Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Šikana-zamyšlení

Príspevok v téme: Šikana-zamyšlení
MobyDick

Často se zde vyskytují zpovědi těch, kteří měli s šikanou problém, a já si myslím, že je to jeden z nejvážnějších problémů, který se ve společnosti vyskytuje. Nejhorší na tomto problému je to, že se před ním nedá utéct, není to jenom problém velkoměst, ale i maloměst, venkova, je to problém který jde napříč celou společností v každé zemi, v každé kultuře. Je to problém lidský.

Nevím, kdo z vás ji zažil, a v jaké intenzitě. Začíná to už od školky (pamatuji se na jedno šikanované dítě, bylo o něco mladší, slabší, a děti dokážou být velmi kruté, tady šlo především o psychickou šikanu, ale on se vůbec hodně bál, a my jsme se všichni smály, pamatuj se, když ve školce vypukla žloutenka, a když byly prováděny odběry krve, všichni jsme seděli na lavičkách v řadě, a čekali až přijde řada, on řval jako tur, a trvalo dlouho, než ho doktorka uklidnila, píchla ho do prstu), velmi silně-intenzivně to probíhá na základní škole, a pokračuj to i na střední škole. Pokud máte štěstí na kolektiv, je velká pravděpodobnost, že se nebude šikana vyskytovat. Ale to občasné zlobení tam je vždy.

I na mě se (asi když mi bylo kolem 9 let) zaměřil o několik let starší problematický floutek. Několikrát na mě vyzkoušel to, čemu se říká psychická šikana. Když to jednou vyvrcholilo, a já přišel s pláčem domů (já uměl velmi dobře zatajovat, takže to druzí nepoznali), potom už to jeden z rodičů a sourozenec vzali do svých rukou. Tváří tvář jsem stál před ním, i se jeho otcem, on ustrašený, já ustrašený, schytal hned jednu zprava z leva, a jeho otec, slíbil, že si to s ním vyřídí. Od této doby jsem měl klid, a on mě zdravil. Myslím, že všichni nemají takové štěstí jako já, a zažili opravdovou krutost, a surovost. Já zažil i šikanu učitelky, a to desetiletými dětmi (byl jsem pár měsíců na sportovní škole, ale ze zdravotních důvodů jsem se mohl vrátit na původní školu, zajímavé je, že i zde mě jeden floutek otravoval, ale já mu s něčím pomohl, a hned byl hodný), odešla, nervově to nevydržela!

Někteří z těch, co šikanovali, se změní, i oni mohli být terčem jiné šikany, nebo mohli zažívat traumata v rodinách, nebo trpěli tím, že se jim rodiče nevěnovali, nevím? Nebo už to mají v sobě, a jen to čeká na probuzení. Ti, kteří však šikanu zažili, si tyto šrámy na duši nesou do konce svého života. Navíc šikana někdy bývá spojena i s všeobecným vyloučením z kolektivu. Rozhodně neplatí, že by šikanovaný byl vždy nějak slabší, může to být právě naopak, jen se bojí uškodit.

Možná že někteří z toho moc nedělají, připadá jim to zábavné, je to pro ně věc zocelení, ale já si myslím, že zocelovat se má jinou formou, ne touto ponižující. Určitě zajímavým, a možná nejdrastičtějším příkladem šikany byla šikana na povinné vojenské službě, a to před rokem 1989, to jsem byl ovšem dítě, naštěstí, takže se mě to netýkalo, ale seriál "Chlapci a chlapi" mi to ukázal v dosti odpudivé podobě.

Je to nebezpečná věc, hra s ohněm, a kolik už bylo případů, kdy ten kdo trpěl, se nakonec krutě pomstil. Dnes máme dokonce nový fenomén-kyberšikanu. A co šikana mezi dospělými? Je to jen na nás všech, jak se k tomu postavíme, je to na celé společnosti.

Zajímají mě vaše názory na problematiku, a případně vaše zkušenosti, díky.

Ipsik

Na podstatné veci sa nezabúda. Moc opantá každého, kto ju má:-( Alebo by sa mal kvôli tomu človek po nociach zakaždým opíjať a skončiť ako rumová pralinka s dlhom, ktorý dokážu tromfnúť už len vážne veľké firmy, či priam nadnárodné spoločnosti?

Moireal

Mysliet si ze kazdy sikanujuci je obet ale nieje uplne spravne. Castokrat su to aj inteligentni sociopati,ktori to robia zo srandy a ti co mne robili zle,boli tiez podobni. Rozmaznani sociopati,ktorych nikto nenaucil,ze robit zle druhym,sa nema.
A potom su aj decka,co sa zvezu s nimi,lebo nechcu byt aj oni sikanovani.
Je to prilis rozsiahle ale ti,co ublizuju,si skratka zasluzia byt potrestani. To je spravodlivost podla mna.

Marunka

Moireal, moment...oprav ma, ale ja ti nikde, ani v jednom mojom príspevku nekážem aby si mala pochopenie s ľuďmi, ktorí šikanujú :) Ja len píšem fakty. A fakt je, že kto to robí, je sám niečim poznačení. To je fakt, nie je to ospravedlnenie, nie je to moja snaha byť "dobrá" na takých ľudí, je to prosto realita. Nechcela som to tu písať, ale aj ja som bola vystavená šikanie. Nie takej ako môj kamarát, nie tak intenzívnej, nie tak dlhodobej, ale bola...Takže nemám potrebu sa zastávať nikoho, nemám potrebu byť dobrá k niekomu, len preto že mal skazené detstvo a ubližuje iným. Len sa zamýšľam nad problémom z viacerých strán, lebo práve jednostranné videnie sveta je to, čo je problém....Súvislosť s tým mojim šikanovaným kamarátom..Stále o ňom píšem, lebo nie som doteraz zmierená s tým čo sa stalo...Všetci dospelí okolo nás (keď to začalo, mali sme 8 rokov) videli jeho šikanu jednostranne. Niekto mu ubližuje, asi provokoval, čiže si zaslúžil bitku To je tak primitívne a tak hlúpe nezamyslieť sa nad tým, kde zlyhala jeho rodina, keď šikanu popierala, vypočuť si svedectvá nás detí, že ako ku konfliktom prichádzalo, neriešiť prečo 8 ročné deti riešia nejaký problém bitkou, psychickým týraním atď...Ja sa prosto nebudem zamýšľať nad niečim jednostranne, ani keď som šikanu videla a ani keď som ju zažila. A teba Moireal, nenútim aby si to brala ako ja :)
o imigrantoch tu písať nebudem, nemá to súvis s témou :)

Moireal

Ach sorry,ja v nich nedokazem vidiet utrapene dusicky. To by si pochopila,keby to robili TEBE a nie niekomu,na kom to vidis. Vravi sa,ze ked clovek ked je mu ukrivdene a je nahnevany,tak sa nedokaze vcitit do toho kto mu ublizil. No ja s odstupom casu sa aj viem do niektorych ludi,ktori mi ublizili,vcitit ale proste sorry do maleho sopliaka a soplane sa vcitit neviem. Aj ked sa snazim,nejde to, lebo je mi to cudzie. :-)
O to viac ma stve ked sa dopocujem,docitam,ze male dieta sa zabilo niekde pre sikanu,lebo viem ake to je.
A ja ti rozumiem,ze chces byt dobra ale ja dufam,ze sa im to vsetkym vrati. :-)

Btw. dufam,ze niesi jedna z tych co obhajuje imigrantov. :-P

Lary

Mi ktorý sa nečinne prizerame na to ako je niekto šikanovaný máme tiež podiel na šikane!Čím som starší tým mám na to väčšie nervy .Už od malička som sa s tým stretol ,,v škôlke som sa raz postavil za malého chlapca .......V škole sa mi to stalo 8 rokov som obranoval svojho najlepšieho kamaráta.Na strednej som sa stretol tiež z týmto neduhom ale len v maličkej forme .Zato na vojenčine to bolo veľmi obsiahle a stalo sa mi že som sa vzbùril niekolko krát .Teraz keď som už veľký a dospelí tak sa mi stalo v práci tri krát že som sa vzbúril lebo niekomu bolo ubližované.Teraz to vizerá že som agresor ale bie nenávidím šikanu.Stalo sa mi že fyzicky ubližovLi chlapcovi u nás v práci ja som sa za neho postavil a nakoniec on o to ani nestál a vyšiel s om z toho ako blb že mi sa tak doťahujeme to je hra .Ano? To je hra? Tak sa poser ty debil keď si dáš posebe skákať .Niekedy ludia ani nestoja o to aby sme si ich zastali bohužiaľ!

Mesačný princ

Ak systém zlyhal v týchto otázkach v minulosti, tak zlyhá opäť ak sa nezmení!

Dejú sa na školách oveľa horšie veci, je toho viac a nikto o šikanovaných nezaujíma! Školskí psychológovia či iné funkcie len na to, aby sa nepovedalo nič negarantujú! Často sa ani po rozhovore s dieťaťom nič neudeje a škola tiež nič nerieši.

Ľudia zatvárajú oči veľmi často.
Tak, ako keď vidia ležať na zemi človeka, nad drogami, korupciou a inými problémami.

Kým sa niečo nezmení, tak to bude len horšie.

Marunka

Moireal, absolútne ťa chápem. Píšem veľmi vecne o tých agresoroch, ale ver, že keď sa niečo také deje priamo predo mnou, mám chuť vraziť jednu tomu, čo šikanuje. Tiež ma to dokáže vytočiť a to, že je to len ďalšia utrápená dušička, nad tým som schopná premýšľať až neskôr...Píšem to preto, lebo je to fakt. Lebo žiaden človek sa nerodí ako zlý, stáva sa takým až vplyvom spoločnosti, rodiny, tým, že nie je schopný rozumného uvažovania atď atď. Ale to vieš :) No vôbec to neberiem ako ospravedlnenie pre to, čo robia. Je to len vysvetlenie, prečo sa to deje.
Ako to riešiť, to neviem...keby sme na to prišli, asi by celá zem zakvitla a obloha sa zmenila na ružovú :D Ale čím viac ľudí bude premýšľať napríklad ako ty, my, tým lepšie :) Lebo toto budeme učiť svoje deti a tie snáď svoje deti atď atď :)
Ďakujem, už mu je dobre :) Je mi ľúto, že jeho život skončil tak skoro, že detstvo mal naozaj veľmi ťažké, štve ma, že učitelia vedeli o šikane a nikto z nich nič neurobil...Keď sa na to dívam späť, nedokážem pochopiť ako mohli zatvárať oči pred tým, čo sa dialo. Nebolo to voči tomu dieťaťu fér! Zlyhalo tak veľa ľudí...

Moireal

Marunka,ja predsa netvrdim,ze obete nemaju mat podporu. Maju ju mat a najviac. Ja len nemam empatiu k agresorom,lebo ich nedokazem pochopit. Nedokazem pochopit motivaciu niekomu ublizit. Ze niekto bude vdaka mne trpiet,hoci mi nic zle neurobil,len dycha vzduch. Cele vnutro sa mi proti tomu buri. Zazila som to osobne od skolky,cez zakladku az po strednu. Pokoj som mala az na vyske no jazvy na dusi mi zostali. Vazne by som rada videla cloveka,ktory po tom vsetkom dokaze zit dalej a nepozerat sa na svet ako na nepriatelske miesto.
Kybersikana nabera na obratkach. Ja chapem,ze vypnutim netu decka nevypnu myslienky. Stale ich to tam bude tahat. Chapem 15-16 rocnych. Zial dnes pachaju samovrazdu aj 5 rocni vdaka sikane. Ale co som chcela,ze nieje len kybersikana. Kybersikana je hlavne osobna. Tak sa to zacina. Tak to bolo pred netom. Hovorit sa o sikane zacalo az teraz,ked sa svetove hranice mazu a my sa mozeme nechat pokojne sikanovat clovekom na opacnom konci sveta.
Uprimnu sustrast s tvojim kamaratom. Tak snad je uz na lepsom mieste.