac mi záleží na tom, aby bola strava chutná, než aby bola zdravá. Nie je to dobré, viem.
Aj tebe prajem veľa šťastia a ďakujem za rady.

lLily

to svrbenie ozaj moze suvisiet aj s nejakou alergiou ci krizenou alergiou na nejaky material konkretne taky, ktory sa vyskytuje v texitiliach a obuvi a tvoje nohy s tym prichadzaju do uzkho kontaktu

ja ani netusila, ze mam krizenu alergiu na kov ci take volaco - napriklad ked sa dotknem klucov ci kovoveho zipsu a potom si prejdem prstami po cele, moze ma zacat svrbiet celo

takze s tym by si s amohol obratit na dermoalergoga

zubkovavila

Určite je veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú celkovo chod organizmu. S tými chodidlami to nechápem ani ja, ale myslím, že to skôr môže byť psychogénneho pôvodu. Skús si to prestať všímať na začiatok.
K tvojmu problému so závratmi:
1. Piť veľa čistej vody - denne 2 - 2,5litra
Zo začiatku som mala takú aplikáciu, ktorá mi každú hodinu pripomínala, že mám vypiť pohár vody. Skús to aj ty. Ja som s tým tiež mala zo začiatku problém
2. Oddych a spánok - spi veľa a keď vieš, že ráno budeš skôr vstávať, choď spať oveľa skôr. Snaž sa nechodiť spať neskoro.
3. Odporúčam doplniť aj vitamíny a minerály - horčík a podobne..
4. Ak sa ti to znova stane, hneď ako to cítiš, čupni si.
5. Nestoj na oboch nohách naraz - prekračuj si , striedaj polohy.
6. Snaž sa nebyť v nevyvetranom priestore.
7. Pravidelne sa stravuj.
Ver mi, že sa ťažko zdvíha chlap :) :) mám to odskúšané z ambulancie...
Trpím niečim podobnym, bola som u lekárky. Všetko som mala v norme...ale zistila že mám vyššiu senzibilitu na vplyvy. Sú 3 stupne..pokiaľ máš ako ty ten prvý, tak si na tom ešte dobre. Veľa šťastia.

valsteren

Keď sedím, alebo ležím (či už klasicky, alebo v tzv. polosede), tak ma nohy nesvrbia. Musím však podotknúť, že najmä večer ma občas svrbia chodidlá (to ma až tak neobmedzuje, pretože večer som štandardne v situácii, kedy sa môžem poškriabať). Keď však stojím, nesvrbia ma chodidlá, svrbí ma časť nohy od kolena po chodidlo (dolná časť). Pálenie nepociťujem. Svrbia ma obe nohy, rovnako intenzívne na oboch, a povedal by som, že zakaždým ma to zasvrbí na inom mieste. Skúšal som si to občas aj poškriabať, ale jednak to pôsobí zvláštne, keď si neustále škriabem nohy, a jednak mi to vôbec nepomáha.
Snažím sa piť čo najviac, ale nie je to ľahké. Na záchod nechodievam často, pravdepodobne kvôli tomu, že málo pijem. Teoreticky by to vysvetľovalo tie závraty, ale čo svrbenie? Závraty pri dlhodobom státí má X ľudí v mojej blízkosti (aj keď je pravdou, že po 15 minútach to nemá nikto), ale nohy nesvrbia nikoho.
Ja sa toho bojím najmä preto, lebo v živote ma dosť pravdepodobne čaká ešte XYZ situácii, pri ktorých jednoducho budem musieť dlhšiu dobu stáť.

lLily

sak to.....clovek by mal vraj pit ovela viac :-/ ....co mi vsak absolutne nevyhovuje, bo za prve - nerada do seba cpem cosi na co nemam chut a za druhe, nerada potom musim chodit na zachod a vylucovat to

lLily

valsteren, nic ma nesvrbi ale ked mam polozene nohy aj teraz na posteli dlhsie, tak ma trosku palia chodidla ci paty, takze predpokaldam, ze by ma palili aj pri dlhsom stati

to co popisujes, ze skrcis prsty pod seba ti tiez pomaha ukotvit sa, zvlast ked si akoby v "holom poli" a nemas sa o co opriet...proste sa vtedy musis sustredit hlavne na stabilitu noh, nevravim, ze stale, len ked "to" na teba zas "pride"

nohy si samozrejme vylozit co najskor to bude mozne .-), cize v adekvatnej situacii v ramci oddychu

valsteren

Tlak mi merali rôzni doktori, viackrát. Je vynikajúci. Je pravdou, že málo pijem, ale ako hovoríš, je ťažké donútiť sa viac piť. Ja pijem iba vtedy, keď som smädný, a ťažko do seba nalejem poháre tekutín, keď nie som smädný.
Alergik nie som. Problémy so žilami nemám, s lymfatickým systémom takisto nie.