Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Šikana-zamyšlení

Príspevok v téme: Šikana-zamyšlení
MobyDick

Často se zde vyskytují zpovědi těch, kteří měli s šikanou problém, a já si myslím, že je to jeden z nejvážnějších problémů, který se ve společnosti vyskytuje. Nejhorší na tomto problému je to, že se před ním nedá utéct, není to jenom problém velkoměst, ale i maloměst, venkova, je to problém který jde napříč celou společností v každé zemi, v každé kultuře. Je to problém lidský.

Nevím, kdo z vás ji zažil, a v jaké intenzitě. Začíná to už od školky (pamatuji se na jedno šikanované dítě, bylo o něco mladší, slabší, a děti dokážou být velmi kruté, tady šlo především o psychickou šikanu, ale on se vůbec hodně bál, a my jsme se všichni smály, pamatuj se, když ve školce vypukla žloutenka, a když byly prováděny odběry krve, všichni jsme seděli na lavičkách v řadě, a čekali až přijde řada, on řval jako tur, a trvalo dlouho, než ho doktorka uklidnila, píchla ho do prstu), velmi silně-intenzivně to probíhá na základní škole, a pokračuj to i na střední škole. Pokud máte štěstí na kolektiv, je velká pravděpodobnost, že se nebude šikana vyskytovat. Ale to občasné zlobení tam je vždy.

I na mě se (asi když mi bylo kolem 9 let) zaměřil o několik let starší problematický floutek. Několikrát na mě vyzkoušel to, čemu se říká psychická šikana. Když to jednou vyvrcholilo, a já přišel s pláčem domů (já uměl velmi dobře zatajovat, takže to druzí nepoznali), potom už to jeden z rodičů a sourozenec vzali do svých rukou. Tváří tvář jsem stál před ním, i se jeho otcem, on ustrašený, já ustrašený, schytal hned jednu zprava z leva, a jeho otec, slíbil, že si to s ním vyřídí. Od této doby jsem měl klid, a on mě zdravil. Myslím, že všichni nemají takové štěstí jako já, a zažili opravdovou krutost, a surovost. Já zažil i šikanu učitelky, a to desetiletými dětmi (byl jsem pár měsíců na sportovní škole, ale ze zdravotních důvodů jsem se mohl vrátit na původní školu, zajímavé je, že i zde mě jeden floutek otravoval, ale já mu s něčím pomohl, a hned byl hodný), odešla, nervově to nevydržela!

Někteří z těch, co šikanovali, se změní, i oni mohli být terčem jiné šikany, nebo mohli zažívat traumata v rodinách, nebo trpěli tím, že se jim rodiče nevěnovali, nevím? Nebo už to mají v sobě, a jen to čeká na probuzení. Ti, kteří však šikanu zažili, si tyto šrámy na duši nesou do konce svého života. Navíc šikana někdy bývá spojena i s všeobecným vyloučením z kolektivu. Rozhodně neplatí, že by šikanovaný byl vždy nějak slabší, může to být právě naopak, jen se bojí uškodit.

Možná že někteří z toho moc nedělají, připadá jim to zábavné, je to pro ně věc zocelení, ale já si myslím, že zocelovat se má jinou formou, ne touto ponižující. Určitě zajímavým, a možná nejdrastičtějším příkladem šikany byla šikana na povinné vojenské službě, a to před rokem 1989, to jsem byl ovšem dítě, naštěstí, takže se mě to netýkalo, ale seriál "Chlapci a chlapi" mi to ukázal v dosti odpudivé podobě.

Je to nebezpečná věc, hra s ohněm, a kolik už bylo případů, kdy ten kdo trpěl, se nakonec krutě pomstil. Dnes máme dokonce nový fenomén-kyberšikanu. A co šikana mezi dospělými? Je to jen na nás všech, jak se k tomu postavíme, je to na celé společnosti.

Zajímají mě vaše názory na problematiku, a případně vaše zkušenosti, díky.

Mesačný princ

Moireal - ,,zlá v priateľstvách? :O :D

Veď tomu ani sama neveríš, čo si napísala :D

Aj by som ti napísal niečo viac, ale musím sa tu na fóre krotiť :D

Marunka

Moireal, ty sama si absolvovala nejaku terapiu?
Po tom, čo sa stalo mne som tiež dlhšie nevedela ľuďom dôverovať, najmä nie najlepšej kamarátke, ktorá bola svedkom "vyvrcholenia" celej veci, čo sa mi diala. Nechcem písať ako to začalo, ani priebeh, len poslednú vec. Po všetkých slovných urážkach ma fyzicky napadol asi o 5 rokov starší chalan. Kamarátka, ktorá to videla mi len povedala "nevšímaj si ho". Cítila som sa neskutočne zle, padla na mňa taká depresia a taký neskutočný hnev a smútok...Dlho som sa hnevala na kamarátku, že jediné čo mi k tomu povedala bolo toto. Nemohla som sa zdôveriť ani našim, lebo som vedela, že moja mama by urobila z toho obrovské halo a že by sa o tom dozvedelo ešte viac ľudí. Nejak som sa z toho dostala, lebo jediné, čo som mala pred očami bol ten môj kamarát, o ktorom píšem. V čase keď sa toto stalo mne, som mala 12, funkčnú rodinu, vlastnú izbu, mali sme peniaze na jedlo. On mal 8, žilv rozpadnutom dome len s otcom, ktorý ho mlátil a so starkou. Nemali doma práčku, preto mu oblečenie tak smrdelo, nemali na jedlo...a šikana trvala roky, oproti tej mojej niekoľko týždňovej. Keď som si toto uvedomila, povedala som si, že sa tým nemôžem nechať zlomiť. Ktožvie ako by to dopadlo, keby som nemala pred očami tento príklad. Neviem...Dôvera ľuďom prišla tiež postupne, ale nebolo to jednoduché, verím, že to mali so mnou priatelia veľmi ťažké v tom čase...
Tiež som absolvovala terapiu, ale až v dospelosti a veľmi mi to pomohlo. Michael, určite by si to mal skúsiť :)

Moireal

Hm, ja som sa tak nejak naucila hladat krasu v samote. Lebo ked je clovek sam, moze robit, co chce. Moze sa venovat umeniu, moze pisat, tvorit, venovat sa sam sebe. Tiez nedokazem ludom verit a som uplne zla v priatelstvach, to je presne to najhorsie, co mi sikana vzala.
Doma to tiez ani u mna nebolo ruzove.

Michael, ja ti poviem len tolko, ze to ze mas uz len pracu, je super vec a urcite by som to nevzdavala, pretoze sa vies o seba postarat a mas mozno viac ako ini, ktori sa v tom bahnia a nevyjdu ani z domu.

Na vytvorenie dovery k ludom musi pomoct terapia. Mozno hypnoza, ako som to pisala v tej teme o PTSD syndrome. To sa skratka musi zahojit, lebo to bude cloveka stale brzdit a neda sa to potlacat niekam do uzadia.

Marunka

Michael, ja ti nebudem písať ako máš zaťať zuby a inak myslieť, lebo viem, že v tomto to nie je také jednoduché, ako keď to píšem niekomu v inej téme s iným problémom. Najhoršie je, že za celé tie roky nemáš pri sebe nikoho, kto by ťa podržal...Ľudia toto berú na ľahkú váhu, vysmievajú sa z toho, nedokážu podporiť...
Pozri, nechcem tu písať za nikoho, ale verím, že na tomto fóre a určite aj v tejto téme nájdeš niekoho, hoc len cez počítač, s kým budeš môcť pokecať :) Ja viem, že je to slabá útecha, ale ak by ti to pomohlo :)

michael067

Na základnej od 5 do 9 ročníka posmechy koli moju výzoru, doma sa otec zo mňa vysmieval že na nič nemám nič v živote nedosiahnem a že som nešikovný, matka alkoholička.
Na strednej to trochu prestalo ale našiel sa tam jeden feťák marihuany ktorým s obľubou šikanoval aj fyzicky.
Odpoveď pedagogov na to keď som im o tom hovoril: "Ale veď si myslíš že ty si jediný taký? Aj ďalší to majú také, a možno ešte horšie."
Odpoveď rodičov keď som im o tom povedal: "Snaž sa byť silný premôž to zatni zuby si predsa chlap" Čo teraz počúvam v robote od chalana ktorý si prešiel tým istým ako to v ňom po čase vybuchlo a čo v tej škole tomu čo ho šikanoval spravil, normálne sa čudujem že som niekoho nezabil.
Asi najhoršie na tomto je to že som sa naučil nikomu nedôverovať, zopár krát som povedal "kamošovi" o ktorom som si myslel že je naozaj dobrý kamarát o trochu viac súkromných veciach, a čo neurobil? Vykecal to ďalším a smiali sa ako diví, pritom keď som mu o tom hovoril z tváre do tváre tak sa tváril úplne normálne.
Dôsledky: Nedôvera nikomu, nemožnosť nájsť priateľov, udržať priateľstvo (o priateľke ani nehovorím), "duša" úplne prázdna, nedokáýeš sa smiať na veciach na ktorých sa smejú ostatný pritom sa ťa opýtajú prečo sa neusmeješ
Súčasný stav: Mám prácu, nesťažujem sa na výšku platu, ale pri takomto stave aj napriek tomu že mám prácu mzdu, strechu nad hlavou čo jesť, piť a som zdravý, neviem ako dlho to vydržím. Som si myslel že keď budem mať prácu a budem medzi partiu mladých ľudí všetko sa zmení, ale vôbec
Rozhodol som ešte počkať 2 roky do 25 rokov, ak to dovtedy neprejde tak sa obesím, takýto život proste nemá zmysel.
Ako sa to hovorí prežiť majú len silný jedinci.

Marunka

Moireal, môže byť :) Ja som si to čo píšem nevycucala z prsta, rozprávala som sa o tom s jedným psychológom, ale určite sa nevylučujú ani iné poruchy osobnosti. Nech je ako chce, stále to nemení nič na veci, o ktorej diskutujeme :) Zhodneme sa určite na tom, že šikana z hoc akého dôvodu je nespravodlivá voči obeti, že spoločnosť ako taká s tým nič nerobí, že obeť nemá v mnohých prípadoch žiadnu podporu...Ja stále ale verím, že spravodlivosť dobehne každého, že ak niekto týral, raz bude týraným, aby si to odžil z opačnej strany....